16/05/2016

Η διαδικασία μετεγκατάστασης των εισβολέων δεν προχωρά καλά - FT : «Κόλλησαν» οι επιστροφές στην Τουρκία

Υστερα από εκείνη την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων στο Λουξεμβούργο που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2015, σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα, η διαδικασία δεν προχωρά καλά. Οι συνολικές προσφερόμενες θέσεις μετεγκατάστασης από τα κράτη-μέλη έχουν φτάσει σήμερα, οκτώ μήνες μετά την επίσημη έναρξη του προγράμματος, τις 3.928. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση της Ε.Ε. προβλέπεται ότι θα μετεγκατασταθούν 66.400 άτομα από την Ελλάδα σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2015 που αποφασίστηκε το πρόγραμμα). Αντίστοιχα, αίτηση για μετεγκατάσταση έχουν κάνει 4.449 άτομα, ήδη αρκετοί περισσότεροι από τις θέσεις που διατίθενται. Ομως, τελικά μόνο 1.342 πρόσφυγες έχουν ταξιδέψει από την Ελλάδα προς άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ συνολικά έχουν εγκριθεί 1.791 αιτήματα από τα άλλα κράτη-μέλη. Κάθε κράτος-μέλος προσφέρει οικειοθελώς θέσεις. Ομως, όταν ενεργοποιηθεί η διαδικασία από την αρμόδια διεύθυνση στην Ελλάδα, αποστέλλεται αίτημα για συγκεκριμένο άτομο, το οποίο συνοδεύεται και από τα στοιχεία του αιτούντος, οπότε το κράτος-μέλος μπορεί να απορρίψει την αίτηση, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Ετσι, ακόμα και οι χώρες που έχουν δείξει καλή διάθεση (η προσφορά θέσεων από τα κράτη-μέλη, γίνεται σε εθελοντική βάση) και δέχονται πρόσφυγες μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, φαίνεται ότι διακριτικά στη συνέχεια απορρίπτουν ανθρώπους χαμηλής μόρφωσης και προτιμούν όσους διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις. Γυναίκες μόνες με πολλά παιδιά ή ασυνόδευτα ανήλικα δεν φαίνεται επίσης να είναι ιδιαίτερα «δημοφιλής» κατηγορία. Μόνο 184 παιδιά ηλικίας 14-17 ετών (το ηλικιακό εύρος όπου βρίσκονται τα περισσότερα ασυνόδευτα) έχουν μπει στο πρόγραμμα. Μεγάλο ρόλο για την αποδοχή της αίτησης, παίζει επίσης η θρησκεία, και φυσικά προτιμώνται οι χριστιανοί αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δεν εντάχθηκαν στη διαδικασία μετεγκατάστασης οι Αφγανοί, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη πίεση από την ελληνική κυβέρνηση» τονίζουν. Εκείνοι οι 30 πρώτοι Σύροι πρόσφυγες που άφησαν την Ελλάδα για τη νέα τους πατρίδα με πολλά χαμόγελα για χάρη των φωτογραφικών φακών, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους αποχαιρέτησε με κάθε επισημότητα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ήταν και οι μοναδικοί που έχουν ταξιδέψει προς τη συγκεκριμένη χώρα έκτοτε. Το Λουξεμβούργο έχει προσφέρει ακόμα 40 θέσεις, η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί και έτσι μια ακόμα πτήση με 36 τυχερούς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου.

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα πρέπει να έχει εισέλθει στη χώρα (Ελλάδα) μετά τις 16/9/2015 και να είναι Σύρος, Ιρακινός, Ερυθραίος, υπήκοος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ή ανιθαγενής από τις χώρες αυτές. Κάποιες χώρες απουσιάζουν πλήρως από τον κατάλογο όσων έχουν δώσει θέσεις για μετεγκατάσταση όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Δανία καθιστώντας σαφές και επισήμως ότι δεν θέλουν πρόσφυγες, κάποιες έχουν διαθέσει ελάχιστες θέσεις κυρίως «για τα μάτια της συμφωνίας». Χαρακτηριστικά η Τσεχία έχει προσφέρει 20 θέσεις για μετεγκατάσταση. Αντίστοιχα υποβλήθηκαν 20 αιτήματα από την Ελλάδα για μετεγκατάσταση αντίστοιχου αριθμού προσφύγων, όμως τελικά η χώρα απέρριψε τους 13 από αυτούς με αποτέλεσμα μόνο 4 να ταξιδέψουν τελικά στις 25 Απριλίου προς την Τσεχία. Η Πολωνία πάλι έχει προσφέρει 65 θέσεις και υπάρχουν 50 αντίστοιχα αιτήματα, όμως κανένας πρόσφυγας δεν έχει ταξιδέψει για Πολωνία... ακόμα.

http://www.kathimerini.gr/859888/article/epikairothta/ellada/oi-dyo-kindynoi-gia-na-tinax8ei-h-symfwnia

Περίπου το 30% των αιτήσεων ασύλου γίνεται αποδεκτό, ενώ ο αριθμός όσων επέστρεψαν στην Τουρκία είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες των Βρυξελλών. Τα προβλήματα στα νησιά και η φόβοι για νέες προσφυγικές διαδρομές. Ο αριθμός των προσφύγων που επέστρεψαν στην Τουρκία από την Ελλάδα είναι πολύ μικρότερος από τις προσδοκίες της ΕΕ, πυροδοτώντας φόβους ότι ένα νέο κύμα αφίξεων θα μπορούσε να κατακλύσει τα νησιά του Αιγαίου το καλοκαίρι.Λιγότεροι από 400 από τις 8.500 που έφτασαν στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που στόχευε στη μείωση των προσφυγικών ροών, επέστρεψαν στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία από το συντονιστικό όργανο της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, η Αθήνα ενέκρινε πάνω από το 30% των αιτήσεων από τις 600 που υπέβαλαν Σύροι οι οποίοι μπήκαν στη χώρα μετά τις 20 Μαρτίου, ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από αυτό που αναμενόταν, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ανθρώπους που παρέχουν βοήθεια. Ενώ ο αργός ρυθμός επιστροφών θα ενοχλήσει πολλούς στις Βρυξέλλες, Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι αντανακλά την πολιτική τους στις αιτήσεις ασύλου. Απορρίπτουν φόβους ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας θα καταρρεύσει αν η τάση συνεχιστεί -οδηγώντας σε αύξηση των ροών- και τονίζουν ότι ο ελληνικός μεταναστευτικός νόμος δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες. Η Μαρία Σταυροπούλου, πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ που ηγείται της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου, είπε: «Κατανοούμε πλήρως τις [ευρωπαϊκές] ανησυχίες, αλλά αν το δεις από την πλευρά της τήρησης του νόμου, πηγαίνει όπως ακριβώς θα έπρεπε. Εχουμε πολλούς ευάλωτους ανθρώπους στα νησιά… πολλούς πολύ άρρωστους. Βάσει νόμου εξαιρούνται από τη διαδικασία επιστροφής». Ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης της Solidarity Now, μιας οργάνωσης που χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο George Soros, είπε: «Οι Βρυξέλλες θέλουν να προωθήσουν ομαδικές επιστροφές αλλά η Ελλάδα εξετάζει τις αιτήσεις για άσυλο κατά περίπτωση (case-by-case)».

Η αδυναμία της Ελλάδας να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία για τις επιστροφές προστίθεται στις εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας για τη βοήθεια των 3 δισ. ευρώ και το αμφιλεγόμενο θέμα της χορήγησης βίζας Σένγκεν σε Τούρκους πολίτες. Η συμφωνία για τη βίζα συμφωνήθηκε με αντάλλαγμα την τουρκική συνεργασία στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, αφότου χώρες του Βαλκανικού διαδρόμου έκλεισαν τα σύνορά τους τον Μάρτιο. Από τον Μάρτιο, 130 αξιωματικοί ασύλου από την υπηρεσία της ΕΕ δουλεύουν στην Ελλάδα μαζί με τοπικούς ειδικούς και μεταφραστές. Περισσότερο προσωπικό από την ΕΕ αναμένεται να φτάσει σύντομα, με στόχο να επισπευστεί η διαδικασία επιστροφής. Οι συνθήκες διαβίωσης όμως είναι κακές για τους πρόσφυγες σε Λέσβο και Χίο, δύο από τους κύριους προορισμούς που χρησιμοποιούν οι διακινητές από τις τουρκικές ακτές, με τα κέντρα κράτησης που ελέγχει η αστυνομία στα δύο νησιά να είναι τώρα υπερπλήρη και με ελλείψεις σε νοσηλευτικές μονάδες. Στη Χίο εκατοντάδες μετανάστες κατασκηνώνουν παράτυπα γύρω από το λιμάνι, ενώ οι τοπικές αρχές άνοιξαν ξανά ένα ξεχωριστό καμπ για οικογένειες με παιδιά, ώστε να μειωθεί η πίεση του κέντρου κράτησης στη Μόρια. «Υπάρχουν καβγάδες κάθε μέρα για μικρά θέματα, όπως η σειρά για το φαγητό», δήλωσε ένας εργαζόμενος στη Λέσβο, που πρόσθεσε πως τέτοιες διαφωνίες «αντανακλούν επίσης εντάσεις μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων για το ποιος εκτιμάται ότι έχει ευνοϊκή μεταχείριση στη διαδικασία ασύλου».

Παρά την «κωλυσιεργία», όπως αντιλαμβάνονται τη στάση της Αθήνας, οι ροές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 90% από τότε που η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπήκε σε ισχύ, με ημερήσιες αφίξεις 100 ή και λιγότερων. Την Κυριακή δεν υπήρξαν καθόλου αφίξεις, σύμφωνα με το συντονιστικό. Κι όμως κάποιοι ανησυχούν ότι το πρόβλημα απλά μεταφέρθηκε αλλού. Τον Απρίλιο οι αριθμοί των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία ξεπέρασαν στο σύνολο αυτούς στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2015, σύμφωνα με τη Frontex. Περίπου 8.300 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στη οδό της κεντρικής Μεσογείου σε σύγκριση με 2.700 στο πέρασμα Ελλάδας-Τουρκίας.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1420617/kollhsan-oi-epistrofes-metanaston-sthn-toyrkia.html

No comments :

Post a Comment