10/08/2016

Σημεία αναφοράς για τα πρώτα κομμάτια συμφωνιών Ρωσίας Τουρκίας.

Αν και αρκετοί αναφέρονται στην αναδημιουργία σχέσεων των δύο χωρών, θα μας επιτραπεί να δώσουμε κάποια στοιχεία που είναι σημαντικά για να γίνει αντιληπτό το εύρος των συμφωνιών και ποιος τελικά κερδίζει, αλλά και τι ακριβώς κερδίζει.

1. Ελεύθερη βίζα και πάλι για ταξιδιώτες Ρώσους προς Τουρκία: Μα εννοείται πώς θα το δώσει. Γιατί; Μα γιατί είναι εκατομμύρια Ρώσοι που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και χρειάζονται τόπο διακοπών και διάστημα εκτόνωσης από τα χιλιάδες εσωτερικά προβλήματα ενώ παράλληλα δεν θα χρειάζονται βίζα όπως εδώ και δεν θα έχουν και περιορισμούς λόγω Ε.Ε.

2. Turk Stream: Κοινό συμφέρον. Δεν θέλει επεξηγήσεις πιστεύω.

3. Κοινό μέτωπο κατά τρομοκρατίας: Σε απλή γλώσσα, η SVR και η FSB θα κάνουν μια μικρή συνεργασία με ΜΙΤ για να βρουν κάποια άτομα σε Καύκασο με ατζέντα κατά αγωγών στην περιοχή του Καυκάσου (βλ. Τουρκία, Αρμενία κτλ). Η Ρωσία γενικώς δεν μοιράζεται πληροφορίες με κανέναν και το ξέρουμε αυτό, το ίδιο κάνει και η ΜΙΤ. Σε κοινό περιβάλλον όμως και συμφέρον θα υπάρξει μια συνεργασία.

4. Πυρηνικό εργοστάσιο και κατασκευή από Ρωσία σε Τουρκία: Κοινό συμφέρον. Το κόστος κατασκευής του ανέρχεται περίπου στα 20 δις $ και ταυτόχρονα η Τουρκία γίνεται πυρηνική δύναμη.

5. Κοινό επενδυτικό ταμείο άμυνας: Εδώ τα πράγματα είναι λίγο θολά. Η Ρωσία θέλει να πλήξει το ΝΑΤΟ. Μια αμυντική συνεργασία με Τουρκία σημαίνει πολλά. Από την άλλη η Τουρκία θέλει να δείξει ανεξαρτησία σε σχέση με την Ατλαντική συμμαχία και να παίξει το παιχνίδι των πιέσεων ενώ παράλληλα να έχει μια πρόσβαση σε συστήματα που την ενοχλούν (βλ. S300 - S400 σε Ελλάδα και Ιράν αντίστοιχα). Το πώς θα καταλήξει θα φανεί.

Τώρα όσον αφορά πολύ πιο σοβαρά θέματα που έφερναν την Ρωσία σε μειονεκτική θέση ισχύος, όπως το Συριακό και την βίζα ελεύθερης εισόδου σε Τούρκους στην Ρωσία, μηδέν. Η φράση "θα δούμε πώς θα πάνε οι σχέσεις μας", στην ουσία μεταφέρει αυτά τα ζητήματα σε καλένδες απροσδιορίστου χρόνου και χωρίς ουσιαστικά αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον όμως θα έχει στις θέσεις από Ρωσία για μεταναστευτικό, για το πώς η Τουρκία θα προχωρήσει σε σχέσεις με Ε.Ε. αλλά και στο πώς θα προχωρήσει το θέμα απολογίας της Τουρκίας για την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους που αν και επισήμως έχει "λυθεί", εντούτοις το αγκάθι ακόμα υπάρχει.

Έχει πολύ δρόμο ακόμα. Εκείνο απλά που φαίνεται είναι πώς η Ρωσία θα δώσει σημεία κοινού συμφέροντος αλλά σε καμία περίπτωση όπως φαινόταν εξαρχής δεν θα έρθει τόσο κοντά με Ερντογάν όπως αρκετοί στην Ελλάδα κυρίως σημείωναν.

Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

http://www.geopolitics.com.gr/2016/08/blog-post_80.html

ΣΧΕΤΙΚΟ: https://isxys.blogspot.com/2016/08/blog-post_935.html

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΛΑΘΟΥΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΞΑΝΑ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΟΗΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ  Stratfor: Η «φιλία» Πούτιν-Ερντογάν δεν θα κρατήσει πολύ

No comments :

Post a Comment