24.12.16

Ρωσία: Επέκταση της χρήσης της ναυτικής βάσης της Ταρτούς για 49+25 χρόνια

Την επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης τμήματος του λιμανιού της Ταρτούς στο Ρωσικό Ναυτικό αποφάσισε η Δαμασκός. Η νέα συμφωνία έχει διάρκεια 49 έτη με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη 29 ετών και περιλαμβάνει την περεταίρω επέκταση των χώρων της Ρωσικής Ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Ταρτούς αφού ουσιαστικά αποτελεί την μόνη βάση των Ρωσικών Ναυτικών δυνάμεων στην Μεσόγειο και εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις του Ρωσικού Ναυτικού στην Μεσόγειο, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Αραβική θάλασσα όπου πραγματοποιούνται περιπολίες κατά των πειρατών. Η Ρωσική Ναυτική βάση καθώς και το προσωπικό που θα βρίσκεται σε αυτή θα απολαμβάνει πλήρη ασυλία από τις αρχές του Συριακού κράτους. Η ναυτική βάση μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 11 πολεμικά πλοία του Ρωσικού Ναυτικού ακόμη και σκάφη τα οποία διαθέτουν πυρηνικά όπλα ή πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή και οργάνωση. Επιπλέον οι Ρωσικές Δυνάμεις θα μπορούν να μεταφέρουν στην βάση μέσω του Συριακού εδάφους υλικό πυρομαχικά προσωπικό και λοιπό υλικό. Ανάλογη συμφωνία υπέγραψε η Ρωσία με την Δαμασκό για την χρήση της αεροπορικής βάσης Hmeymim η οποία βρίσκεται πλησίον της πόλης Λατάκεια για 49 χρόνια με δυνατότητα επέκταση της χρήσης της για ακόμη 29 έτη.

Έτσι διασφαλίζει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή  δήλωσε ο Andrey Krasov, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της κρατικής Duma στο TASS. Ο πρόεδρος V. Putin διέταξε προηγουμένως την υπογραφή συμφωνίας με τη Συρία για την επέκταση του εδάφους της ναυτικής βάσης στην πόλη Ταρτούς που διαθέτει λιμάνι. Επιφόρτησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να διαπραγματευθεί με τη συριακή πλευρά μαζί με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και να υπογράψει τη συμφωνία επ ονόματι της Ρωσίας. "Η Ρωσία έχει ανάγκη αυτή τη βάση για να είναι παρούσα στην περιοχή" , δήλωσε ο Krasov, υπενθυμίζοντας ότι η Συρία ήταν πάντα στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

https://dimpenews.com/

Η Ρωσία και η Συρία έχουν υπογράψει συμφωνία για επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της ρωσικής βάσης στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, όπως σημειώνει η αιγυπτιακή ‘Ahram.org.eg’ επικαλούμενη ρωσικό κυβερνητικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η συμφωνία προβλέπει ότι ένδεκα (11) ρωσικά πολεμικά πλοία μπορούν να βρίσκονται στη βάση της Ταρτούς ετησίως. Προβλέπεται διαμόρφωση της ναυτικής βάσης σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα, ώστε να εξασφαλίζονται οι ρωσικές προμήθειες και εξοπλισμός σε αυτήν.

The Hellenic Information Team

No comments :