22/11/2016

Ξεπέρασαν… εαυτούς: Ετοιμάζουν κοινή ελληνο-αλβανική έκθεση για να τιμήσουν τον Αλή Πασά - Και στα ελληνοαλβανικά, τα χειρότερα έρχονται

Την ώρα που ο αλβανικός εθνικισμός κτυπάει κόκκινο και στρέφεται όλο και πιο συντονισμένα εναντίον της χώρας μας επιχειρώντας να εξαφανίσει την ελληνική παρουσία σε περιοχές όπως η Χειμάρρα και να κατασκευάσει θέμα αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, υπάρχουν φορείς στην χώρα μας που προτείνουν ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα για την προβολή της κοινή μας κληρονομιάς, του …Αλή Πασά. Όταν έχει εγκαταλειφτεί πλήρως η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, και η ελληνική παρουσία στην Βόρεια Ήπειρο, όταν τα άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ διασυνοριακών προγραμμάτων κατευθύνονται σε μη μειονοτικές περιοχές , θυμηθήκαν να προβάλλουν τώρα την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου εστιασμένη στον εκ Τεπελενίου Αλή Πασά… Με έγγραφο της και μάλιστα «εξαιρετικά επείγον» η Εφορία Αρχαιοτήτων των Ιωαννίνων υπέβαλλε πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg (Ελλάδα –Αλβανία ΙΙΙV 2014-2020) για έργο που θα συμπεριλάβει την αποκατάσταση και επαναχρηση του κτηρίου της οθωμανικής βιβλιοθήκης στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Στόχος του έργου όπως αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο , που θα φέρει τον τίτλο “Virtual Technologies and Novel Museological Explorations for the promotion of cross-border cultural assets in Ioannina and Tepelene”, θα είναι η διαμόρφωση δύο μουσειακών διαδραστικών χώρων πολιτισμού στα Ιωάννινα και το Τεπελένι, που θα φιλοξενούν εκθέσεις με καινοτόμες πολυμεσικές εφαρμογές και φυσικά αντικείμενα.

Είναι προφανές ότι η φιλοσοφία του έργου οδηγεί σε μια ενιαία αντίληψη περί κοινότητας πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία απλώς ενισχύει την επιχειρηματολογία και τους ισχυρισμούς που αμφισβητούν τον ελληνικό χαρακτήρα της Ηπείρου. Δεν είναι τυχαίο ότι την υλοποίηση του έργου σύμφωνα με την πρόταση θα αναλάβουν από ελληνικής πλευράς ο Δήμος Ιωαννιτών και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ενώ από αλβανικής πλευράς, απευθείας το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας , ο Δήμος Τεπελενίου και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Green Point”. Όπως αναφέρει στην πρόταση της η Εφορία Αρχαιοτήτων, θα «αναλάβει τη συλλογή του υλικού προς ψηφιοποίηση για τη δημιουργία της έκθεσης, την επίβλεψη της ιστορικής τεκμηρίωσης και της μουσικολογικής εφαρμογής. Το περιεχόμενο της έκθεσης θα εστιάσει στο ιστορικό παλίμψηστο και τα εν γένει μνημεία του Κάστρου των Ιωαννίνων (με έμφαση στη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο), στα οθωμανικά μνημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την παρουσία του Αλή πασά στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει πολυμεσικές εφαρμογές σχετικά με τα μνημεία, εποπτικό υλικό ενημέρωσης και φυσικά αντικείμενα (π.χ. αναφορικά με τα ευρήματα που προέκυψαν από ανασκαφικές έρευνες στονπεριβάλλοντα χώρο της Οθωμανικής «Βιβλιοθήκης». Στην αλβανική περιοχή, ο Δήμος Τεπελενίου θα αναλάβει την αναβάθμιση τμήματος του χώρου του Ιστορικού Μουσείου στο Τεπελένι, την προμήθεια εξοπλισμού και τη λειτουργία του χώρου. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας προβλέπεται να αναλάβει τη μουσειολογική μελέτη και τον καθορισμό του περιεχομένου της σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, και η “Green Point” θα αναλάβει την δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου του μουσείου και τις δράσεις δημοσιότητας. Η έκθεση θα εστιάζει στην ιστορία και την κληρονομιά του Αλή Πασά. Ο προτεινόμενος συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 700.000 €, εκ των οποίων 400.000 θα διαχειριστεί η ελληνική πλευρά και 300.000 η αλβανική πλευρά.

Του Γιώργου Πετράκη
https://kostasxan.blogspot.gr/2016/11/blog-post_215.html

Ευτελιζόμαστε διαρκώς. Είθισται η εξωτερική πολιτική μιας χώρας να είναι αντανάκλαση της εσωτερικής της ευμάρειας. Ακόμη και λάθος κινήσεις να γίνουν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, απλώς παραμένουν λάθος κινήσεις που δύναται να διορθωθούν. Όταν όμως η χώρα παρουσιάζει εσωτερική αδυναμία, αναγκάζεται σε υποχωρήσεις έναντι των γειτόνων, ακόμη και αν αυτοί δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Μια πτωχευμένη χώρα ακολουθεί πολιτική κατευνασμού, και αυτό απελευθερώνει την επιθετικότητα των αντιπάλων. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα (πρωθυπουργός μιας χώρας με δέκα φορές μικρότερο ΑΕΠ), μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της αλβανικής διασποράς στα Τίρανα, δήλωσε πως «οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας και γι’ αυτό παραμένει σταθερή γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής, η στρατηγική εταιρική σχέση μαζί της». Φρόντισε όμως να τονίσει ότι «Οι γείτονές μας είχαν μάθει, εδώ στα Τίρανα, με υπάκουους συνομιλητές, όμως εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί, σε επαναπομείναντα ζητήματα στις σχέσεις με την Ελλάδα, που πρέπει να ξεπεραστούν».

Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή των αλβανικών λεονταρισμών, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά από την πρωτοφανή ολιγωρία της Ελλάδας! Βέβαια το ελληνικό ΥΠΕΞ προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αποτυχία του, καλύπτεται πίσω από τον ισχυρισμό ότι η Επιτροπή δεν προτείνει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο Έλληνες διπλωμάτες επισημαίνουν μια σειρά στοιχείων, που αποτελούν τακτική ήττα της ελληνικής πλευράς: Η Επιτροπή δεν έκανε καμία αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Τονίζει την ανάγκη να υπάρξει διάλογος μεταξύ Αθήνας Τιράνων για τα διμερή προβλήματα - υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ σε αυτά εντάσσει και το Τσάμικο, όπως έγινε γνωστό από το non paper Κοτζιά. Η Ελλάδα ποίησε την νήσσαν επίσης στο θέμα της παράνομης απογραφής πληθυσμού του 2012, στην οποία απαγορεύθηκε η πλήρης καταγραφή των μειονοτήτων και του θρησκεύματος και έχει κριθεί παράνομη από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Με την υποτονικότητα της ελληνικής πλευράς ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός μεγεθύνεται, και ο Εντι Ράμα δρα εις βάρος των μακροπροθέσμων ελληνικών συμφερόντων. Ποια θεωρούνται «εναπομείναντα ζητήματα»; Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κοτζιάς και Μπουσάτι, συμφώνησαν στα Τίρανα σε έναν «οδικό χάρτη» με στόχο την άρση των εμπλοκών και την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Τον Ιούνιο συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων, να αρχίσει συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, το καθεστώς της εμπολέμου, τα δύο νεκροταφεία που ζητεί η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες για την ταφή των πεσόντων από τον Πόλεμο του ’40, και θέματα σχετικά με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Το θέμα των Τσάμηδων πριν το non paper Κοτζιά, είχε μείνει υποτίθεται εκτός των διμερών θεμάτων. Φυσικά το πλέον ακανθώδες είναι των θαλασσίων ζωνών, καθώς υπήρξε συμφωνία το 2009 την οποία ακύρωσε το συνταγματικό δικαστήριο της γείτονος. Ηθικός αυτουργό της ακύρωσης ήταν ο αλβανός πρωθυπουργός.

(γράφαμε στις 28/06/2013 στο Protagon για τον Εντι Ράμα, χωρίς να διαθέτουμε… κληρονομικό χάρισμα: «Ο εν λόγω είναι μεταξύ εκείνων που υιοθέτησαν καθ´ εικόνα και ομοίωση την τουρκική στάση στο θέμα ΑΟΖ για το Καστελόριζο, και σαμποτάρισαν ανηλεώς την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 - στην οποία περιλαμβάνεται και το πλαίσιο της ΑΟΖ. Οι αρνητές, μεταξύ των οποίων και ο Ράμα, ισχυρίζονται ότι τα διαπόντια νησιά, βορείως της Κέρκυρας, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα». Επίσης τονίζαμε «Ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός καλλιέργησε σχέσεις σκοπιμότητας με μια μειονότητα που βρίσκεται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη χώρα μας, τους Τσάμηδες, στηρίζοντας ακόμη και ψήφισμα περί γενοκτονίας των. Την ίδια ώρα αποδεχόταν το δόγμα της Μεγάλης Αλβανίας για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια μετά πιέσεις των ευρωπαίων και αμερικανών. Ο ίδιος αντιστάθηκε στην ενσωμάτωση κοινοτικών κανόνων στο αλβανικό κράτος»).

Οι σχέσεις σκοπιμότητας που καλλιεργούσε τότε, πήραν σάρκα και οστά, αφού πλέον ο κ. Ράμα συνεργάζεται με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, και δεν μπορεί να τους αγνοήσει, πολύ περισσότερο που με την αυγή του νέου χρόνου η Αλβανία εισέρχεται ατύπως σε μακρόχρονη προεκλογική περίοδο με κατάληξη τις εκλογές του Ιουνίου. Φυσικά η Ελλάδα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις γειτονικές ώρες, επισείει συνέχεια το φόβητρο της μη ένταξης στην Ε.Ε. Όμως αυτό το φόβητρο έχει πλέον εξασθενήσει όπως έδειξε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι όποιες αντιρρήσεις μιας ασθενούς χώρας, που παρακαλάει συνεχώς τους εταίρους της, στερούνται δύναμης επιβολής τους, σε συνδυασμό και με μη επιτυχή διαχείριση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού, αλλά και με μια άπειρη κυβερνητική ηγεσία, η οποία ως πριν ενάμισι χρόνο, τα εθνικά προβλήματα τα εκλάμβανε ως εθνικιστικά. Και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις τα χειρότερα έρχονται.

http://www.liberal.gr/arthro/94854/politiki/2016/kai-sta-ellinoalbanika-ta-cheirotera-erchontai.html

No comments :

Post a Comment