07/06/2016

Σύνδεση εγκεφάλων μέσω διαδικτύου - Εμφύτευμα εγκεφάλου θα επιτρέπει τον έλεγχο μηχανημάτων με τη σκέψη

Brain Hack: Η ιδέα του να μπορείς να διαβάσεις τον εγκεφάλο του άλλου είναι αν μη τι άλλο συναρπαστική από μόνη της. Φανταστείτε τώρα πόσο υπέροχο θα ήταν να μην λες ούτε λέξη και να μπορείς να επικοινωνείς με τον συνάνθρωπό σου. Στην συνέχεια φανταστείτε το Internet να εξυπηρετεί τον σκοπό του connector σε αυτή την επικοινωνία, θα ήταν υπέροχο, έτσι δεν είναι; Τα ερωτήματα αυτά εγείρονται μετά την πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Washington κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε μια σύνδεση brain-to-brain. Αυτή η διαδικασία είχε ως σκοπό να ενώσει ζευγάρια συμμετεχόντων για να παίξουν το παιχνίδι των ερωτήσεων – απαντήσεων μεταφέροντας σήματα από τον ένα εγκέφαλο στον άλλο μέσω του Internet.

Το διάγραμμα της διαδικασίας και η διαδικασία

- Ένα καπελάκι με ηλεκτρόδια τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Player 1.
- Τα σήματα διαβάζονται από ένα EEG (electroencephalogram) σύστημα.
- Αυτός ο παίκτης βλέπει μια οθόνη στην οποία υπάρχει ένα “yes” κι ένα “no” με φωτάκια (με διαφορετικούς ρυθμούς παλμών).
- Σε μεγάλη απόσταση (μίλια μακριά) ο Player 2 υποβοηθείται με έναν ειδικό μαγνήτη στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, ο οποίος συνδέεται με το σύστημα EEG μέσω του Διαδικτύου.
- Ο Player 2 επιλέγει στη συνέχεια μια ερώτηση από μια οθόνη υπολογιστή. Το ερώτημα στέλνεται στην οθόνη του Player 1. Ο Player 1 κοιτάζει προσηλωμένος είτε το φως που αναβοσβήνει στο “yes” είτε στο “no.”
- Αυτό το EEG σύστημα στέλνει ένα σήμα προς τον μαγνήτη. Εάν η απάντηση που κοίταξε ο Player 1 ήταν “yes”, τότε ο μαγνήτης στη συνέχεια πυροδοτεί ένα παλμό στο κεφάλι του Player 2 που προκαλεί μια λάμψη φωτός στον εγκέφαλο.

Οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να μαντέψουν την σωστή απάντηση σε ποσοστό 72% των ερωτήσεων. Οι λανθασμένες απαντήσεις κρίνονται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το να μην είναι σίγουρος ένας συμμετέχοντας για την απάντησή του. Η ομάδα αυτή εργάζεται επίσης και στο κομμάτι της μετάδοσης brain states — για παράδειγμα, η αποστολή σημάτων από ένα ξύπνιο άτομο σε κάποιο που νυστάζει, ή από έναν συγκεντρωμένο μαθητή σε κάποιον που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί!

Μια ομάδα ερευνητών και μηχανικών από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης επιδιώκουν το στόχο που θα οδηγήσει στο σημαντικό τομέα της ανάπτυξης διεπαφών μεταξύ εγκεφάλου και μηχανών. Αναπτύσσουν ένα μικροσκοπικό βιοσυμβατό εμφύτευμα, που ονομάζεται stentrode, το οποίο εμφυτεύεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο δίπλα στον εγκέφαλο και μπορεί να καταγράψει την ηλεκτρική δραστηριότητα ενός συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου. Οι πληροφορίες στη συνέχεια θα αποκωδικοποιούνται και θα μετατρέπονται σε σκέψη. Ο Δρ Tom Oxley, επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι η μελέτη έχει καθαρά επικεντρωθεί στο πώς μπορεί αυτή η τεχνολογία να ωφελήσει τον ιατρικό κλάδο, ιδιαίτερα στη θεραπεία της παράλυσης και της επιληψίας. Για εκείνους που πάσχουν από παράλυση ή σοβαρούς τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, η τεχνολογία προσφέρει “την ικανότητα να εξάγονται πληροφορίες από τον εγκέφαλό τους και να ρυθμίζουν με τη σκέψη τους τα συστήματα κίνησης που θα τους επιτρέπουν ουσιαστικά να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και πάλι.”

Ο άλλος στόχος της μελέτης είναι να προσδιορίσει τι συμβαίνει στους εγκεφάλους των ανθρώπων που έχουν ανεξέλεγκτους σπασμούς και αν γίνεται να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Για να μετατρέψει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου σε χρήσιμες πληροφορίες, η ομάδα πρέπει να αναπτύξει έναν προσαρμοσμένο αλγόριθμο αποκωδικοποίησης. Μέχρι σήμερα, η ερευνητική ομάδα λέει ότι είχε επιτυχή αποτελέσματα όταν δοκίμασε το εμφύτευμα σε ζώα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Biotechnology. Η ομάδα σκοπεύει να πραγματοποιήσει τη δοκιμή και στους τα ανθρώπους στο εγγύς μέλλον, πιθανότατα το επόμενο έτος, όταν το έργο θα αρχίσει πραγματικά να παίρνει μορφή.“Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι η αρχή ενός ολόκληρου νέου πεδίου”, δήλωσε ο Δρ Oxley.

https://www.secnews.gr/

No comments :

Post a Comment