Στα πλαίσια της μεταναστευτικής πολιτικής, η Άνγκελα Μέρκελ δεν
δίστασε να φωτογραφηθεί με πρόσφυγες στη Γερμανία προκειμένου να δείξει
το ανθρώπινο πρόσωπο της γερμανικής πολιτικής σκηνής. «Θα τα
καταφέρουμε» ήταν το σύνθημα της. Παρά τις selfies και τις δημόσιες
δηλώσεις της η γερμανίδα
καγκελάριος όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα Bild δεν θα φιλοξενούσε
πρόσφυγες στο σπίτι της. Με σύνθημα «Η Γερμανία είναι πεδίο μάχης» οι συνολικά πέντε εικόνες
έδειχναν την καγκελαρία στο Βερολίνο να τυλίγεται στις φλόγες, αλλά και
το αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης ως πιθανό στόχο των τρομοκρατών, με
έναν ένστολο τζιχαντιστή μπροστά από το κεντρικό κτίριο. Η τρίτη εικόνα έδειχνε αιματοβαμμένα παιδιά και γυναίκες, τα οποία
συμβολίζουν τα θύματα των αεροπορικών βομβαρδισμών σε περιοχές που
ελέγχει το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Η λεζάντα έγραφε: «Θα συνεχίσεις τον θρήνο
ή θα αναλάβεις δράση»; Μάλιστα τότε το βίντεο εξετάστηκε από ειδικούς
της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος (ΒΚΑ). Εκπρόσωπος της
γερμανικής υπηρεσίας είχε δηλώσει πως είναι γνωστό «ότι η Γερμανία
βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας και ότι είναι πιθανές
τρομοκρατικές ενέργειες. Το νέο βίντεο δεν αλλάζει επί της ουσίας τίποτα
στην παρούσα αξιολόγηση κινδύνων», είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά
λέγοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας στη Γερμανία είναι, ούτως ή άλλως, εδώ
και καιρό πολύ αυστηρά.
Ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως η Γερμανία θα δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Η αποκάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Μάιντς.Ο Γκάμπριελ, μάλιστα, σημείωσε ότι αυτή την εποχή ο πραγματικός αντίπαλος της Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται στους κόλπους του ίδιου της του κόμματος. Ο Γκάμπριελ, απεικονίζοντας τον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει (και συνεχίζει να υφίσταται) στη καρδιά της γερμανικής πολιτικής σκηνής και θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να μην μπαίνουν ούτε στην λογική της Καγκελαρίου που λέει «θα τα καταφέρουμε», αλλά ούτε σε αυτήν του Βαυαρού Πρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) που ζητά να σφραγιστούν τα σύνορα.Ήταν η χρονική εκείνη στιγμή όπου το γερμανικό κανάλι ARD αποφάσισε να σατιρίσει, όπως ισχυρίστηκε, την Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζοντας την να φοράει τσαντόρ. Το γερμανικό κανάλι παρουσίασε την Άνγκελα Μέρκελ να φοράει τσαντόρ μπροστά από μιναρέδες σε μια πόλη όπου ανέμιζε η γερμανική σημαία έχοντας ως στόχο να επικρίνει τη μεταναστευτική πολιτική της. Το γερμανικό κανάλι ARD στα πλαίσια εκπομπής του εμφάνισε τη Μέρκελ με τσαντόρ μπροστά από μιναράδες σε μια πόλη που ανεμίζει η γερμανική σημαία κάνοντας σαφή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η πολυπολιτισμικότητα υπονομεύει το γερμανικό στοιχείο και θυμίζοντας σκηνές από την Ευραμπία (όπως αποκαλούσε την ισλαμοποιημένη Ευρώπη η Οριάνα Φαλάτσι.)
Την ίδια ακριβώς περίοδο ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών, Ίνγκο Κράμερ, με συνέντευξη του στη γερμανική Suddeutsche Zeitung δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ευλογία τους μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, η οποία έχει άμεση ανάγκη από εργατικό δυναμικό. «Τα επόμενα 20 χρόνια χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο εργατικό δυναμικό από αυτό που μπορεί να παράξει η χώρα», εξήγησε ο Κράμερ, ενώ έκανε λόγο για 500.000 κενές θέσεις εργασίας. Μια δυνατότητα θα ήταν αυτές να καλυφθούν με τη γρήγορη απορρόφηση των μεταναστών στην αγορά εργασίας τόνισε και χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικές» τις διαμαρτυρίες εναντίον των κέντρων υποδοχής μεταναστών.«Τέτοιου είδους εικόνες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή εφόσον συνεχίζονται για μεγάλο διάστημα» δήλωσε ο Κράμερ στηλιτεύοντας τις περιπτώσεις βίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εργασία (BA) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε, εξηγώντας πόση σημασία έχουν για τη Γερμανία τα νέα εργατικά χέρια των ανθρώπων που καταφθάνουν κατά χιλιάδες. «Η αγορά εργασίας μας είναι αυτή τη στιγμή σταθερή και σε θέση να δεχθεί νέους εργαζόμενους. Όποιος μιλά καλά γερμανικά και έχει τα προσόντα μπορεί να βρει γρήγορα δουλειά», είπε ο Βάιζε μιλώντας στην εφημερίδα Bild. Βέβαια η μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων που φθάνουν στη Γερμανία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής δεν γνωρίζει Γερμανικά. «Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στη γλώσσα και την εκπαίδευση. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βρουν εργασία και η εργασία είναι η καλύτερη μορφή ενσωμάτωσης» είπε ο Βάιζε ενώ όταν ρωτήθηκε αν οι Γερμανοί εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν απάντησε:«Κατηγορηματικά όχι. Οι εταιρείες έχουν τόσες πολλές κενές θέσεις εργασίας όσες ποτέ ως τώρα και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμπλήρωσή τους».
Τα σχέδια του πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου της χώρας ήταν συγκεκριμένα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα έφθαναν στη χώρα θα μπορούσαν να απασχοληθούν ως φθηνά εργατικά χέρια ή σε συγκεκριμένα εργασιακά προγράμματα που είναι ήδη γνωστά στη Γερμανία ως mini -jobs. Η Deutsche Bank, σύμβουλοι επενδύσεων όπως το Oxford Economics, το Der Spiegel, οι Financial Times και η Washington Post άρχισαν να δημοσιεύουν σχεδόν καθημερινά αναβαθμισμένες μελέτες και εκτιμήσεις για το πόσο οι πρόσφυγες θα ενισχύσουν τη γερμανική, αλλά και την ευρωπαϊκή, οικονομία. Oι μαζικές επιθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης όμως που έλαβαν χώρα στην Κολωνία, στη Φραγκφούρτη, στο Ντίσελντορφ και στο Βερολίνο. το βράδυ της Πρωτοχρονιάς κυρίως από «αιτούντες άσυλο» ή «παράνομους μετανάστες»,ήρθαν να διαλύσουν την ειδυλλιακή εικόνα που είχε δημιουργήσει η γερμανική πολιτική και επιχειρηματική σκηνή. Στην αρχή η αστυνομία της χώρας προσπάθησε να κρατήσει κρυφό το γεγονός, όμως οι μηνύσεις που υποβλήθηκαν από γυναίκες που έπεσαν θύματα δημιούργησαν ασφυκτική πίεση με αποτέλεσμα τελικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Χάικο Μάας να μιλήσει για προσχεδιασμένες τελικά επιθέσεις. Επιθέσεις που έμελλε να είναι το πρώτο κρούσμα. Για να φτάσουμε στη συνέχεια στα τέλη Μαρτίου του 2016 όπου ένα παρακλάδι του DAESH (Ισλαμικού Χαλιφάτου) η Furat Media, με βίντεο που δημοσίευσε σε λογαριασμό φανατικών στο twitter προέτρεπε γερμανούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά των «εχθρών του Αλλάχ» επί γερμανικού εδάφους τονίζοντας: «Ό,τι μπορούν τα αδέρφια σου στο Βέλγιο, μπορείς να το κάνεις και εσύ!»
Βέβαια, τα αυστηρά αυτά μέτρα ασφαλείας δεν εμπόδισαν τον 27χρονο Μοχάμεντ Ντελέλ από τη Συρία να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το συναυλιακό χώρο στο 'Ανσμπαχ. Ούτε και τον 17χρονο Πακιστανό τελικά και όχι Αφγανό που επιτέθηκε σε επιβάτες τρένου Στις επιθέσεις που έχουν άρωμα τρομοκρατίας αλλά η γερμανική αστυνομία αδυνατεί να συνδέσει με το Ισλαμικό Χαλιφάτο συγκαταλέγονται η επίθεση νεαρού σε γυναίκα την οποία σκότωσε τελικά στη γερμανική πόλη Ρόιτλιγκεν όπως και η επίθεση του 18χρονου στο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο, ο οποίος ερευνάται αν είχε δεκαεξάχρονο Αφγανό ως συνεργό. Η γερμανική αστυνομία τηρεί σιγή ιχθύος για τα συγκεκριμένα περιστατικά, μιλώντας είτε για ερωτικό έγκλημα στην περίπτωση του 21χρονου που σκότωσε τη γυναίκα στη πόλη Ρόιτλιγκεν είτε για κατάθλιψη στην περίπτωση του Μονάχου. Προσωπικά τα περιστατικά αυτά με βάζουν σε σκέψεις καθώς μου θυμίζουν παρόμοια τραγικά γεγονότα των τελευταίων μηνών του 2014 μερικές εβδομάδες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Charlie Hebdo.
Tην περίοδο εκείνη δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2014, ως άσχετες περιπτώσεις που προκλήθηκαν από άτομα με διαταραγμένο ψυχικό κόσμο παρουσίασαν τα ΜΜΕ τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε Γερμανία και Γαλλία λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και πριν από την τραγική επίθεση στο Charlie Hebdo και το ανθρωποκυνηγητό με τη διπλή ομηρία που ακολούθησε. Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία νεαροί μουσουλμάνοι διέκοψαν τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην καθολική εκκλησία της Αγίας Μαρίας στην πόλη Mönchengladbach-Rheydt φωνάζοντας αντι-χριστιανικά συνθήματα, ενώ ένας Γερμανός κατήγγειλε πως μαχαιρώθηκε στην πλάτη επειδή ευχήθηκε σε έναν μουσουλμάνο άνδρα και σε δύο γυναίκες "Καλά Χριστούγεννα". Και οι δυο ειδήσεις αποσιωπήθηκαν από τη μεγαλύτερη μερίδα του τύπου στη Γερμανία. Τρία άλλα περιστατικά μεμονωμένων ατόμων που έλαβαν χώρα στη Γαλλία, προστίθενται στο κατάλογο των περίεργων επιθέσεων. Γάλλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα που εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα του Ζουέ-λε-Τουρ (κεντρική Γαλλία) οπλισμένος μα μαχαίρι και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ο δράστης ήταν Γάλλος υπήκοος, καταγόμενος από το Μπουρούντι, γεννημένος το 1994. Αν και ο ίδιος δεν ήταν γνωστός στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, ο αδελφός του είναι καταχωρημένος από τις γαλλικές υπηρεσίες ως πρόσωπο με ακραίες ισλαμιστικές θέσεις, που επεδίωξε να πάει στη Συρία, σύμφωνα με πηγές της έρευνας.
Μια ημέρα μετά, έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν - δυο εκ των οποίων σοβαρά - όταν οδηγός έριξε το αυτοκίνητό επάνω τους φωνάζοντας «Ο Aλλάχ είναι μεγάλος». Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, ο άνδρας, γεννημένος το 1974,ήταν ψυχικά διαταραγμένος και βρισκόταν υπό παρακολούθηση από ψυχιατρικό ίδρυμα. Το τρίτο περιστατικό συνέβη στην πόλη Ναντ της δυτικής Γαλλίας όταν ένας άνδρας οδήγησε το ημιφορτηγό του σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά, τραυματίζοντας δέκα άτομα. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες φώναξε «Ο Aλλάχ είναι μεγάλος» και αμέσως μετά αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι. Επιθέσεις μεμονωμένων ατόμων που το modus operandi παρέπεμπε στο είδος της δράσης που το Ισλαμικό Χαλιφάτο προτρέπει να υιοθετήσουν οι φανατικοί που δεν μπορούν να φθάσουν στη «γη του ιερού πολέμου», πραγματοποιώντας επιθέσεις κατά των «απίστων» αστυνομικών ή πολιτών. Ένα είδος μοναχικού λύκου όπως αποκαλούνται. «Είμαστε όλοι ανήσυχοι για αυτά τα τραγικά περιστατικά», είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς, ενώ η Γαλλία τέθηκε σε επιφυλακή. Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν στους δημόσιους χώρους προκειμένου να γιορτάσουν οι Γάλλοι με ασφάλεια τα Χριστούγεννα. Απόλυτη ασφάλεια όμως δεν υπάρχει εκτός και αν εκλείψει η ελευθερία. Το Charlie Hebdo και τα επόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία δεν μπόρεσαν να προβλεφθούν και τελικά να αποφευχθούν.
Άραγε τώρα ήρθε η σειρά της Γερμανίας; Εκτός και αν προηγείται η Βραζιλία λόγω Ολυμπιακών Αγώνων.
Γιώτα Χουλιάρα
http://www.geopolitics.com.gr/2016/08/daesh.html
Ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως η Γερμανία θα δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Η αποκάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Μάιντς.Ο Γκάμπριελ, μάλιστα, σημείωσε ότι αυτή την εποχή ο πραγματικός αντίπαλος της Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται στους κόλπους του ίδιου της του κόμματος. Ο Γκάμπριελ, απεικονίζοντας τον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει (και συνεχίζει να υφίσταται) στη καρδιά της γερμανικής πολιτικής σκηνής και θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να μην μπαίνουν ούτε στην λογική της Καγκελαρίου που λέει «θα τα καταφέρουμε», αλλά ούτε σε αυτήν του Βαυαρού Πρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) που ζητά να σφραγιστούν τα σύνορα.Ήταν η χρονική εκείνη στιγμή όπου το γερμανικό κανάλι ARD αποφάσισε να σατιρίσει, όπως ισχυρίστηκε, την Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζοντας την να φοράει τσαντόρ. Το γερμανικό κανάλι παρουσίασε την Άνγκελα Μέρκελ να φοράει τσαντόρ μπροστά από μιναρέδες σε μια πόλη όπου ανέμιζε η γερμανική σημαία έχοντας ως στόχο να επικρίνει τη μεταναστευτική πολιτική της. Το γερμανικό κανάλι ARD στα πλαίσια εκπομπής του εμφάνισε τη Μέρκελ με τσαντόρ μπροστά από μιναράδες σε μια πόλη που ανεμίζει η γερμανική σημαία κάνοντας σαφή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η πολυπολιτισμικότητα υπονομεύει το γερμανικό στοιχείο και θυμίζοντας σκηνές από την Ευραμπία (όπως αποκαλούσε την ισλαμοποιημένη Ευρώπη η Οριάνα Φαλάτσι.)
Την ίδια ακριβώς περίοδο ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών, Ίνγκο Κράμερ, με συνέντευξη του στη γερμανική Suddeutsche Zeitung δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ευλογία τους μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, η οποία έχει άμεση ανάγκη από εργατικό δυναμικό. «Τα επόμενα 20 χρόνια χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο εργατικό δυναμικό από αυτό που μπορεί να παράξει η χώρα», εξήγησε ο Κράμερ, ενώ έκανε λόγο για 500.000 κενές θέσεις εργασίας. Μια δυνατότητα θα ήταν αυτές να καλυφθούν με τη γρήγορη απορρόφηση των μεταναστών στην αγορά εργασίας τόνισε και χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικές» τις διαμαρτυρίες εναντίον των κέντρων υποδοχής μεταναστών.«Τέτοιου είδους εικόνες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή εφόσον συνεχίζονται για μεγάλο διάστημα» δήλωσε ο Κράμερ στηλιτεύοντας τις περιπτώσεις βίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εργασία (BA) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε, εξηγώντας πόση σημασία έχουν για τη Γερμανία τα νέα εργατικά χέρια των ανθρώπων που καταφθάνουν κατά χιλιάδες. «Η αγορά εργασίας μας είναι αυτή τη στιγμή σταθερή και σε θέση να δεχθεί νέους εργαζόμενους. Όποιος μιλά καλά γερμανικά και έχει τα προσόντα μπορεί να βρει γρήγορα δουλειά», είπε ο Βάιζε μιλώντας στην εφημερίδα Bild. Βέβαια η μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων που φθάνουν στη Γερμανία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής δεν γνωρίζει Γερμανικά. «Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στη γλώσσα και την εκπαίδευση. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βρουν εργασία και η εργασία είναι η καλύτερη μορφή ενσωμάτωσης» είπε ο Βάιζε ενώ όταν ρωτήθηκε αν οι Γερμανοί εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν απάντησε:«Κατηγορηματικά όχι. Οι εταιρείες έχουν τόσες πολλές κενές θέσεις εργασίας όσες ποτέ ως τώρα και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμπλήρωσή τους».
Τα σχέδια του πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου της χώρας ήταν συγκεκριμένα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα έφθαναν στη χώρα θα μπορούσαν να απασχοληθούν ως φθηνά εργατικά χέρια ή σε συγκεκριμένα εργασιακά προγράμματα που είναι ήδη γνωστά στη Γερμανία ως mini -jobs. Η Deutsche Bank, σύμβουλοι επενδύσεων όπως το Oxford Economics, το Der Spiegel, οι Financial Times και η Washington Post άρχισαν να δημοσιεύουν σχεδόν καθημερινά αναβαθμισμένες μελέτες και εκτιμήσεις για το πόσο οι πρόσφυγες θα ενισχύσουν τη γερμανική, αλλά και την ευρωπαϊκή, οικονομία. Oι μαζικές επιθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης όμως που έλαβαν χώρα στην Κολωνία, στη Φραγκφούρτη, στο Ντίσελντορφ και στο Βερολίνο. το βράδυ της Πρωτοχρονιάς κυρίως από «αιτούντες άσυλο» ή «παράνομους μετανάστες»,ήρθαν να διαλύσουν την ειδυλλιακή εικόνα που είχε δημιουργήσει η γερμανική πολιτική και επιχειρηματική σκηνή. Στην αρχή η αστυνομία της χώρας προσπάθησε να κρατήσει κρυφό το γεγονός, όμως οι μηνύσεις που υποβλήθηκαν από γυναίκες που έπεσαν θύματα δημιούργησαν ασφυκτική πίεση με αποτέλεσμα τελικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Χάικο Μάας να μιλήσει για προσχεδιασμένες τελικά επιθέσεις. Επιθέσεις που έμελλε να είναι το πρώτο κρούσμα. Για να φτάσουμε στη συνέχεια στα τέλη Μαρτίου του 2016 όπου ένα παρακλάδι του DAESH (Ισλαμικού Χαλιφάτου) η Furat Media, με βίντεο που δημοσίευσε σε λογαριασμό φανατικών στο twitter προέτρεπε γερμανούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά των «εχθρών του Αλλάχ» επί γερμανικού εδάφους τονίζοντας: «Ό,τι μπορούν τα αδέρφια σου στο Βέλγιο, μπορείς να το κάνεις και εσύ!»
Βέβαια, τα αυστηρά αυτά μέτρα ασφαλείας δεν εμπόδισαν τον 27χρονο Μοχάμεντ Ντελέλ από τη Συρία να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το συναυλιακό χώρο στο 'Ανσμπαχ. Ούτε και τον 17χρονο Πακιστανό τελικά και όχι Αφγανό που επιτέθηκε σε επιβάτες τρένου Στις επιθέσεις που έχουν άρωμα τρομοκρατίας αλλά η γερμανική αστυνομία αδυνατεί να συνδέσει με το Ισλαμικό Χαλιφάτο συγκαταλέγονται η επίθεση νεαρού σε γυναίκα την οποία σκότωσε τελικά στη γερμανική πόλη Ρόιτλιγκεν όπως και η επίθεση του 18χρονου στο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο, ο οποίος ερευνάται αν είχε δεκαεξάχρονο Αφγανό ως συνεργό. Η γερμανική αστυνομία τηρεί σιγή ιχθύος για τα συγκεκριμένα περιστατικά, μιλώντας είτε για ερωτικό έγκλημα στην περίπτωση του 21χρονου που σκότωσε τη γυναίκα στη πόλη Ρόιτλιγκεν είτε για κατάθλιψη στην περίπτωση του Μονάχου. Προσωπικά τα περιστατικά αυτά με βάζουν σε σκέψεις καθώς μου θυμίζουν παρόμοια τραγικά γεγονότα των τελευταίων μηνών του 2014 μερικές εβδομάδες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Charlie Hebdo.
Tην περίοδο εκείνη δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2014, ως άσχετες περιπτώσεις που προκλήθηκαν από άτομα με διαταραγμένο ψυχικό κόσμο παρουσίασαν τα ΜΜΕ τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε Γερμανία και Γαλλία λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και πριν από την τραγική επίθεση στο Charlie Hebdo και το ανθρωποκυνηγητό με τη διπλή ομηρία που ακολούθησε. Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία νεαροί μουσουλμάνοι διέκοψαν τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην καθολική εκκλησία της Αγίας Μαρίας στην πόλη Mönchengladbach-Rheydt φωνάζοντας αντι-χριστιανικά συνθήματα, ενώ ένας Γερμανός κατήγγειλε πως μαχαιρώθηκε στην πλάτη επειδή ευχήθηκε σε έναν μουσουλμάνο άνδρα και σε δύο γυναίκες "Καλά Χριστούγεννα". Και οι δυο ειδήσεις αποσιωπήθηκαν από τη μεγαλύτερη μερίδα του τύπου στη Γερμανία. Τρία άλλα περιστατικά μεμονωμένων ατόμων που έλαβαν χώρα στη Γαλλία, προστίθενται στο κατάλογο των περίεργων επιθέσεων. Γάλλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα που εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα του Ζουέ-λε-Τουρ (κεντρική Γαλλία) οπλισμένος μα μαχαίρι και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ο δράστης ήταν Γάλλος υπήκοος, καταγόμενος από το Μπουρούντι, γεννημένος το 1994. Αν και ο ίδιος δεν ήταν γνωστός στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, ο αδελφός του είναι καταχωρημένος από τις γαλλικές υπηρεσίες ως πρόσωπο με ακραίες ισλαμιστικές θέσεις, που επεδίωξε να πάει στη Συρία, σύμφωνα με πηγές της έρευνας.
Μια ημέρα μετά, έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν - δυο εκ των οποίων σοβαρά - όταν οδηγός έριξε το αυτοκίνητό επάνω τους φωνάζοντας «Ο Aλλάχ είναι μεγάλος». Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, ο άνδρας, γεννημένος το 1974,ήταν ψυχικά διαταραγμένος και βρισκόταν υπό παρακολούθηση από ψυχιατρικό ίδρυμα. Το τρίτο περιστατικό συνέβη στην πόλη Ναντ της δυτικής Γαλλίας όταν ένας άνδρας οδήγησε το ημιφορτηγό του σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά, τραυματίζοντας δέκα άτομα. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες φώναξε «Ο Aλλάχ είναι μεγάλος» και αμέσως μετά αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι. Επιθέσεις μεμονωμένων ατόμων που το modus operandi παρέπεμπε στο είδος της δράσης που το Ισλαμικό Χαλιφάτο προτρέπει να υιοθετήσουν οι φανατικοί που δεν μπορούν να φθάσουν στη «γη του ιερού πολέμου», πραγματοποιώντας επιθέσεις κατά των «απίστων» αστυνομικών ή πολιτών. Ένα είδος μοναχικού λύκου όπως αποκαλούνται. «Είμαστε όλοι ανήσυχοι για αυτά τα τραγικά περιστατικά», είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς, ενώ η Γαλλία τέθηκε σε επιφυλακή. Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν στους δημόσιους χώρους προκειμένου να γιορτάσουν οι Γάλλοι με ασφάλεια τα Χριστούγεννα. Απόλυτη ασφάλεια όμως δεν υπάρχει εκτός και αν εκλείψει η ελευθερία. Το Charlie Hebdo και τα επόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία δεν μπόρεσαν να προβλεφθούν και τελικά να αποφευχθούν.
Άραγε τώρα ήρθε η σειρά της Γερμανίας; Εκτός και αν προηγείται η Βραζιλία λόγω Ολυμπιακών Αγώνων.
Γιώτα Χουλιάρα
http://www.geopolitics.com.gr/2016/08/daesh.html
No comments :
Post a Comment