9.1.17

Πλοίο των Η.Π.Α άνοιξε πυρ εναντίον τριών ιρανικών στον Περσικό Κόλπο που εμπόδιζαν τη διέλευσή του.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, το USS Mahan εκτόξευσε προειδοποιητικά πυρά, αφού πρώτα εξάντλησε όλες τις λύσεις που είχε στη διάθεσή του, όπως να επικοινωνήσει με το πλήρωμα των ιρανικών πλοίων και να εκτοξεύσει φωτοβολίδες καπνού. Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο Στενό του Ορμούζ, όταν το αμερικανικό πλοίο εμποδίστηκε από το ιρανικό. Τα δύο πληρώματα είχαν επικοινωνία μεταξύ τους, η οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν κατέληξε σε αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με μία αναφορά, ένα ιρανικό πολεμικό σκάφος πλησίαζε με μεγάλη ταχύτητα προς το αμερικανικό και παρά τις προειδοποιήσεις του, δεν ανέκοψε, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης του USS Mahan να διατάξει τη ρίψη προειδοποιητικών βολών.Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του αμερικανικού ναυτικού, η ιρανική περίπολος έφτασε σε απόσταση 900 γιάρδων, πριν γίνει η ρίψη των βολών εναντίον του. Αξιωματούχος του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού πρόσθεσε πως τα προειδοποιητικά πυρά που ερρίφθησαν την Κυριακή είναι μόνο μία από επτά αλληλεπιδράσεις που είχε το Mahan με ιρανικά σκάφη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όμως οι υπόλοιπες εκτιμήθηκε ότι ήταν ασφαλείς.

Τον Αύγουστο, άλλο ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έριξε προειδοποιητικά πυρά προς την κατεύθυνση ενός ιρανικού σκάφους ταχείας επίθεσης που προσέγγισε δύο πλοία των ΗΠΑ.
Τον Ιανουάριο του 2016, το Ιράν άφησε ελεύθερους δέκα ναύτες των ΗΠΑ τους οποίος είχε αιχμαλωτίσει και κρατήσει για μικρό χρονικό διάστημα.

ΑΜΠΕ

No comments :