28/05/2016

"Ο μόνος σημαντικός δρόμος για τις εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου είναι η Τουρκία" - Το Ισραήλ σχεδιάζει να προμηθεύσει την Τουρκία με φυσικό αέριο

...που είναι ικανή να παράσχει τις αναγκαίες υποδομές και να βοηθήσει στην επέκταση των εξαγωγών προς τη Δύση", δήλωσε ο Ισραηλινός γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Σαΐ Κοέν.

Ο εν λόγω Ισραηλινός αξιωματούχος, εξελίσσεται σιγά-σιγά σε κάτι αντίστοιχο του αλήστου μνήμης Αμερικανού Ματ Μπράιζα με τα ιδιοτελή συμφέροντα, ο οποίος είχε αναλάβει εργολαβία να προωθήσει την Τουρκία στο επίκεντρο του αμερικανικού ενεργειακού σχεδιασμού στην περιοχή. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» ο Κοέν αναφέρθηκε επισταμένα στη δυνατότητα εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου προς τη Δύση μέσω της Τουρκίας. «Μια διμερής συμφωνία για το φυσικό αέριο, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Αυτή είναι ρεαλιστική πολιτική. Η κατάσταση στην περιοχή μας επιτάσσει μια τέτοια ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», είπε. Ισραηλινές και τουρκικές εταιρείες συζητούν ήδη περί ενός σχεδίου αγωγών για τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν προς την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. «Από γεωπολιτικής άποψης, χωρίς την Τουρκία ως ενεργειακό κόμβο Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου θα είναι δύσκολη διάθεση των ενεργειακών αποθεμάτων».

Σύμφωνα με τον Κοέν, απαιτούνται οι κατάλληλες υποδομές και λόγω της γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό η μεταφορά φυσικού αερίου να γίνει μέσω Τουρκίας και με τουρκική εμπλοκή στη δημιουργία υποδομών αγωγών και σταθμών υγροποίησης. Το σχέδιο αυτό έχει κόστος και απαιτεί την καλή πίστη των επενδυτών, ανέφερε. Η δημιουργία ενός αγωγού και η ανάπτυξη των ενεργειακών πεδίων στη νότια Τουρκία θα κοστίσει 4 δισ. δολάρια από μόνα τους. «Θα έλεγα πως ήδη υπάρχει η καλή διάθεση από τον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον. Είναι απλώς θέμα χρόνου να ξεκινήσει αυτό το σχέδιο. Είναι ζήτημα χρόνου διότι όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του», είπε. Το Ισραήλ αυτή την στιγμή προετοιμάζει το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου τον περασμένο Μάρτιο.

http://www.defence-point.gr/news/?p=153022

Η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Τουρκία, παρά τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Κνεσέτ που αναφέρονταν σε μια νέα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών φυσικού αερίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το φυσικό αέριο που θα διοχετευθεί στην Τουρκία θα προέρχεται από το πεδίο «Ταμάρ», ενώ προετοιμάζεται η έναρξη των σημαντικών κοιτασμάτων στο πεδίο «Λεβιάθαν». Στα δύο αυτά πεδία εργάζεται η κοινοπραξία που αποτελείται από την αμερικανική Noble Energy και την ισραηλινή «Ντελέκ». Εξάλλου, ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, Σάι Κοέν, δήλωσε ότι χωρίς την Τουρκία η μεταφορά ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση, στις ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι πολύ δύσκολη.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment