26/04/2016

Ρουμανία: Για πρώτη φορά μαχητικά F-22A Raptor στα Βαλκάνια

Δύο μαχητικά F-22A Raptor και ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135 Stratotanker έστειλε τη Παρασκευή 22 Απριλίου η Αεροπορία των ΗΠΑ στην Ρουμανία, στο πλαίσιο της στρατηγικής των ΗΠΑ να ενδυναμώσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη. Τα δύο αεροσκάφη προέρχονται από το 95ο Σμήνος Μαχητικών με έδρα την αεροπορική βάση Tyndall στην Πολιτεία της Φλώριδα. Τα αεροσκάφη αυτά μαζί με ακόμη 10 F-22A Raptor μεταστάθμευσαν στις 12 Απριλίου από την βάση τους στην Βρετανία και πιο ειδικά στην αεροπορική βάση της RAF στο Lakenheath, από όπου θα επιχειρούν για τουλάχιστον ένα μήνα πραγματοποιώντας αποστολές όπως αυτή της Ρουμανίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συγκεκριμένη αποστολή σηματοδοτεί την πρώτη ανάπτυξη μαχητικών F-22A Raptor στα Βαλκάνια και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα European Reassurance Initiative της Αμερικανικής κυβέρνησης. Τα δύο μαχητικά και το ιπτάμενο τάνκερ προσγειώθηκαν στην Ρουμανική βάση Mihail Kogalniceanu (vid) η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας. Στόχος της αποστολής ήταν η επίδειξη των δυνατοτήτων της Αμερικανικής Αεροπορίας αναφορικά με την επιχειρησιακή αξιοποίηση των F-22A Raptor καθώς και η αποστολή του κατάλληλου μηνύματος προς την Μόσχα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους συμμάχους τους στην Ανατολική Ευρώπη. Τα 12 F-22A Raptor του 95ου Σμήνος Μαχητικών αποτελούν την υπενθύμιση της Αμερικανικής Αεροπορίας προς την Μόσχα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει στρατιωτικά την Ευρώπη παρά την σχεδόν ολοκληρωτική απόσυρση των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που υπήρχαν κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτή την στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 62.753 Αμερικανοί στρατιωτικοί σε 8 Ευρωπαϊκές χώρες ενώ τρείς μάχιμες μονάδες εδρεύουν στην Ευρώπη, το 2ο Σύνταγμα Ιππικού Stryker, η 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και η 12η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού με 48 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache, 38 UH-60L Blackhawk, 12 CH-47D Chinooks και 12 ελικόπτερα μεταφοράς τραυματιών HH-60A MEDEVAC. Από την πλευρά της η Αμερικανική Αεροπορική Δύναμη Ευρώπης διαθέτει τα 492 και 494 Σμήνη Βομβαρδιστικών εξοπλισμένα με αεροσκάφη F-15E Strike Eagle το 493 Σμήνος Μαχητικών με αεροσκάφη F-15C/D Eagle (αεροπορική βάση Lakenheath, Βρετανία) τα Σμήνη 510 και 555 εξοπλισμένα με μαχητικά F-16CG/DG (Block 40) Fighting Falcon (αεροπορική βάση Αβιάνο Ιταλία), και το Σμήνος 480 εξοπλισμένο με μαχητικά F-16CJ/DJ (Block 50) Fighting Falcon (αεροπορική βάση Spangdahlem, Γερμανία)

Τα πρόσφατα περιστατικά επίδειξης ισχύος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Βαλτική, τη Μαύρη θάλασσα, την Βόρεια θάλασσα και την θάλασσα της Ιρλανδίας έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών συμμαχικών χωρών που βλέπουν την Ρωσία να επανέρχεται στρατιωτικά σε περιοχές που για 2 δεκαετίες είχε εγκαταλείψει. Η αποστολή στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95MS Bear και Tu-160 στην Βόρεια θάλασσα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας, η πραγματοποίηση αποστολών αναγνώρισης από τα παραπάνω αεροσκάφη στις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας και της Βρετανίας, οι προκλητικές χαμηλές πτήσεις των ρωσικών Su-24M Fencer πάνω από αμερικανικά πλοία στην Βαλτική και την Μαύρη θάλασσα σε συνδυασμό με την εξομοίωση πυρηνικής επίθεσης που πραγματοποίησαν τον Απρίλιο του 2015 βομβαρδιστικά Tu-22M3 συνοδευόμενα από μαχητικά Su-27 εναντίον της πρωτεύουσας της Σουηδίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

http://www.viadiplomacy.gr/gia-prpoti-fora-machitika-5is-genias/

No comments :

Post a Comment