08/09/2016

Η πρόταση Μουζάλα για το πού θα φιλοξενηθούν 2.000 πρόσφυγες στην Κρήτη, απεστάλη με έγγραφο του, στην περιφέρεια.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΜΠΑΙΝΕ ΜΟΥΖΑΛΑ...
- ΚΑΙ ΠΟΥ'ΣΑΙ... ΜΗΝ ΚΡΑΤΙΕΣΑΙ. ΟΧΙ 2.000, 20.000 ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΙ Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΟΥ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΧΑΡΑ Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ. ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΣΑΚΩΘΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ.
- ΚΑΙ ΠΟΥ'ΣΑΙ ΜΟΥΖΑΛΑ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΟΧΙ ΟΠΟΙΟΝ ΚΙ ΟΠΟΙΟΝ, ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ "ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΥΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ, ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΜΚΟ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΡΚΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΧΗΣΕΤΕ ΝΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.
- ΚΑΙ ΠΟΥ'ΣΑΙ ΜΟΥΖΑΛΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ..."ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ" ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ. Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ, Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΙ ΟΛΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ, ΘΑ ΧΑΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΚΩΛΟΣΠΙΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ;
- ΚΑΙ ΠΟΥ'ΣΑΙ ΜΟΥΖΑΛΑ, ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΣΩ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΙ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ο ΠΕΚΛΑΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΔΩ.  "ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΡΑΜΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ". ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ (ΤΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΕΚΛΑΡΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ), ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΞΕΚΩΛΙΑΣΕΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ. ΟΥΤΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΕΡΑΤΑ. ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΟΙ. [ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΕΒΡΑΙΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟ-ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΩΛΟ-ΧΑΝΙΟΛΕΣ (ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΙΟΛΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ "ΚΑΡ" ΜΕ ΤΟ "ΧΑΝ") ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΗΤΕΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.]
- ΑΚΟΥΣ ΜΟΥΖΑΛΑ; ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ο ΠΕΚΛΑΡΗΣ. ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΜΩΣ, ΕΜΕΙΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΚΟΙΝΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΜΟΥΖΑΛΑ... Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΗΣ, ΟΥΤΕ ΦΥΛΟ ΟΥΤΕ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΝ Η ΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΜΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ. ΑΠ'ΑΥΤΑ ΚΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΟΛΙΚΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

ΑΚΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΥΖΑΛΑ...  ΕΑΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.  ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΤΙ ΠΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΜΠΛΕΞΕΙΣ. ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝ ΤΗΝ ΕΥΦΥΙΑ,  ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΥΜΜΑΖΕΨΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑΧΕΩΣ. ΘΑ ΔΟΥΜΕ. ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.

Υ.Γ: ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΚΟΡΙΖΙΚΟΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΛΕΕΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΙΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. ΑΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ. ΕΜΕΙΣ ή ΑΥΤΟΙ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΙ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ, ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ. ή ΕΜΕΙΣ ή ΑΥΤΟΙ ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

["Το Συντονιστικό Κρήτης για τους πρόσφυγες, στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Κρήτης, η Εκκλησία της Κρήτης, δήμοι του νησιού, επιμελητήρια, επιστημονικοί σύλλογοι, εργατικά κέντρα, φορείς, συλλογικότητες, εθελοντές και απλοί πολίτες του νομού Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης, σε μια προσπάθεια να οργανωθεί η συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς αυτή πρέπει να είναι στοχευμένη στις άμεσες ανάγκες των προσφύγων, παραθέτει λίστα με τα είδη που συγκεντρώνονται για τα κέντρα φιλοξενίας. Εξάλλου κάλεσμα για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες απευθύνουν οι Ομάδες και οι σύλλογοί της ΟΓΕ στο Ηράκλειο, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, την Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου, τις Λαϊκές Επιτροπές Νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου και Δήμου Μαλεβιζίου, τον Αγροτικό σύλλογο Αστερουσίων και μαζικούς φορείς του εργατικού, λαϊκού κινήματος, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών"]

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥΖΑΛΑ

Στον σχεδιασμό για τη φιλοξενία των 2.000 μεταναστών στην Κρήτη αναφέρεται με έγγραφό του προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Όπως τονίζεται στο έγγραφο, οι φιλοξενούμενοι στα κέντρα δεν θα ξεπερνούν τους 500 ανά δομή και παράλληλα γίνεται λόγος για φιλοξενία σε σπίτια και διαμερίσματα, υπό το πρόγραμμα φιλοξενίας της ΥΑ/ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι η διασπορά των εν λόγω διαμερισμάτων που δύνανται να διασφαλίσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι σε πολύ μεγάλη ακτίνα, με λίγα άτομα ανά περιοχή. «Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενiας» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στη μακροσκελή επιστολή του ο κ. Μουζάλας, αφού αναφέρεται στο προσφυγικό, επικεντρώνεται με εννέα σημεία στο σχεδιασμό, στην εγκατάσταση και τη λειτουργία των δομών Προσωρινής Φιλοξενίας, στην Περιφέρεια της Κρήτης, ενημερώνοντας ότι:

1. Οι χώροι φιλοξενίας που προτείνονται από τους Δήμους ή τις Περιφέρειες ελέγχονται για την καταλληλότητά τους από κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου, προκειμένου να πληρούν τις απαιτούμενες τεχνικές και μη προδιαγραφές.

2. Η χωρητικότητα - δυναμικότητα των κέντρων φιλοξενίας ορίζεται σύμφωνα με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής, προκειμένου να τηρείται η απαιτούμενη αναλογία σε προσφυγικό και γηγενή πληθυσμό και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνάει τα 500 άτομα ανά Δομή. Τα αναφερόμενα δεν αποκλείουν σαφώς το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά, προκειμένου να διασφαλίζεται η ειρηνική συμβίωση και η αποφυγή οποιουδήποτε πληθυσμιακού συνωστισμού, που θα δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα ένταξης και αναστάτωσης στις τοπικές κοινωνίες.

3. Η χρηματοδότηση για τις όποιες κατασκευαστικές ή τεχνικές εργασίες, δύναται να χρηματοδοτηθούν μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ.

4. Ο σχεδιασμός των Δομών Προσωρινής φιλοξενίας περιλαμβάνει, τόσο τους απαιτούμενους κοινόχρηστους χώρους (αναψυχής, εστίασης, λατρείας κλπ), όσο και τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ασφαλείας (πυρασφάλεια κλπ).

5. Σε όλες τις Δομές Προσωρινής φιλοξενίας που είναι υπό την διοίκηση και την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπάρχουν, και έχει προβλεφθεί για τα εν λόγω κέντρα της περιφέρειας Κρήτης, η παρουσία, τόσο ΜΚΟ, όσο και διεθνών οργανισμών, που χρηματοδοτούνται προκειμένου να συνδράμουν στη λειτουργία και τη διασφάλιση των όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης των φιλοξενούμενων, αλλά και για την παροχή υπηρεσιών διανομής απαιτούμενων ειδών καθημερινής χρήσης, υπηρεσιών προστασίας ευάλωτων ομάδων(ασυνόδευτων ανηλίκων μονογονεικών οικογενειών κλπ) και πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών.

6. Τη διατροφή και σίτιση δύναται να αναλάβουν, είτε ΜΚΟ, είτε φορείς του υπουργείου Εσωτερικών, που θα αναθέσουν τις εν λόγω διαδικασίες σε εταιρείες catering.

7. Αναφορικά με το θέμα Δημόσιας Ασφάλειας, επισημαίνεται ότι την εξωτερική φρούρηση έχει αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη διασφάλιση του ένστολου προσωπικού σε 24ωρη βάση. Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι οι δομές λειτουργούν, επίσης σε 24ωρη βάση, θα υπάρχει πολιτικό προσωπικό ασφαλείας.

8. Επισημάνεται ότι οι ανωτέρω θέσεις που αφορούν τη δυναμικότητα των κέντρων Φιλοξενίας, δύνανται να μειωθούν κατά τον αριθμό των ατόμων που θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και διαμερίσματα, υπό το πρόγραμμα φιλοξενίας της ΥΑ/ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η διασπορά των εν λόγω διαμερισμάτων που δύνανται να διασφαλίσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να είναι σε πολύ μεγάλη ακτίνα, με λίγα άτομα ανά περιοχή. Το εν λόγω φαινόμενο θα δημιουργήσει θέματα συντονισμού παρακολούθησης του πληθυσμού, αναφορικά με τα θέματα ένταξης και κάλυψης των αναγκών του. Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενiας.

9. Επιλέξιμοι χώροι για φιλοξενία θα είναι και ξενοδοχεία μέσης δυναμικότητας ή συναφείς χώροι, οι οποίοι χρήζουν ελαφρών εργασιών συντήρησης και τεχνικής παρέμβασης, προκείμενου να είναι βιώσιμοι και κατοικήσιμοι.

Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο να αναφερθεί με ρητό τρόπο ότι εφ’ όσον υπάρξει δυνατότητα, με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων Αυτοδιοίκησης (Α' και Β' βαθμού) για εγκατάσταση προσφύγων σε εκμισθωμένες οικίες ή σε παραχωρημένα κατάλληλα δημόσια ή δημοτικά κτίρια, θα έχει την αμέριστη στήριξή μας και φυσικά θα οδηγήσει σε αναστολή του σχεδιασμού μας που αφορά τη δημιουργία συνολικά τεσσάρων δομών φιλοξενίας στην Κρήτη. «Στο πλαίσιο της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με το υπουργείο, των δράσεων του εθνικού σχεδιασμού, ο οποίος συνεχώς αναπτύσσεται και προσαρμόζεται, λόγω της δυναμικής φύσης του θέματος και δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας του Κρητικού πληθυσμού, των φορέων διοίκησης του σε θέματα υποδοχής και ενσωμάτωσης προσφυγικών πληθυσμών, τόσο στο παρελθόν, αλλά και στην παρούσα φάση, προσβλέπουμε σε μια αγαστή συνεργασία και δεσμευόμαστε για τη συμβολή και τη μέριμνα όλων των θεμάτων που άπτονται της φιλοξενίας προσφυγικού πληθυσμού στην Κρήτη» καταλήγει ο κ. Μουζάλας.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ defence-point: "...οι δήμαρχοι δεν είναι επαρκώς κατηρτισμένοι για να αντιμετωπίσουν τα θέματα ασφαλείας που ανακύπτουν όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει το «defence-point.gr» που εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Κρήτη είναι ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ και είναι άλλες υπηρεσίες υπεύθυνες να συμβουλεύσουν"

ΣΧΕΤΙΚΟ:   http://www.ekriti.gr/kriti/allazei-o-shediasmos-gia-toys-prosfyges-ti-proteinei-o-moyzalas-gia-tin-kriti

10 comments :

  1. Anonymous8/9/16 18:36

    «Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2.000 θέσεων με διαμερίσματα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενiας»

    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ Ή ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΩΡΗ ΠΑΛΙΟΛΟΥΓΚΡΑ;;;

    ReplyDelete
  2. Anonymous8/9/16 19:43

    "...δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας του Κρητικού πληθυσμού, των φορέων διοίκησης του σε θέματα υποδοχής και ενσωμάτωσης προσφυγικών πληθυσμών..."

    Αναφέρει "Κρητικού πληθυσμού" , ΟΧΙ ΚΡΗΤΕΣ , ΟΥΤΕ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ. Απλά ..πληθυσμό.
    Τι εννοεί άραγε με το..."υποδοχής και ενσωμάτωσης προσφυγικών πληθυσμών". Η μόνη περίοδος που γνωρίζω είναι μετά την μικρασιατική καταστροφή.

    ΙΣΧΥΣ ΧΙΛΙΑ ΔΙΚΙΑ ΕΧΕΙΣ ΣΕ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ

    |||

    ReplyDelete
  3. Anonymous8/9/16 19:46

    ΙΣΧΥΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ (ΜΟΥΖΑΛΑ) ΧΤΥΠΑΣ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ (ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ) ΓΙΑΤΙ; ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΔΙΚΟ.

    ReplyDelete
  4. ΑΝΩΝΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΘΕΤΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
    ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΣΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥΖΑΛΑ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΔΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΡΘΗ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΩΣ Η ΚΡΗΤΗ ΕΠΑΝΕΠΟΙΚΙΣΘΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚ ΦΩΚΑ (ΜΕΣΑΙΩΝΑ) ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΟΥΣ. ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ή ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ) ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ. ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΕΣΤΡΑΜΕΝΟ ΝΟΥ ΤΟΥ, ΩΣ "ΥΠΟΔΟΧΗ" ΚΑΙ "ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ"

    ReplyDelete
  5. ΑΝΩΝΥΜΕ 19:46
    ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΟΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ. ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΩΣ ΤΩΡΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ (ΓΑΝΤΙ) ΣΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ. ΔΕΣ ΣΤΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΠΟΙΟΙ ΕΤΡΕΞΑΝ ΝΑ ...ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΔΙΚΩΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ; ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.
    ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΜΟΥ ΚΡΙΣΗ. ΔΙΑΟΛΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΚΙ ΟΛΗ Η ΙΣΧΥ. ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ.

    ReplyDelete
  6. Anonymous8/9/16 20:22

    @ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

    Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 2000 ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ...ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ...ΑΛΛΆ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ Δ-Ε-Ν ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ.ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙΑ ΤΗΣ, ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ ΤΗΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ...ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΕΙ ΤΙΣ ΜΑΖΕΣ.

    ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΕΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ...ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΤΣΕΡΒΕΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ;;;

    ReplyDelete
  7. Anonymous9/9/16 19:46

    Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου αισθάνεται ριγμένος και ζητάει μερίδιο λάθρο

    «Η Αυτοδιοίκηση οφείλει άμεσα να διερευνήσει τη δυνατότητα εξεύρεσης χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων, να υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο προς το Υπουργείο, ώστε να υπάρξει συντονισμός δράσης και η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα».

    Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σημερινή ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για το θέμα των προσφύγων.

    Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση -αφού γίνεται αναφορά σε όσα επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προς την ΠΕΔ Κρήτης- σημειώνεται: «Εφόσον υπάρξουν προτάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την εκμίσθωση κατοικιών ή τη χρήση δημοτικών χώρων, το υπουργείο θα συμφωνήσει και θα προκριθούν αντί της δημιουργίας των δομών φιλοξενίας»

    Ειδικότερα η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον θέμα για την Ευρώπη και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο μικροκομματικών πολιτικών και τυχοδιωκτισμών που δίνουν πάτημα σε ακροδεξιές απόψεις και φασιστικές πρακτικές. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, να σεβαστούμε το διεθνές - εθνικό δίκαιο και τις αξίες του πολιτισμού μας, ενθυμούμενοι πάντα ότι μιλάμε για ανθρώπους και τις ζωές τους».

    Ακολούθως αφού επισημαίνει πως η Ελλάδα βρέθηκε λόγω γεωγραφικής θέσης στο επίκεντρο μεγάλων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, που προκάλεσαν οι πόλεμοι και οι γενικευμένες πολιτικές αναταραχές στην ευρύτερη περιοχή μα , προσθέτει: « Όσο συνεχίζονται οι πολεμικές συρράξεις, οι αναταραχές, οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν. Κανείς άνθρωπος δεν μένει στο σπίτι του όταν απέξω γίνεται σφαγή, πόλεμος, κινδυνεύει η ζωή των παιδιών του. Αναζητεί διέξοδο ασφάλειας και ελευθερίας προς τις εύπορες χώρες της βορείου Ευρώπης, αποτελώντας η Ελλάδα όχι τον προορισμό αλλά τον ενδιάμεσο σταθμό».

    Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «οι φορείς, συλλογικότητες, κινήματα, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία για να συγκροτήσουν ένα μαζικό κίνημα φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς κόντρα στα ξενοφοβικά κηρύγματα μίσους που εκπορεύονται από διάφορα κέντρα και παράκεντρα».

    Ακόμη γινεται αναφορά στη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού ενόψει της διάσκεψης των χωρών του Νότου, ο οποίος ανέφερε: «Όταν, όμως, ένας άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει στην θάλασσα, να πνιγεί, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι δημοσκοπικές έρευνες. Θα κάνω και κάνω ότι μπορώ για να σωθεί. Αυτό με κάνει και να νιώθω ότι διαθέτω ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

    Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Η Κρήτη στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού καλείται να φιλοξενήσει 2000 ανθρώπους. Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για το προσφυγικό, Γιάννης Μουζάλας, ανά χώρο φιλοξενίας δε θα στεγαστούν περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, ενώ οι χώροι που προτείνονται εξετάζονται από επιτροπή του υπουργείου. Εφόσον υπάρξουν προτάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την εκμίσθωση κατοικιών ή τη χρήση δημοτικών χώρων, το υπουργείο θα συμφωνήσει και θα προκριθούν αντί της δημιουργίας των δομών φιλοξενίας. Η αυτοδιοίκηση οφείλει άμεσα να διερευνήσει τη δυνατότητα εξεύρεσης χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων, να υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο προς το Υπουργείο ώστε να υπάρξει συντονισμός δράσης και η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα»

    http://dexiextrem.blogspot.gr/2016/09/blog-post_354.html?m=1

    ReplyDelete
  8. Anonymous9/9/16 19:57

    ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ. ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ.

    ReplyDelete
  9. ΠΛΑΚΑ -ΠΛΑΚΑ ΠΟΣΟ ΠΑΤΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ "ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ" ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟ-ΠΑΡΕΙ; ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ. ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ...

    ReplyDelete
  10. Anonymous9/9/16 20:04

    Η λίστα με τους φορείς και τις ... "συλλογικότητες" που αναφέρετε στο υστερόγραφο σας, γεννά μόνον θλίψη για την κατάντια της πατρίδος μας. Δεν πίστευα πως η διεθνιστική σαπίλα έχει φτάσει στο μεδούλι των Κρητών.

    ReplyDelete