18/01/2011

"ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ"

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΩΝ ΑΠΑΡΤΙΖΟΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΙΣ:
- ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ 150-200 ΕΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΟ "ΚΡΗΤΙΚΟΙ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΡΗΤΙΚΟΙ. ΕΙΧΑΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΔΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΟΥΣΑΝ ΟΤΑΝ Η "ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ" ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. (ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΚΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Η.Β).
- ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ (ΠΟΣΟΣΤΟ 17,5%) ΕΙΤΕ ΔΙΟΤΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΘΗΣΑΝ ΕΙΤΕ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ-ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΥΣ.

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ "ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ" ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΜΑΔΩΝ ΕΝΝΙΑΙΩΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ (ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ) ΕΙΧΑΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΔΙΝΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΔΙΔΕΤΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΑΖΕ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΠΕΔΙΝΗΣ, ΕΥΦΟΡΗΣ ΓΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΚΕΤΟΙ "ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΗΜΕΝΟΙ" ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ ΕΠΑΙΖΑΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΕΔΡΑΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ. (ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ). ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΒΑΝΑΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΕΙΔΙΚΑ, ΟΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ "ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ", ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ "ΤΟΥΡΚΟΙ-ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ" ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΟΙ "ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ" ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ "ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΗΜΕΝΩΝ" ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ. Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΤΗ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ, ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ" ΟΥΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΥΤΩΝ. ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΠΕΡΑΣΕΙ ΛΕΠΙΔΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΣΗΣ.

ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΘΥΜΗΔΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ή Η ΠΕΡΙ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ "ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ" ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΙΛΑ ΔΕΙΛΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ" ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ... ΑΛΛΟΥΣ "ΑΡΧΟΝΤΕΣ" ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ. ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ "ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ" ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΝΕΜΕΣΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΕΠΟΝΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.

No comments :

Post a Comment