23/12/2016

Ρουμανία: Μουσουλμάνα, Τάταρη Τουρκάλα πρωθ/γός; - Απορρίφθηκε η πρόταση για Μουσουλμάνα πρωθυπουργό

Όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία συντείνουν στο ότι η Ρουμανία ετοιμάζεται να κάνει μια μεγάλη υπέρβαση. Μια χώρα όπου το 86% είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και το 4,5% Καθολικοί, ετοιμάζεται να ανεβάσει στον πρωθυπουργικό θώκο την οικονομολόγο Σεβίλ Σαϊντέχ, μια γυναίκα μουσουλμανικού θρησκεύματος, το οποίο αντιπροσωπεύει το 0,3% του πληθυσμού μόλις! Οι Μουσουλμάνοι της Ρουμανίας είναι κυρίως Τάταροι Τουρκογενείς που είναι συγκεντρωμένοι στα νοτιοανατολικά της χώρας. Η 52χρονη Σαϊντέχ, κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου στην υλοποίηση επιχειρηματικών προγραμμάτων (business projects) από το πανεπιστήμιο «Ovidius» της Κωστάντζας και πρώτο πτυχίο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (Economic Studies University – ASE), θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ρουμανίας, είναι ταταρικής-τουρκικής παντρεμένη με Σύρο!

Ήδη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και η Φιλελεύθερη Δημοκρατική Συμμαχία (ALDE), έχουν ειδοποιήσει τον πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις, ότι την υποστηρίζουν για την ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων. Ήταν υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης από τον Μάιο του 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του ιδίου έτους, καθώς τότε παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα στο πλαίσιο της οποίας υπηρετούσε και ακολούθησαν εθνικές εκλογές. Ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λίβιου Ντραγκνέα έχει περιπέτειες και καταδίκες με αναστολή με τη ρουμανική Δικαιοσύνη, οπότε επέλεξε αιφνιδιαστικά – χωρίς να έχει πει δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του – τη Σαϊντέχ, με την οποία τους ενώνει «κουμπαριά» (μάρτυρας στον μουσουλμανικό γάμο που τέλεσε με τον Σύρο σύζυγό της) που τον είχε αντικαταστήσει και από το πόστο του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, θεωρώντας την ικανή, έντιμη και γενικότερα «πιστή στρατιώτη» του PSD.

http://www.defence-point.gr/news/?p=167712

Η Ρουμανία είναι πιθανόν να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα μουσουλμάνα πρωθυπουργό στην ιστορία της. Την Τετάρτη, το προσκείμενο στην αριστερά Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πρότεινε για πρωθυπουργό της χώρας την 52χρονη Σεβίλ Σχάιντεχ [Sevil Shhaideh], που είχε διατελέσει υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η Σχάιντεχ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Foreign Policy», παντρεύτηκε το 2011 τον «πρώην σύμβουλό της στο υπουργείο Γεωργίας, συριακής καταγωγής». Οι μουσουλμάνοι στη Ρουμανία αποτελούν το 0,3 τοις εκατό το πληθυσμού. Μετά τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, πολλοί περίμεναν να αναλάβει την πρωθυπουργία ο πρόεδρος του κόμματος, Λίβιου Ντραγκνέα. Αλλά, ο Ντραγκνέα είχε καταδικασθεί αυτό το χρόνο για το ρόλο που έπαιξε στο δημοψήφισμα του 2012 για την καθαίρεση του τότε προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου. Έτσι ο Ντραγκνέα αποκλείσθηκε από την πρωθυπουργία της χώρας. Ο ίδιος πρότεινε τη μουσουλμάνα Σεβίλ Σχάιντεχ λόγω «της υψηλής ικανότητάς της, τη γνώση για τη δημόσια διοίκηση και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων». Η Σχάιντεχ πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας και από τον πρόεδρο Κλάους Γιόχανις, ο οποίος πρέπει να ανακοινώσει το νέο πρωθυπουργό την Παρασκευή.

Αντιδράσεις για την εξέλιξη αυτή, υπάρχουν από τη ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο “mediafax” ο μητροπολίτης Κλουζουλούι ζήτησε στο πρωθυπουργικό αξίωμα να τοποθετηθεί ‘Ρουμάνος Ορθόδοξος χριστιανός ’.

The Hellenic Information Team

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, απέρριψε χωρίς καμία δικαιολογία την πρόταση του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) για την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη χώρα από την Σεβίλ Σχάιντεχ, μια μουσουλμάνα πολιτικό του κόμματος που είναι παντρεμένη με ένα πρώην σύμβουλό της, Σύριο, αραβικής καταγωγής. Ο Κλάους Γιοχάνις δήλωσε «Έχω αναλύσει σωστά τα επιχειρήματα που είναι υπέρ και κατά αυτής της πρότασης του προσκείμενου στην αριστερά κόμματος PSD και αποφάσισα να μην αποδεχθώ αυτήν την πρόταση», είπε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους σε τηλεοπτική δήλωση.«Καλώ τον συνασπισμό του PSD να κάνει άλλη πρόταση», είπε ο Γιοχάνις.

Έντονη αντίδραση στην τουρκική κοινότητα της Ρουμανίας, προκάλεσε η απόρριψη της πρότασης για την πρωθυπουργική θέση της Σεβίλ Σχάιντεχ. «Η Τουρκική Ένωση της Ρουμανίας ζητά να αιτιολογηθεί, η απόρριψη από τον Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, της Σεβίλ Σχάιντεχ», γράφει το ρουμανικό δημοσίευμα του «Evz.ro».

The Hellenic Information Team

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις όρισε σήμερα τον Σορίν Γκριντεάνου του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) νέο πρωθυπουργό, ανακοίνωσε η προεδρία, δίνοντας έτσι τέλος σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατούσε στη χώρα έπειτα από την νίκη της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Ο κεντροδεξιός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για τον διορισμό του 43χρονου μαθηματικού, πρώην αντιδημάρχου της πόλης Τιμισοάρα στη δυτική Ρουμανία και πρώην υπουργού Επικοινωνιών, ο οποίος αναμένεται να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής ακόμη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το κόμμα του κέρδισε άνετα στις πρόσφατες εκλογές και μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο, την κεντροδεξιά Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών ALDE, ένα μικρό κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Καλίν Ταριτσεάνου, πιστός σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών, διαθέτει 250 από τις 465 έδρες στα δύο Σώματα της βουλής.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Βρήκαν τον συμβιβασμό στη Ρουμανία, καθώς μετά την πολιτική κρίση που πήγε να ενσκήψει ως αποτέλεσμα την απόρριψης της πρότασης για πρωθυπουργοποίηση μιας τουρκοτάταρης στην καταγωγή ελεγχόμενης από τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών υπουργού, ο τελευταίος άφησε κατά μέρος τις απειλές για να κινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης του προέδρου, ενδεχομένως κρίνοντας ότι δεν του βγαίνουν «τα κουκιά», ίσως όμως και για να μην προκαλέσει τη γερμανική οργή, καθώς ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις είναι γερμανικής καταγωγής… Επισημαίνεται μάλιστα, ότι ο νέος πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφερόταν για υπουργικό χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση… και βρέθηκε πρωθυπουργός!

No comments :

Post a Comment