22.11.16

Τουρκία, νέο κύμα διώξεων. Αποπέμπονται 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και αστυνομικοί - Καταζητούνται λιποτάκτες στρατηγοί, ναύαρχοι και αξιωματικοί - Μετάβασης της Τουρκίας στο πολιτικό σύστημα της Προεδρικής «Δημοκρατίας

Στην αποπομπή σχεδόν 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων δημοσίων λειτουργών, αλλά και στο κλείσιμο πάνω από από 500 ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης, προχώρησαν σήμερα οι τουρκικές αρχές, με τον ισχυρισμό ότι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ειδικότερα, αποπέμφθηκαν 1.988 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, 7.586 μέλη της αστυνομίας, 403 άνδρες της χωροφυλακής και περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι δημοσίων οργανισμών. Πάνω από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί έχουν αποπεμφθεί συνολικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι οργάνωσε ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ.

Reuters-ΑΜΠΕ

«Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην 15η Ιουλίου, η Γενική Εισαγγελία στην Άγκυρα διέταξε έρευνα και μέρος αυτής που ανακοινώθηκε αναφέρει ότι από τον τουρκικό στρατό έχουν λιποτακτήσει και καταζητούνται 154 ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί που εμπλέκονται στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (γνωστή ως FETÖ- Φετουλάχ Οργάνωση). Πρόκειται για 3 στρατηγούς από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων στην Άγκυρα, 100 αξιωματικούς, 12 υπαξιωματικούς. Από το Ναυτικό 3 ναύαρχοι, 18 αξιωματικοί και 9 δόκιμοι. Από την Πολεμική Αεροπορία, 1 πτέραρχος, 4 υποπτέραρχοι και 4 αξιωματικοί. Για όλους αυτούς έχουν ενημερωθεί οι δυνάμεις ασφαλείας με σχετικές φωτογραφίες και καταζητούνται από το τουρκικό καθεστώς. Το πρακτορείο Doğan σημειώνει ότι η έρευνα συνεχίζεται από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας και αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα στρατιωτικών κατά των οποίων έχει κινηθεί διαδικασία δίωξης.

The Hellenic Information Team

Στο πλαίσιο μετάβασης της Τουρκίας στο πολιτικό σύστημα της Προεδρικής «Δημοκρατίας», φαίνεται πως θα αποφασίσουν απλά την αύξηση του αριθμού των αντιπροέδρων που θα έχουν χωριστεί σε τομείς και θα συνεπικουρούν τον Ερντογάν στο έργο του, ή μάλλον για την ακρίβεια, θα εκτελούν τις εντολές του, ενώ αυτός θα εμφανίζεται για να υπογράφει… Εν ολίγοις, τυπικά θα αντιγράψουν το σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, μόνο που θα αυξήσουν τον αριθμό των αντιπροέδρων, με τους πολιτικούς υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου να λένε, ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να προωθηθούν για να σταματήσει να υπάρχει… πολιτική σύγχυση! Κι όλα αυτά, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να καταθέσουν στο Κοινοβούλιο την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση… και όποιος τολμά ας υψώσει λόγο αντίδρασης, με τη φόρα που έχει πάρει ο Ερντογάν και τους βάζει όλους φυλακή, χρεώνοντάς τους σχέσεις με τον ιμάμη Γκιουλέν! Για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, το οποίο διαθέτει 317 έδρες στο Κοινοβούλιο, χρειάζεται 13 επιπλέον ψήφους για να μπορέσει να προκηρυχθεί δημοψήφισμα… αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα όμως, εξαιτίας της συνεργασίας των εθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP) με τους ισλαμιστές του Ερντογάν, προσθέτοντας 40 ψήφους, όσες οι έδρες του κόμματος στη Βουλή.

http://www.defence-point.gr/news/?p=165516

No comments :