16.10.16

Γερμανία: Αύξηση αμυντικών δαπανών κατά 20 δις - Επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Στέλνει κι άλλους στρατιωτικούς στην Τουρκία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες τα επόμενα χρόνια για να προσεγγίσει τον στόχο του NATO για τα κράτη μέλη του, που είναι να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Η Μέρκελ, που έκανε τη δήλωση αυτή στο συνέδριο της νεολαίας του συντηρητικού κόμματος του οποίου ηγείται, δεν προσδιόρισε πόσο θα αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας της. Η καγκελάριος εξήγησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα της είπε ότι δεν μπορεί η Ουάσινγκτον να δαπανά 3,4% του αμερικανικού ΑΕΠ για την άμυνα και η Γερμανία μόλις 1,2%. «Για να φθάσουμε από το 1,2% στο 2%, χρειάζεται να τις αυξήσουμε κατά ένα μεγάλο ποσό», ανέφερε η Μέρκελ. Για το 2016 ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας ανέρχεται σε 34,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θα έπρεπε να αυξηθεί κατά €20 δισεκ. και πλέον για να φθάσει το 2% του ΑΕΠ.

Η Άγγελα Μέρκελ επιδιώκει να πείσει τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στην κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του ρόλου της στον πόλεμο στη Συρία, γράφει η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην καγκελάριο της Γερμανίας. Το θέμα των κυρώσεων πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και εξαιτίας της υποστήριξης που κατήγγειλαν ότι προσέφερε η Μόσχα στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποδεικνύεται δύσκολο να εξασφαλιστεί η συναίνεση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την κλιμάκωση των κυρώσεων, ωστόσο η «αγανάκτηση έναντι των Ρώσων έχει επιταθεί». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε τηλεφωνικά στη Μέρκελ ότι θα υποστήριζε μια πιο «σκληρή αντίδραση» αν οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούσαν, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκε η FAS. Κατά την εφημερίδα, εξετάζεται η επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην αεροπορική βιομηχανία της Ρωσίας και τομείς που σχετίζονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα.

Η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει την αποστολή κι άλλων στρατιωτικών στην Τουρκία κάποιοι από τους οποίους θα εμπλακούν και με τις πτήσεις των ιπτάμενων ραντάρ AWACS . AWACS έχουν μετασταθμεύσει ήδη σε αεροπορική βάση στην επαρχία της Κεντρικής Ανατολίας Κόνια. Συμμετέχουν σε αποστολές αναγνώρισης και υποστήριξης των αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων του ISIL. Η Γερμανία, παρέχει περίπου το ένα τρίτο των πληρωμάτων που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία και συντήρηση αεροσκαφών AWACS του ΝΑΤΟ.Η γερμανική νομοθεσία προβλέπει ότι οι αποστολές πρέπει να εγκρίνονται από το κοινοβούλιο. Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτικών που θα σταλούν στην Τουρκία. Η Γερμανία έχει ήδη περίπου 500 στρατιωτικούς που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της ISIL, συμπεριλαμβανομένων των 240 στο Ιντσιρλίκ που πετούν και υποστηρίζουν έξι αεροσκάφη Tornado και ένα αεροπλάνο ανεφοδιασμού. Μια γερμανική φρεγάτα επιχειρεί στην ανατολική Μεσόγειο μαζί με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Ο συνολικός αριθμός των γερμανικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της ISIL αναμένεται να φθάσει στους 1200 και δεν θα αυξηθεί άλλο όπως λένε διάφορες πηγές. Το ΝΑΤΟ ενέκρινε τη νέα αποστολή AWACS τον Ιούλιο και οι πτήσεις ξεκινούν αυτό το μήνα, αν και αρχικά χωρίς γερμανικά πληρώματα, δεδομένου ότι η γερμανική Βουλή δεν αναμένεται να εγκρίνει την εκτεταμένη γερμανική αποστολή άμεσα. Τhe Bundestag μπορεί να εγκρίνει το σχέδιο νόμου, το Νοέμβριο, γράφει η γερμανική ιστοσελίδα stern.de.

ΑΜΠΕ

No comments :