30/01/2017

Ανοικτή επιστολή σε Τραμπ-Πούτιν από βοηθό του Ρέιγκαν…

"...να απορριφθεί η λανθασμένη υπόθεση (false assumption), ότι τα θεμελιακά συμφέροντα των δυο χωρών συγκρούονται." (Jack F. Matlock, Jr.)

Ο Τζακ Μάτλοκ (Jack F. Matlock, Jr.) χρημάτισε ειδικός βοηθός (special assistant) του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν την περίοδο 1983-86, ενώ στη συνέχεια το διάστημα 1987-91 βρέθηκε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις σεισμικές ανακατατάξεις που συνέβησαν τότε στην πηγή, «από πρώτο χέρι» που λένε… Με την ιδιότητά του λοιπόν, μια μέρα προ της τηλεφωνικής συνομιλίας Πούτιν και Τραμπ, καλωσορίζει την επικείμενη συζήτηση για τα προβλήματα των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι αυτές έχουν φθάσει σε ένα σημείο που αποτελούν κίνδυνο για τις δυο χώρες και ολόκληρο τον κόσμο. Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να μείνουν εμπιστευτικές, όμως ο Μάτλοκ ευελπιστούσε να ακούσει ανακοινώσεις από τους υπευθύνους του Κρεμλίνου και του Λευκού Οίκου στις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές…

1. Οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπίζει ο ένας τη χώρα του άλλου ως εχθρό, ενώ αντιθέτως υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να συνεργαστούν για την επίλυση κοινών προβλημάτων.
2. Οι πρόεδροι αναγνωρίζουν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα ήταν καταστροφική εξέλιξη για την ανθρωπότητα και δεν πρέπει ποτέ να προκύψει, και ότι οι δυο χώρες έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συνεργαστούν για τη μείωση του πυρηνικού κινδύνου και την πρόληψη της περαιτέρω διασποράς (proliferation) των όπλων μαζικής καταστροφής.
3. Όσον αφορά συγκεκριμένα ζητήματα, συμφωνούν να αρχίσουν, σε επείγουσα βάση, διαβουλεύσεις μεταξύ τους, καθώς επίσης με συμμάχους και γείτονες για να εξευρεθούν τρόποι με τους οποίους τρέχουσες αντιπαραθέσεις θα μπορούσε να αντικατασταθούν από τη συνεργασία.

Ένα ερώτημα που θα ανακύψει αναπόφευκτα, αφορά τη συνέχιση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία. Κατά την άποψή μου, αναφέρει ο Μάτλοκ, οι κυρώσεις αυτές κάνουν τώρα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, αλλά θα ευελπιστούσα οι αποφάσεις σχετικά με αυτές τις κυρώσεις θα πρέπει να ληφθούν σε συνεννόηση με τους συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι πιέστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να τις υιοθετήσουν. Ενδεχομένως, ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να δηλώσει ότι πιστεύει πως οι κυρώσεις δεν είναι συμβατές με το είδος της σχέσης που επιδιώκει με τη Ρωσία και πως σκοπεύει να διερευνήσει τρόπους που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα τις καθιστούν περιττές.

Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: http://jackmatlock.com/2017/01

http://www.defence-point.gr/news/?p=170205

No comments :

Post a Comment