30/01/2017

Λαθρομετανάστες από τη Βενεζουέλα και τη Δομινικανή Δημοκρατία φθάνουν στη Λέσβο. ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ..."ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ..."

Εκατοντάδες λαθρομετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Ελ Σαλβαδόρ συνεχίζουν να φθάνουν κατά κύματα στη Λέσβο μέσω Τουρκίας. Οι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση και προωθούν από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου λαθρομετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που μαζί με χιλιάδες άλλους από τη Συρία,  και από άλλες χώρες, βρίσκονται στα Κέντρα Φιλοξενίας. «Η εικόνα που έφθασε τα τελευταία χρόνια μέχρι και τη Λατινική Αμερική είναι ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι και αποτελεί ιδανική δίοδο προς την Ευρώπη», υποστηρίζει με καθεστώς ανωνυμίας στο iefimerida άνθρωπος που δραστηριοποιείται ενεργά σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο. Αυτή τη στιγμή μόνο στα νησιά του Αιγαίου (σύμφωνα με την κατάσταση προσφυγικών ροών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής) βρίσκονται 14.819.

«Αυτό που ξέραμε είναι ότι είμαστε καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, για αυτό ξεκινήσαμε και ήρθαμε. Δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς συμβαίνει. Οι περισσότεροι δεν ξέραμε», δηλώνει η Μπέλκις Ρίβας από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Την 29χρονη κοπέλα την συναντήσαμε στην ειδική πτέρυγα για ευάλωτες γυναίκες που υπάρχει στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια. Στην Ελλάδα έφθασε πριν από ένα μήνα μαζί με άλλες γυναίκες από την ίδια χώρα. Όπως μας εξήγησε ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Δομινικανή Δημοκρατία για την Τουρκία και από εκεί οι δουλέμποροι την μετέφεραν με βάρκα στη Λέσβο. Η μαρτυρία της είναι αποκαλυπτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μόνο μέσα στο 2016 στην Ελλάδα έφθασαν μέσω θαλάσσης και καταγράφηκαν 316 λαθρομετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην πλειονότητα τους από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Εκτιμάται όμως, ότι ο πραγματικός αριθμός από αυτές τις χώρες είναι πολύ μεγαλύτερος. Μόνο σε μια μέρα τον Δεκέμβριο του 2016 καταγράφηκαν 11 από τη Λατινική Αμερική, συγκεκριμένα 8 από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ένας από τη Βενεζουέλα και ένας από τη Χιλή. Το 2016 από το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού του ΔΟΜ επωφελήθηκαν συνολικά 37  από τη Λατινική Αμερική.

Στη Μόρια της Λέσβου φιλοξενούνται πολλές γυναίκες από τη Λατινική Αμερική. «Υποψιάζομαι ότι πολλές από αυτές είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην πλειονότητα τους είναι γυναίκες που έρχονται μόνες τους από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που θέλουν να πάνε στην Ισπανία. Αυτό το λέω και το στηρίζω με βάση την εμπειρία μου τόσων χρόνων. Προφανώς υπάρχουν και στην Ελλάδα κάποιοι που συνεργάζονται με τα κυκλώματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να ερευνηθεί. Πολλές από αυτές ζητάνε άσυλο με σκοπό στη συνέχεια να πάνε στην Ισπανία. Επειδή είναι πολύ δύσκολο πλέον να περάσουν στην Ισπανία από το Γιβραλτάρ αναγκάζονται να περάσουν στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές», δήλωσε ο κ. Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ, από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017 μέχρι σήμερα «αν και εκατοντάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην ισπανική επικράτεια μέσω των εδαφικών θυλάκων της Ισπανίας στην Αφρική, σημειώθηκαν ελάχιστες αφίξεις διά θαλάσσης. Ωστόσο, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθεια τους να φθάσουν στην Ισπανία».

Σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε η Υπηρεσία Ασύλου, την τελευταία 3τία (2013–2016) έχουν ζητήσει άσυλο συνολικά 224 από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ειδικότερα: 147 από τη Δομινικανή Δημοκρατία, 17 από την Αϊτή, 15 από τη Βενεζουέλα, 12 από το Ελ Σαλβαδόρ, 10 από την Κούβα, 5 από το Περού, 4 από την Παραγουάη, 4 από την Ονδούρα, 3 από τη Βραζιλία, 2 από τη Βολιβία, 2 από τη Χιλή, 1 από την Τζαμάικα, 1 από τη Γουιάνα και 1 από την Κολομβία. Από αυτούς οι 113 είναι άνδρες και 111 γυναίκες. Οι 131 από αυτούς είναι ηλικίας 18 – 34 ετών, οι 89 είναι ηλικίας 35 – 64 ετών, 2 είναι ηλικίας 0-13 ετών και 2 είναι ηλικίας 14- 17 ετών. Σε πολλές περιπτώσεις οι Λατινοαμερικάνοι που εγκλωβίζονται στη χώρα μας, καταθέτουν αίτημα χορήγησης ασύλου με την προοπτική να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

http://www.iefimerida.gr/

No comments :

Post a Comment