02/06/2016

Σχολιασμός τελικής φάσης της τουρκικής πολυεθνικής άσκησης "EFES 2016"

Με βάση τον προγραμματισμό, η EFES 2016, που άρχισε στις 4 Μαΐου 2016 ολοκληρώνεται στις 4 Ιουνίου 2016, ενώ όπως έγινε γνωστό η πολυεθνική έκδοση της άσκησης θα διεξάγεται πλέον ανά διετία, εναλλάξ με την εθνική έκδοση. Η τελική φάση της άσκησης διεξήχθη στις 31 Μαΐου 2016, πλησίον της πόλης Seferihisar, στον κόλπο της Σμύρνης παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, του πρωθυπουργού Binali Yildirim και του υπουργού Άμυνας Fikri Işık, αποδέσμευσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας (TSK: Turk Silahli Kuvvetleri). Την τελική φάση της άσκησης, όπου έγινε και χρήση πυρών (στην περιοχή βρίσκεται το πεδίο βολών Doganbey), αποτελούσε κατά βάση αποβατική επιχείρηση με τη συμμετοχή αμφίβιων και αεροκίνητων δυνάμεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της Προεδρίας της Τουρκίας, στην τελική φάση συμμετείχε στρατιωτικό προσωπικό δύναμης 860 ατόμων από οκτώ χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κατάρ, Πακιστάν, Πολωνία και Σαουδική Αραβία) και 7.400 άτομα, στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Την τελική φάση παρακολούθησαν στρατιωτικές αντιπροσωπείες από 79 χώρες (συνολικά 255 άτομα), ενώ παρόντες ήταν οι: Zakir Hasanov υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, στρατηγός Abdul Rahman bin Saleh Al Banyan, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, στρατηγός Ghanim bin Shaheen al-Ghanim, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ, στρατηγός Viktor Muzhenko, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αντιστράτηγος Ben Hodges, διοικητής των δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στρατηγός Kiyofumi Iwata.  Επίσης, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ιαπωνικών Χερσαίων Δυνάμεων Αυτοάμυνας, στρατηγός Raheel Sharif, Αρχηγός του Επιτελείου του Στρατού του Πακιστάν και στρατηγός Anatol Wotjan, υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας. Είναι αυτονόητο ότι η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την άσκηση, την οποία η Τουρκία επιθυμεί να καταστήσει μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο, αλλά και για τους σκοπούς της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής χώρας που πλέον θεωρεί ότι δεν αποτελεί απλώς περιφερειακή δύναμη αλλά ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της άσκησης αυτό αφορούσε στην υπό την έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) παροχή βοήθειας στη φανταστική χώρα Arnlad στην οποία σημειώθηκε εισβολή από γειτονική χώρα. Το σενάριο περιελάμβανε επεισόδια κυβερνοπολέμου και αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων (στις οποίες συμμετείχε η κορβέτα TCG Heybeliada και επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK). Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τελική φάση περιελάμβανε και νυκτερινές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων ελικόπτερα S-70 Blackhawk της Αεροπορίας Στρατού της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων μετέφεραν πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων σε επιλεγμένες θέσεις για την υποστήριξη δια πυρών της αποβατικές ενέργειας. Στο πλαίσιο της άσκησης είχε αναπτυχθεί και κινητό χειρουργείο νοσοκομείου εκστρατείας όπου με ελικόπτερα μεταφέρονταν οι τραυματίες.

Μπορούν να παρατηρηθούν τα ακόλουθα:
> Μετά την άφιξή τους στον χώρο που είχε εγκατασταθεί το παρατηρητήριο οι Erdoğan και Yildirim επισκέφθηκαν αντίσκηνο και κλωβούς όπου ήταν εγκατεστημένο το επιτελείο. Στα στιγμιότυπα του βίντεο διακρίνονται αξιωματικοί του Στρατού του Πακιστάν και μία αξιωματικός του Στρατού της Πολωνίας.
> Την εισαγωγική ενημέρωση πραγματοποίησε ο στρατηγός Zalih Zeki Colak, Αρχηγός του Επιτελείου των Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας (TKK: Turk Kara Kuvvetleri).
> Μεταξύ των μαχητικών που προσέβαλλαν στόχους εδάφους περιλαμβάνονταν και δύο μαχητικά F-15 της Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας εκ των οποίων το ένα διακρίνεται καθαρά ότι είναι διθέσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις προσβολές που περιλαμβάνονται στο βίντεο η ευστοχία των πυρών απέσπασε το χειροκρότημα του προέδρου Erdoğan και των λοιπών επισήμων.
> Μεταξύ των επιθετικών ελικοπτέρων που εκτέλεσαν βολές κατά στόχων εδάφους περιλαμβάνονται και T129 ATAK. Μάλιστα η EFES 2016 ήταν η πρώτη άσκηση όπου τα ελικόπτερα του τύπου πραγματοποίησαν βολές.
> Οι αποβατικές δυνάμεις περιελάμβαναν άρματα μάχης M48A5T2, τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα της κατασκευής FNSS οικογενείας ACV-15 (σε στιγμιότυπο απεικονίζεται όχημα του τύπου να ρυμουλκεί οβιδοβόλο M101A1 των 105 χλστ.), τεθωρακισμένα οχήματα M113A3.
> Εκτελέστηκαν ρίψεις φορτίων από αεροσκάφη μέσης μεταφορικής ικανότητας CN-235-100M.
> Από αποβατικό αρμάτων με αριθμό σειράς C150 παρουσιάζεται η έξοδος (με την όπισθεν!) οχήματος Iveco Trakker 8×8 που μεταφέρει ακτόδρομο HGMS (Heavy Ground Mobility System) κατασκευής της Faun Trackway.
> Παρά το γεγονός ότι δεν απεικονίζονται στο βίντεο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην τελική φάση συμμετείχαν μη επανδρωμένα αεροχήματα Bayraktar ΤΒ2 και Karayel και οχήματα «αποναρκοθέτησης» (σύμφωνα με ανοικτές πηγές η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων διαθέτει άγνωστο αριθμό οχημάτων Bozena 5 (σλοβακικής προέλευσης) και οχήματα 10 Husky VMMD νοτιοαφρικανικής προέλευσης).
> Άλλο ένα επεισόδιο που δεν απεικονίζεται στο συνημμένο βίντεο ήταν η προσβολή στόχων από πέντε ελεύθερους σκοπευτές από ισάριθμες χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ, Πολωνία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία).
> Τη σύνοψη των όσων διαδραματίστηκαν παρουσίασε ο στρατηγός Hulusi Akar, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.
> Με τη λήξη της τελικής φάσης η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας και προφανώς οι επίσημοι προσκεκλημένοι από άλλες χώρες επισκέφθηκαν παρακείμενο χώρο όπου 18 τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες είχαν οργανώσει περίπτερα με εκθέματα οπλικά συστήματα παραγωγής τους. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Τουρκία αξιοποίησε την παρουσία αντιπροσωπειών από 79 χώρες, μερικές εκ των οποίων είναι ήδη ή αποτελούν δυνητικούς πελάτες της τουρκικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας ώστε να προωθήσει εμπορικά συστήματα παραγωγής της.
> Τέλος άξιο σχολιασμού είναι το σκηνικό της οικογενειακής φωτογραφίας των επισήμων: πίσω τους πλέουν σε δύο στίχους τα πλοία (συμπεριλαμβανομένης και της κορβέτας TCG Heybeliada, του πρώτου πλοίου του προγράμματος MILGEM) και σκάφη αμφιβίων επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην τελική φάση, ενώ υπερίπτανται τα μαχητικά και τα ελικόπτερα που συμμετείχαν.

Βίντεο και φωτό εδώ:  http://www.defence-point.gr/news/?p=153367

No comments :

Post a Comment