04/06/2016

Τουρκία-Ισραήλ: Θέμα ημερών η συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων

Σύμφωνα με δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Κατασκευών και Οικισμού, Γιόαβ Γκάλαντ, σε συνέδριο του Συλλόγου Κατασκευαστών στο Εϊλάτ, το Ισραήλ και η Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας επαναπροσέγγισής τους. Αποκάλυψε, μάλιστα, πως Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, ώστε να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία. Για τον Γκάλαντ, η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία είναι πολύ σημαντική για το Ισραήλ, τόσο από απόψεως εθνικής ασφαλείας, όσο και από οικονομικής απόψεως, καθώς εκτείνεται στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και του τουρισμού. Το Ισραήλ έχει πολλούς εχθρούς, δε χρειαζόμαστε περισσότερους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός υπουργός. Η συμφωνία είναι πλέον έτοιμη από κάθε άποψη, συνέχισε Γκάλαντ, προσθέτοντας πως, το Ισραήλ πρέπει να δράσει, ώστε να βοηθήσει το Δυτικό Κόσμο να διατηρήσει την Τουρκία στη σωστή πλευρά. Δεν έχουμε ανάγκη τη δημιουργία ενός νέου Ιράν στην περιοχή. Η Τουρκία αποτελεί κράτος με ισχυρή οικονομία και χαρακτηρίζεται από φιλόπονο, ποιοτικό εργατικό δυναμικό – το Ισραήλ, άλλωστε, έχει καλή εμπειρία με τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Πριν μερικές ημέρες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε πως δύο από τους τρεις τουρκικούς όρους έχουν ήδη ικανοποιηθεί: το Ισραήλ απολογήθηκε για την υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά και αποδέχθηκε να πληρώσει αποζημίωση $20 εκατ. στις οικογένειες των θυμάτων. Ο τρίτος τουρκικός όρος αφορά την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Στη θέση αυτού, το Ισραήλ αναμένεται να επιτρέψει στην Άγκυρα να υλοποιήσει προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Όσον αφορά τις ισραηλινές αξιώσεις, αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την άρση της δίωξης κατά των Ισραηλινών στρατιωτών της υπόθεσης Μαβί Μαρμαρά και την απομάκρυνση του Αρχηγείου της Χαμάς από την Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία γενικότερα.

http://e-amyna.com/

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανυάχου αποκάλυψε ότι επίκειται εξομάλυνση των σχέσεων με Τουρκία. Όπως γράφει ο Μιχ. Στυλιανού “η συμφωνία θα ολοκληρωθεί στις αρχές της εβδομάδος, αναφέρουν πληροφορίες, παρ’ ότι παραμένουν κάποιες εκκρεμείς διαφορές. Όπως έγραψαν οι Τάϊμς του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανυάχου εδήλωσε σε επισκέπτες-μέλη του αμερικανικού κογκρέσου ότι το Ισραήλ και η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αποκατάσταση των σχέσεών τους. Η Χααρέτζ έγραψε ότι οι τελευταίες εκκρεμότητες αναμένεται να γεφυρωθούν κατά την αποφασιστική συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την προσεχή εβδομάδα. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος εδήλωσε ότι οι εναπομένουσες διαφορές αφορούν στο σχέδιο συμβιβασμού περί την απαίτηση του Ισραήλ να κλείσει η Τουρκία τα γραφεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Στα πλαίσια των προσπαθειών προσέγγισης που κατέβαλε η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο αξιωματούχος, η ΄Αγκυρα ήρε την αντίθεσή της σε στενότερες σχέσεις του Ισραήλ με το ΝΑΤΟ. Επί πλέον, για πρώτη φορά μετά πέντε χρόνια οι Τούρκοι έστειλαν ανώτερους διπλωμάτες τους στην ετήσια δεξίωση της πρεσβείας του Ισραήλ στην ΄Αγκυρα. Η συνάντηση των αντιπροσωπειών επρόκειτο να γίνει προ δύο εβδομάδων, αλλά αναβλήθηκε λόγω της αντικατάστασης του πρωθυπουργού Νταβούτογλου. Ο Νεατανυάχου επανέλαβε την αναγγελία τρεις φορές, δηλώνοντας ότι η ανανέωση των σχέσεων θα επιτρέψει στις δυο χώρες να προωθήσουν κοινά περιφερειακά τους συμφέροντα, μολονότι δεν θα υπάρξει επάνοδος στο προ δεκαετίας υψηλό επίπεδο των σχέσεων.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλούς, μετά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ συμφώνησε στους δυο από τους τρείς όρους της Τουρκίας: να ζητήσει συγνώμη για τον θάνατο Τούρκων υπηκόων στη επιδρομή κατά τουρκικού σκάφους με βοήθεια στους Παλαιστινίους στη Γάζα το 2010 και να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση στους τραυματίες και τους συγγενείς των νεκρών. Ο τρίτος όρος, για την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας είναι σημαντικός, είπε ο κ. Κουρτουλούς και οι δυο χώρες συμφώνησαν να επιτραπεί στην Τουρκία να συμμετάσχει σε προγράμματα υποδομών και ανόρθωσης στον παλαιστινιακό θύλακο. Η ΄Αγκυρα είχε προτείνει να ελλιμενίσει ένα σκάφος, που να παράγει και να εφοδιάζει με ενέργεια η Λωρίδα τη Γάζας, δήλωσε ο Ερντογάν τον περασμένο μήνα. Αλλά οι Ισραηλινοί τάχθηκαν υπέρ γερμανικού σχεδίου για εγκατάσταση χερσαίας μονάδας παραγωγής ενέργειας. «Είπαμε πως είναι δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν, «αλλά δεν έχουμε εγκαταλείψει την ιδέα του πλοίου. Το Ισραήλ αντιδρά θετικά και στην πρότασή μας για τη λύση του προβλήματος ύδρευσης της Γάζας, με εργοστάσια αφαλάτωσης ή πηγάδια. Υπάρχει επίσης ανάγκη σχολείων και νοσοκομείων. Ψάχνουμε για δωρητές. Μερικοί υποσχέθηκαν να συμβάλουν.»

http://www.militaire.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΚΑΙ ΜΕΤΑ ; ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΠΡΗΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΕΒΡΑΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ; ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ; ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ;  ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ; ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΠΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ; ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΔΕΞΙΑ ΚΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

No comments :

Post a Comment