28/12/2016

ΙΡΑΝ: Νέο αντιαεροπορικό - Απειλές κατά α/φών των ΗΠΑ - Δοκιμή του νέου βλήματος εδάφους-αέρος Sayyad-3

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προχώρησαν στη δοκιμή ενός νέου συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας βραχέως βεληνεκούς, ονόματι Ya Zahra-3, κατά τη διάρκεια πρόσφατης άσκησης αεράμυνας με την επωνυμία Velayat Sky 7. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο νότιο τμήμα της χώρας στην περιοχή του Κόλπου και σε διεθνή – κατά δήλωση – εναέριο χώρο. Σύμφωνα πάντα με την επίσημη εκδοχή, το σύστημα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ευκίνητο, δυνάμενο να αναπτυχθεί ταχέως στα σημεία που απαιτείται, ενώ μπορεί να διασυνδεθεί με το κεντρικό σύστημα ελέγχου και συντονισμού της αεράμυνας της χώρας. Το σύστημα φέρεται να έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει ταυτόχρονα 30 στόχους και να εμπλέκει προς αναχαίτιση τους 12 εξ αυτών. Στην άσκηση έλαβαν μέρος και οι συστοιχίες του νέου συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας, ρωσικής προέλευσης, τύπου S-300, καθώς επίσης και 17.000 στρατιώτες, μονάδες των χερσαίων δυνάμεων του Ιράν, δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης (Pasdaran), πολεμικά πλοία, οι εθελοντές της παραστρατιωτικής δύναμης «Basij», δυνάμεις πυροβολικού, ακόμα και αστυνομικές μονάδες.

Σε προειδοποίηση ξένων αεροσκαφών επιτήρησης που πετούσαν κοντά στις στρατιωτικές ασκήσεις με έμφαση στον τομέα της αεράμυνας που διεξάγει στον Κόλπο (Velayat), προχώρησε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σε μια έμμεση απειλή ότι θα στοχοποιούνταν… Ο εκπρόσωπος των ιρανικών δυνάμεων έκανε τη σχετική αποκάλυψη στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, με το έτερο πρακτορείο, το ημιεπίσημο Tasnim να μεταδίδει ότι οι προειδοποιήσεις αφορούσαν αεροσκάφη του αμερικανικού Ναυτικού που πετούσαν πολύ κοντά στην περιοχή των ασκήσεων. Στις ίδιες ειδήσεις αναφέρεται με νόημα, ότι στις ασκήσεις συμμετέχουν οι συστοιχίες των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας τύπου S-300, καθώς επίσης και άλλα συστήματα του τύπου εγχώρια κατασκευασμένα, μαζί με συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου…

http://www.defence-point.gr/

Κατά την διάρκεια πρόσφατης άσκησης αεράμυνας,οι Ιρανοί πραγματοποίησαν δοκιμή του νέου βλήματος εδάφους-αέρος Sayyad-3, Ιρανικής κατασκευής. Το νέο βλήμα εκτοξεύτηκε από το υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας Talash και έχει δυνατότητα αναχαίτησης εχθρικών στόχων σε αποστάσεις 150 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με Ιρανικές πηγές, το νέο βλήμα μπορεί να αντιμετωπίζει μια ποικιλία εναέριων απειλών όπως πυραύλους τύπου κρούζ, αεροσκάφη παντός είδους, μη επανδρωμένα αεροχήματα και ελικόπτερα.

Βίντεο από την σχετική δοκιμή του Sayyad-3: https://www.youtube.com/watch?v=0HYUUDa5mp0

No comments :

Post a Comment