14/07/2016

Ρώσοι “τουρκολάγνοι” τα σημεία των καιρών και η Ελλάδα

Στη Μόσχα βρίσκεται τουρκική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της διαδικασίας ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων. Οι Τούρκοι θα έχουν επαφές με Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με την επανέναρξη των πτήσεων τσάρτερ και την ασφάλεια των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία. Μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι αξιωματούχοι των υπουργείων Τουρισμού, Μεταφορών και Εσωτερικών. Εξάλλου, ήδη στις 7 Ιουλίου, η πρώτη πτήση τσάρτερ με Ρώσους τουρίστες αφίχθη στην Τουρκία ενώ αυξημένη εμφανίζεται η ζήτηση τουρκικών τουριστικών πακέτων στη Ρωσία. Κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε την συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας πρώην μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής ο Γεβγκένι Τάρλο και μέχρι εδώ δεν μπορεί κανείς να αντιτείνει οτιδήποτε, αν είναι αγαθής προαίρεσης… «Η συνεργασία αυτή είναι απαραίτητη για την περιφερειακή ειρήνη και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην επίλυση της συριακής κρίσης», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος μιλώντας (τυχαία;) στο επίσημο όργανο της ρωσικής προπαγάνδας, το δίκτυο Sputnik. Οι δηλώσεις Τάρλο έρχονται μια μόλις ημέρα μετά τις ανάλογες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επίσης ανέφερε πως η συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας θα βοηθήσει στην επίλυση του συριακού. Σύμφωνα με τον Τάρλο η συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά και της προσφυγικής κρίσης. Για τον Ρώσο αξιωματούχο, η διεθνής κοινότητα μπορεί να επιτύχει μια καλή λύση στην Συρία μόνο με την υποστήριξη της Τουρκίας. «Μπορούμε μόνο να τελειώσουμε τη συριακή κρίση με τρόπο που να προστατεύει τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή», είπε, εμφανιζόμενος να επιδεικνύει… υπερβάλλουσα ευαισθησία – για Ρώσο – για τα τουρκικά συμφέροντα. «Η Ρωσία δεν έχει καμία εδαφική ή άλλη διεκδίκηση στην περιοχή. Δεν βομβαρδίσαμε το Ιράκ όπως έκαναν άλλοι. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Θέλουμε την συνεργασία και καλές σχέσεις με όλε τις χώρες της περιοχής», ανέφερε.

Η δε φράση του περί εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας φωτογράφιζε τους άτυχους Κούρδους, που όπως όλα δείχνουν πάλι έχυσαν το αίμα τους για ξένα συμφέροντα χωρίς αντίκρισμα. Για μια ακόμη φορά, το όνειρο για μια ανεξάρτητη πατρίδα πάει –προς το παρόν– «περίπατο», με συναίνεση κατά τα φαινόμενα τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Μόσχας. Όσον αφορά τους εγχώριους υποστηρικτές της στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας-Ρωσίας παρά τις αντιρρήσεις που θα είχε ο δυτικός κόσμος και η Ατλαντική Συμμαχία και το σύνηθες επιχείρημα «πώς να μας υποστηρίξει η Μόσχα όταν συμπεριφερόμαστε έτσι», δεν μπορεί κανείς παρά να θυμίσει ότι και η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ είναι. Εάν δε η συζήτηση προχωρήσει και το αντεπιχείρημα είναι πως η Ρωσία εκτός του ότι «τιμωρεί» την Αθήνα για τη στάση της, με το «φλερτάρισμα» της Τουρκίας επιχειρεί να διχάσει το ΝΑΤΟ, η απάντηση είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση, αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει όταν επιδεικνύει ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Δηλαδή η Μόσχα θα εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα που συνάδουν με τον διχασμό του ΝΑΤΟ, που είναι ο μεγάλος αντίπαλος, ενώ το «πιόνι» στη «σκακιέρα» του ανταγωνισμού των ισχυρών που νομίζει πως ασκεί υψηλή πολιτική όταν διαφοροποιείται με τον συνήθη άκομψο και ελάχιστα διπλωματικό τρόπο από τη Συμμαχία στην οποία ανήκει, θα υποστεί συνέπειες. Παντού στη διεθνή πολιτική υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας, μια έννοια με την οποία οι Έλληνες έχουν πάρει διαζύγιο, παρότι είναι καθοριστική από τις απλές προσωπικές σχέσεις μέχρι το σύνολο της φύσης.

Σαν τα κομμάτια ενός παζλ, όπου το ένα «κουμπώνει» με το άλλο, η Τουρκία επιχειρεί να κλείσει ένα ακόμα, τελευταίο, μέτωπο στη Μέση Ανατολή, αυτό με την Συρία. Η επαναπροσέγγιση με την Συρία που εξήγγειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ σχετίζεται προφανώς με τις ανάλογες εξελίξεις με Ισραήλ και Ρωσία. Άλλωστε και ο ίδιος παραδέχτηκε πως η ομαλοποίηση των σχέσεων με τον «δολοφόνο» Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι μια νομοτέλεια σχετιζόμενη με τις προσπάθειες προσέγγισης με το Ισραήλ και τη Ρωσία. Αίφνης, έκανε λόγο για την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Συρία και το Ιράκ, καθώς επίσης και με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μαύρης Θάλασσας. «Θα επεκτείνουμε τον κύκλο της φιλίας όσο το δυνατό περισσότερο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Θα επεκτείνουμε τον κύκλο της φιλίας εντός και εκτός της χώρας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία», μας πληροφόρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Αποκαταστήσαμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ και τη Ρωσία και είμαι σίγουρος πως θα τις αποκαταστήσουμε και με την Συρία. Χρειαζόμαστε μια τέτοια εξέλιξη. Χρειάζεται σταθερότητα σε Συρία και Ιράκ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», είπε ο Γιλντιρίμ, με τη λέξη τρομοκρατία να φωτογραφίζει ποιους άραγε; Ο Τούρκος πρωθυπουργός, με την ευκαιρία, επιτέθηκε επίσης σε όλους όσοι «άδικα» επικρίνουν τα σχέδια του αφεντικού του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για χορήγηση υπηκοότητας σε Σύρους πρόσφυγες που ζουν την Τουρκία…

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment