07/06/2016

Τα “κοκοράκια” των Βαλκανίων η Ελλάδα και ο λογαριασμός του “δόγματος Πάγκαλος”

Πριν μερικές εβδομάδες οι …Σκοπιανοί έκαναν παραβιάσεις με ελικόπτερα, πετώντας σε βάθος 20 χιλιομέτρων στο ελληνικό έδαφος.
Ο κ.Ράμα πρωθυπουργός της Αλβανίας άρχισε να μιλά περί τσάμηδων κι αυτοί υποδέχτηκαν τον Έλληνα ΥΠΕΞ με διαδήλωση.
Στη Θράκη η λεγόμενη “τουρκική μειονότητα” έχει ξεπεράσει προ καιρού τα όρια. Για τη Τουρκία δεν χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά: πόλεμος!
Κάθε …πικραμένος έχει βγει και ζητά ότι θέλει από την Ελλάδα! Τα “κοκοράκια” των Βαλκανίων όπως τα Σκόπια και η Αλβανία προφανώς και δεν δρουν μ΄ αυτό το τρόπο μόνα τους. “Κόκορας” είναι η Τουρκία και ο Ερντογάν.

Πως φθάσαμε ως εδώ; Όχι δεν φταίει μόνο η σημερινή κυβέρνηση για την εικόνα αδυναμίας της ελληνικής διπλωματίας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη γειτονιά της. Θα πρέπει να πάμε αρκετά χρόνια πίσω. Την εποχή της παντοδυναμίας του Θεόδωρου Πάγκαλου, όταν ως ΥΠΕΞ δήλωνε ότι είναι προτιμότερο να έχει μερικούς ικανούς διπλωμάτες παρά ένα Σύνταγμα Πεζικού για να διαχειριστεί τις εθνικές υποθέσεις. Οι σοβαροί διπλωμάτες από τότε χαμογελούσαν πικρά ακούγοντας αυτές τις απόψεις. Η διπλωματία για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να έχει και τα όπλα της. Όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Δεν αρκούν πολλές φορές τα επιχειρήματα και η επίκληση του δικαίου και των συνθηκών για να “περάσει το δικό σου”. Στο τέλος της συζήτησης και στο βάθος του μυαλού όλων όσων συμμετέχουν σε μια διπλωματική αντιπαράθεση υπολογίζεται η στρατιωτική ισχύς του “αντιπάλου”. Όχι γιατί απαραίτητα θα γίνει πόλεμος, αλλά γιατί μπορεί να γίνει μια….ωραιότατη “τοπική” κρίση τύπου Ίμια ή και πολλές μαζί! Κι αν αυτός που έχεις απέναντί σου υποψιάζεται έστω ότι δεν έχεις και πολλές αντοχές θα σε πιέσει, όπως κι όπου μπορεί. Και στρατιωτικά.

Τα πρόσφατα γεγονότα στις Οινούσσες είναι το πρόσφατο παράδειγμα αυτής την πραγματικότητας που ο κ.Πάγκαλος αρνείτο να παραδεχτεί, λόγω της αντιπάθειας που είχε για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους στρατιωτικούς. Την “λογική” του Πάγκαλου που ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί τις Ένοπλες Δυνάμεις μια “μαύρη τρύπα” που ρουφά μόνο χρήμα, την ασπάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις! Του κ.Σημίτη πρώτα απ΄ όλα, αλλά και όσες ακολούθησαν! Η καθεμία με τον τρόπο της αλλά όλες κατέληγαν στο ίδιο αποτέλεσμα: έκαναν περικοπές στις αμυντικές δαπάνες! Πολύ πριν μας έρθει η κρίση! Όποιος ήθελε να “πουλήσει” στους ψηφοφόρους “κοινωνική ευαισθησία” έκανε και μια δήλωση για “περαιτέρω μείωση αμυντικών δαπανών”! Κι έτσι φθάσαμε στο σημείο όχι απλά να “κόψουμε” τις νέες αγορές -η τελευταία έγινε το…2005- αλλά αποφύγαμε όπως ο διάβολος το λιβάνι να υπογράψουμε συμφωνίες τεχνικής υποστήριξης για τα υπάρχοντα πανάκριβα όπλα που είχαμε αγοράσει επί κυβερνήσεων Σημίτη!!! Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε αριθμούς και ποσοστά διαθεσιμοτήτων αεροσκαφών, πλοίων κλπ. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι τα “πιο σύγχρονα άρματα μάχης που αγοράσαμε” ακόμη δεν έχουν πυρομαχικά! Δεν τα αναφέρουμε αλλά κακά τα ψέμματα, όλοι τα γνωρίζουν! Και μεταξύ αυτών και τα “κοκοράκια” των Βαλκανίων και ο “κόκορας” της Άγκυρας.

ΥΓ. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη τώρα, ο νυν ΥΕΘΑ Π.Καμμένος ανακοίνωσε ότι από τα “εξοπλιστικά” κονδύλια θα βρει χρήματα για να μην “παγώσουν” οι μισθολογικές προαγωγές των στρατιωτικών. Όταν λέει εξοπλιστικά προφανώς εννοεί την τεχνική υποστήριξη και τις αγορές ανταλλακτικών. Γιατί εξοπλιστικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν από το 2005.

http://www.militaire.gr/

No comments :

Post a Comment