28/05/2016

Ο Αλβανός ΥΠΕΞ κάνει πάλι λόγο για «τσάμικο ζήτημα» - Ευρωπαικά χρήματα χρησιμοποιούνται για τις απαλλοτριώσεις των ελληνικών περιουσιών.

Δεν υπάρχουν όροι στις σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας, υπάρχει ένας πραγματικός διάλογος, προτάσεις και διερεύνηση του καλύτερου τρόπου να αντιμετωπίσουμε τα μεταξύ μας ζητήματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, ο Αλβανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ καλές τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες όπως είπε «βασίζονται πια στην αμοιβαιότητα και τον δίκαιο και υπεύθυνο διάλογο μεταξύ δύο γειτόνων, μέλη του ΝΑΤΟ, που προσβλέπουν στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και που σέβονται ο ένας τον άλλο, τις συνταγματικές παραδόσεις και, φυσικά, τηρούν τα πρότυπα που έχουν ως έμπνευση το διεθνές δίκαιο». «Αν και διαχωρίζονται σε 3 κεφάλαια, τα ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους. Αν μιλάμε για κατάργηση του εμπόλεμου από την Ελλάδα, αυτό σχετίζεται με την αναθεώρηση των βιβλίων ιστορίας, με το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Αλβανών στην Ελλάδα. Συνδέεται επίσης με την ευλάβεια για τους Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό έδαφος, διότι πρέπει να τερματίσει ο πόλεμος, προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι άλλες διεργασίες», δήλωσε ο κ. Μπουσάτι. «Η κατάργηση έχει άμεσες πολιτικές και νομικές αξίες, και στην αντιμετώπιση του τσάμικου ζητήματος ως θεμελιώδη θέμα ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας», προσέθεσε ο Αλβανός υπουργός.

Την υλοποίηση ενός "σχεδίου ανάπτυξης" για την περιοχή της Χιμάρας έχει αρχίσει η αλβανική Κυβέρνηση αλλά κανείς δεν γνωρίζει επισήμως τι περιλαμβάνει ακριβώς το σχέδιο αυτό και ποια είναι η πηγή της άφθονης χρηματοδότησής του. Το σχέδιο παρουσιάζεται στον κόσμο κατακερματισμένο σε μικρές μεμονωμένες παρεμβάσεις και επενδύσεις, όπως η κατασκευή μιας πλατείας ή μιας παραλιακής οδού, η ανακατασκευή μιας εκκλησίας κλπ. Έως σήμερα, όμως, δεν έχουν οργανωθεί από τους αρμόδιους φορείς συναντήσεις με την τοπική κοινότητα ούτε έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις παρότι η υλοποίηση του σχεδίου έχει αρχίσει. Ποιο είναι τελικά το "σχέδιο ανάπτυξης" και ποιος το χρηματοδοτεί; Παρότι εμφανίζονται ως αυτόνομες παρεμβάσεις και επενδύσεις όλα τα έργα του "σχεδίου ανάπτυξης" έχουν κάτι κοινό: το φορέα επίβλεψης και διαχείρισης της χρηματοδότησης που είναι το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης (Fondi Shqiptar i Zhvillimit F.SH.ZH). Στην ιστοσελίδα του Αλβανικού Ταμείου ανάπτυξης βρίσκουμε πληροφορίες για ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο που ονομάζεται "Ανάπτυξη των Αλβανικών Άλπεων και της παραθαλάσσιας περιοχής" ("Community Works IV: Development of the Albanian Alps and Coastal Area" Project). Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με το F.SH.ZH., χρηματοδοτείται με 28.700.000 ευρώ από τηνΤράπεζα Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με 6.000.000 ευρώ (που αφορούν στους φόρους) από το αλβανικό Δημόσιο (βλ. σχετικό link). Στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκουμε μια ανακοίνωση με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2014 που κοινοποιεί την έγκριση της εν λόγω χρηματοδότησης προς την αλβανική Κυβέρνηση με το ποσό των 28.700.000 ευρώ για το σκοπό που αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Αλβανικού Ταμείου Ανάπτυξης.

Γιατί κρύβει η αλβανική Κυβέρνηση το πραγματικό όνομα του σχεδίου και την πραγματική πηγή χρηματοδότησης;
Πρώτον: Η αλβανική Κυβέρνηση προσπαθεί να επωφεληθεί πολιτικά και οικονομικά από την εφαρμογή του σχεδίου και το παρουσιάζει ως δική της επένδυση. Για το λόγο αυτό το σχέδιο εμφανίζεται ως πρωτοβουλία της και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ράμα εμφανίζεται σε κάθε ευκαιρία στα εργοτάξια ως πρωτεργάτης και ευεργέτης.
Δεύτερον: Η αλβανική Κυβέρνηση προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει την εφαρμογή των ευρωπαϊκών διαδικασιών και αρχών, όπως η διαφάνεια και η νομιμότητα, στην εφαρμογή του σχεδίου. Έτσι στο σχέδιο αποφεύγεται εσκεμμένα να αναφερθεί στη χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τρίτον: Μετά το φιάσκο του προηγούμενου σχεδίου ανάπτυξης που ήταν να χρηματοδοτηθεί από τηνΠαγκόσμια Τράπεζα αλλά κατέληξε στην ακύρωση της χρηματοδότησης στην τελευταία φάση εξαιτίας των πρακτικών της αλβανικής πλευράς, η αλβανική Κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να αποκρύψει την πηγή της χρηματοδότησης του σχεδίου με την ελπίδα πως θα διαχειριστεί τα χρήματα κατά το δοκούν, αποφεύγοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας και τον ευρωπαϊκό έλεγχο.

Κατ' αυτόν τον τρόπο η αλβανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε παρεμβάσεις σε 11 Ιερούς Ναούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, από τους οποίους οι 7 βρίσκονται στην περιοχή της Χιμάρας, αλλά ουδέποτε διαβουλεύτηκε με την τοπική κοινότητα της Χιμάρας. Και το χειρότερο, ουδέποτε διαβουλεύτηκε με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία είναι ο διαχειριστής των ναών και νόμιμος και αναγνωρισμένος από το Κράτος εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Χριστιανικής κοινότητας της Αλβανίας. Οι κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων στα χωριά της Χιμάρας γίνονται χωρίς να ενημερώνονται επισήμως οι ιδιοκτήτες που πλήττονται, παρότι ο σχετικός νόμος υποχρεώνει την Πολεοδομική Υπηρεσία να ενημερώνει εγγράφως τον ιδιοκτήτη τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την κατεδάφιση. Οι πιο πάνω δεν είναι οι μοναδικές αυθαιρεσίες του αλβανικού Κράτους στη Χιμάρα, το οποίο παραβιάζει τη δική του νομοθεσία, αλλά αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν κατά την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης που χρηματοδοτείται ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν η εφαρμογή του σχεδίου έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων της Χιμάρας. Αναμένουμε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ελπίζουμε αυτή να μη φτάσει πολύ αργά για τον ελληνικό πληθυσμό της Χιμάρας.

No comments :

Post a Comment