29.12.16

Ρωσία-Ιράν-Τουρκία διαμοιράζουν τη Συρία και οι ΗΠΑ… κοιτούν! - Ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ συριακού κράτους και ένοπλης αντιπολίτευσης

Εάν οι πηγές που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επαληθευτούν, τότε το κενό ισχύος στην περιοχή που θα επαληθευθεί, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε περιπέτειες σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού η αστάθεια όλων αυτών των ετών αντί να ελεγχθεί, θα διευρυνθεί, καθώς η ευκαιριακή αυτή συμμαχία θα προκαλέσει αντίδραση τόσο στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, όσο και στο Ισραήλ, που δεν θα ανεχθεί για πολύ το Ιράν να αποκτά δικαιοδοσία στην άμεση γειτονιά του και να δίνει την ευκαιρία στη Χεζμπολάχ να «αναπνεύσει» και να ανασυνταχθεί, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε έναν μεγάλο πόλεμο που θα μπορούσε να κάνει τον συριακό εμφύλιο να μοιάζει με απλά… προκαταρκτικά. Το Reuters πληροφορήθηκε την πρόθεση των τριών χωρών να συμφωνήσουν σε έναν άτυπο διαμοιρασμό των ιματίων της Συρίας σε ζώνες επιρροής – όπως κάποτε η Κοινωνία των Εθνών (League of Nations) στις αρχές του 20ου αιώνα είχε χωρίσει τη χώρα σε «εντολές» (mandates) – με αντάλλαγμα να παραμείνει ο Μπασάρ Αλ Άσαντ με μειωμένες εξουσίες για μερικά χρόνια στην εξουσία… αν και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, κι ας λένε όλοι πως το σχέδιο θα προβλέπει την αποχώρησή του υπέρ μιας προσωπικότητας κοινά αποδεκτής, ώστε να μπορέσει η Συρία να παραμείνει ενιαίο κράτος και να μη διαλυθεί. Υποτίθεται ότι αυτή η διευθέτηση θα δημιουργήσει μια άτυπη ομοσπονδιακή δομή και θα παραχωρεί περιφερειακή αυτονομία υπό τον έλεγχο μιας κεντρικής κυβέρνησης την οποία προφανώς θα ελέγξουν οι Αλαουίτες από τους οποίους προέρχεται το καθεστώς του Σύρου ηγέτη, σε μια δομή που όλοι κερδίζουν κάτι.

- Οι Ρώσοι κερδίζουν την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία αλλά και τον απόλυτο έλεγχο του δυτικού κομματιού της χώρας που έχει την έξοδο στη Μεσόγειο, εξ ου και η εντολή ταχείας επεκτάσεως των ναυτικών εγκαταστάσεων στο Ταρτούς, με το ομοσπονδιακό αλαουιτικό τμήμα να παραμένει κράτος εν αναμονή σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στην πορεία, με αποτέλεσμα η Μόσχα να εξασφαλίζει την παρουσία της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή… Εμφανίζονται όμως και ως οι επιδιαιτητές της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, έναν ρόλο που παραδοσιακά έπαιζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
- Το Ιράν επιτυγχάνει επίσης την παραμονή του φιλικά προσκείμενου σε αυτούς Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ θα αγοράσει χρόνο και θα διατηρήσει τον χερσαίο διάδρομο μέσω ελέγχου μεγάλων οδικών αξόνων της Συρίας για να μπορέσει να επανεξοπλίσει τη Χεζμπολάχ η οποία θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να απορροφήσει τις απώλειες από τη συμμετοχή στον συριακό εμφύλιο, ώστε να επανέλθει στον ρόλο του βραχίονα της Τεχεράνης, η οποία μέσω της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου επιτυγχάνει προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας αξιόπιστα το Ισραήλ με το άνοιγμα βορείου μετώπου σε περίπτωση που το Ιράν δεχθεί επίθεση με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα.
- Η Τουρκία θα πετύχει την αναστολή των σχεδίων των Κούρδων για τη δημιουργία κρατικής οντότητας, ενώ προφανώς θα επιχειρήσει και να παρεμβάλλεται ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η εδαφική συνέχεια των καντονιών τους. Οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να λειτουργήσουν και ως ο «ατζέντης» ή ο εκπρόσωπος των σαουδαραβικών συμφερόντων στη διαμάχη, ρόλο τον οποίο θα «πουλήσουν» επικοινωνιακά και διπλωματικά ως «τουρκική γέφυρα» του σουνιτικού και του σιιτικού κόσμου στη Μέση Ανατολή…

Προφανώς για να περάσει αυτό το «σχέδιο» θα πρέπει να πειστεί ο Άσαντ και να περιμένουν οι εμπλεκόμενοι για πράσινο φως και από την Ουάσιγκτον εάν δεν θέλουν το σχέδιο να αποδειχθεί απλά ανεφάρμοστο στην πράξη, καθώς οι τρόποι τορπιλισμού της επιτυχούς εφαρμογής του θα είναι πολλοί, σε μια ακόμα σύγκρουση… δι’ αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή. Οι τρεις πλευρές φέρονται να έχουν συζητήσει και πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να παίξουν έναν πιο ενοποιητικό ρόλο όταν έρθει η ώρα για τη διαδοχή του Άσαντ, ο οποίος θα εξασφαλίσει για τον εαυτό του και την οικογένειά του το ακαταδίωκτο (ποιος το πιστεύει αυτό σε μια εποχή που τα διεθνή δικαστήρια έχουν γίνει εργαλεία εξωτερικής πολιτικής των ισχυρών…). Ωστόσο, η σύγκρουση σιιτιών και σουνιτών θα ρίχνει βαριά τη σκιά της σε ένα ακόμα μεσανατολικό μέτωπο, ενώ όσο πιο πολύπλοκο – εκ των πραγμάτων δεν μπορεί αν γίνει διαφορετικά – ένα σχέδιο τόσο μικρότερες οι πιθανότητές του να δουλέψει στην πράξη.

http://www.defence-point.gr/news/?p=168095

Και εγεννήθη η Δημοκρατική Ομοσπονδία Βόρειας Συρίας - Δυτικού Κουρδιστάν

Σήμερα οι δυνάμεις των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων που έχουν συνασπιστεί με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), των Κούρδων της Ροζάβα, όπως ονομάζεται η γεωγραφική περιοχή του Δυτικού Κουρδιστάν, ανακοίνωσαν ότι ιδρύουν την Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ουσιαστικό περιεχόμενο της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας, πάντως ο χάρτης που έδωσαν στη δημοσιότητα παρουσιάζει την περιοχή ολόκληρης της Βόρειας Συρίας, συπεριλαμβανομένης και εκείνης που κατέχει ο τουρκικός στρατός, στα πλαίσια της Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη. Πάντως είναι γνωστό ότι έχει συγκροτηθεί η Στρατιωτική Επιτροπή αλλά και η Τοπική Πολιτική Επιτροπή της πολιορκούμενης από τους Τούρκους Αλ Μπαμπ, η οποίες λειτουργούν στα πλαίσια των αντίστοιχων Επιτροπών της Μένπετζ/Ιεράπολης, όπου αντιπροσωπεύονται όλες οι εθνικές και θρησκευτικές ομάδες που κατοικούν στην κάθε περιοχή.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/12/blog-post_538.html

Η Συρία ενδέχεται να διαιρεθεί σε έναν άτυπο αριθμό ζωνών επιρροής σε μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Ria Novosti αναφερόμενο στο πρακτορείο Reuters.  Χθες, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν να επεκτείνουν την κατάπαυση πυρός σε όλη την επικράτεια της Συρίας από τις 00:00 της 29ης Δεκεμβρίου.  Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκοφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία των μερών. Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ θα διατηρήσει τη θέση του, τουλάχιστον, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μετά από αυτές, την προεδρία θα αναλάβει ένας άλλος υποψήφιος. Για τον Άσαντ και την οικογένειά του θα υπάρξει εγγύηση για την ασφάλειά τους. Η συμφωνία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης και είναι απαραίτητος ο συντονισμός με τις συριακές αρχές, τους αντάρτες, τις χώρες του Κόλπου και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε πηγή που είναι γνώστης της θέσης της Ρωσίας. Η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει αυτονομία σε μια ομοσπονδιακή δομή, η οποία θα ελέγχεται από τον Άσαντ. «Η επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας είναι δύσκολη, αλλά η θέση (μας) έχει αλλάξει» αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων Αντρέι Κορτούνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί υποψήφιοι έχουν συζητηθεί για την αντικατάσταση του Άσαντ, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα.

The Hellenic Information Team

Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Poutine ανακοίνωσε την Πέμπτη μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ συριακού κράτους και ένοπλης αντιπολίτευσης στη Συρία. «Υπογράφτηκαν 3 έγγραφα: το α΄μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της ένοπλης αντιπολίτευσης για εκεχειρία στο σύνολο του συριακού εδάφους»,δήλωσε ο Vladimir Poutine, διευκρινίζοντας ότι ένα άλλο έγγραφο αναφέρεται σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Συριακή Εθνική Συμμαχία (CNS), ο αρχικός σχηματισμός της αυτοαποκαλούμενης αντιπολίτευσης ομοίως την Πέμπτη δήλωσε ότι υποστηρίζει την εκεχειρία που οφείλει να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του τον Ahmad Ramadan. Ο ρώσος πρόεδρος παράλληλα ανακοίνωσε μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. «Συμφωνώ με την πρόταση του Υπ.Άμυνας για μια μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», ανέφερε. Αλλά «θα συνεχίσουμε απολύτως τη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας »,διευκρίνισε. Aπό την πλευρά του το συριακό ΓΕΣ ανακοίνωσε ένα ολοκληρωτικό moratorium εχθροπραξιών σε όλη τη συριακή επικράτεια ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα 30 Δεκέμβρη. «Μετά τις νίκες και τις επιτυχίες που πραγματοποιήθηκαν από το στρατό το Συριακό ΓΕΣ αναγγέλει μια συνολική εκεχειρία σε όλο το συριακό έδαφος ξεκινώντας από 30 Δεκέμβρη του τρέχοντος», αναφέρει το ανακοινωθέν αποκλείοντας τις οργανώσεις Daech και al Nosra.sana Προσθέτει ότι αυτή η συμφωνία επέρχεται για να διασφαλίσει τις απαραίτητες προυποθέσεις στην υποστήριξη του πολιτικού διακανονισμού της συριακής κρίσης.

https://dimpenews.com/

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση και η ένοπλη αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας σε όλη τη χώρα. Ρώσοι βουλευτές και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν σήμερα την επικείμενη κατάπαυση του πυρός στη Συρία με τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, στη Δαμασκό, όπως ανακοίνωσε ένας Ρώσος πολιτικός. "Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα την επικείμενη εκεχειρία απευθείας με τον πρόεδρο Άσαντ στη Δαμασκό, όπου βρίσκονται η αντιπροσωπεία του (ρωσικού) Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", είπε ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο RIA Novosti. Ο Κοσάτσεφ, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου, τόνισε ότι η γενική εκτίμηση είναι ότι η συμφωνία εκεχειρίας είναι θεμελιώδους σημασίας. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που συμφώνησαν να ενταχθούν στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.  Σύμφωνα με τη Μόσχα, στον κατάλογο των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης που θα τηρήσουν την εκεχειρία είναι η Φαϊλάκ αλ Σαμ (με 19 μονάδες και 4.000 μέλη), η Άχραρ αλ Σαμ (περισσότερες από 80 μονάδες και 16.000 μέλη), η Τζάις αλ Ισλάμ (64 μονάδες και 12.000 μέλη), η Σουβάρ άγκι-Σαμ (οκτώ τάγματα και 12.000 μέλη), η Τζάις αλ Μουτζαχεντίν (13 μονάδες και συνολικά 8.000 μέλη), η Τζάις Ιντλίμπ (τρεις μονάδες και 6.000 μέλη) και η Τζαμπχάτ αλ Σαμίγια (πέντε μονάδες και 3.000 μέλη).

Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που δεν υπέγραψαν τις συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα θεωρηθούν αυτομάτως τρομοκρατικές οργανώσεις, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου. Στη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα στο Κρεμλίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο υπουργός ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Μόσχα εγκαθίδρυσε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, προκειμένου οι δύο χώρες να ενεργήσουν ως εγγυήτριες για την εφαρμογή των συμφωνιών. "Η ουσία του ελέγχου (εφαρμογής των συμφωνιών) είναι ότι οι οργανώσεις που δεν θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις μάχης θα θεωρηθούν τρομοκρατικές" και θα ληφθούν εναντίον τους τα μέτρα που ισχύουν για το Ισλαμικό Κράτος και το Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα), είπε ο υπουργός. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών θα κληθούν να συμμετάσχουν στην εφαρμογή των συμφωνιών. "Φυσικά θα προσκαλέσουμε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έτσι θα συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία με βάση τις αρχές που υιοθετήθηκαν με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας", εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΣΑ θα ενημερωθούν για τις συμφωνίες και θα απαντηθούν τυχόν ερωτήματά τους.

ΑΜΠΕ

No comments :