26/04/2016

Debkafiles: "Οι ΗΠΑ συμφωνούν με την Ρωσία και ζητούν από το Ισραήλ να αποχωρήσει από το Γκολάν"

"Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πραγματοποίησε την εβδομαδιαία συνεδρία του την Κυριακή 17 Απριλίου στο Golan. Ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επισκέφτηκε την Πέμπτη, 21 Απριλίου τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin για να δρομολογήσει την πιο σημαντική μάχη της πολιτικής του σταδιοδρομίας, και μια από τις πιο καθοριστικές για το Ισραήλ τα τελευταία 10 χρόνια: Τη μάχη για το μέλλον του Golan Hights. Το debkafiles και οι πηγές του στη Μόσχα αναφέρουν αποκλειστικά ότι κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες και στρατιωτικοί διοικητές του Ισραήλ είχαν μείνει εμβρόντητοι και συγκλονισμένοι το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν έμαθαν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barak Obama και ο Ρώσος πρόεδρος vladimir Putin συμφώνησαν και υποστηρίζουν την επιστροφή του Golan στη Συρία. Οι δύο πρόεδροι έδωσαν στους ανώτερους διπλωμάτες τους, τον Υφυπουργό John Kerry και τον υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov, το πράσινο φως για να συμπεριλάβουν μια τέτοια ρήτρα στην πρόταση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάσκεψη της Γενεύης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου της Συρίας. Το Ισραήλ κατέλαβε το Golan από το συριακό στρατό πριν από 49 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967, όταν ο συριακός στρατός εισέβαλε στο Ισραήλ. Το 1981, κατά τη διάρκεια της θητείας του τότε Πρωθυπουργού Menachem Begin, το Ισραήλ ψήφισε ένα νόμο που καθορίζει το Golan ως έδαφος υπό ισραηλινή κυριαρχία. Ωστόσο, δεν αναφέρει ότι η περιοχή ανήκει στο Ισραήλ. Ενώ το Ισραήλ προετοιμαζόταν για μια διπλωματική μάχη για το μέλλον της Ιερουσαλήμ, της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, ο Obama και ο Putin αποφάσισαν να εκπλήξουν με διπλωματικό χτύπημα το Ισραήλ και τη κυβέρνηση Netanyahu για ένα απρόσμενο θέμα, το Golan.

Είναι μέρος μιας προσπάθειας και των δυο δυνάμεων να χρησιμοποιήσουν τις διπλωματικές και στρατιωτικές συνεργασίες τους όσον αφορά τη Συρία και να επιβάλουν συμφωνίες σχετικά με τις γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία. Για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα προσπαθούν να επιβάλουν μια συμφωνία σχετικά με τη χορήγηση ανεξαρτησίας των Κούρδων της Συρίας, παρά την ανυποχώρητη αντίθεσή της Άγκυρας. Οι δύο πρόεδροι επίσης πιέζουν το Ριάντ και το Αμμάν να αποδεχθούν τη συνέχιση της κυριαρχίας του Σύριου Προέδρου Bashar Assad, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Οι πηγές του debkafiles αναφέρουν ότι ακριβώς όπως και τα άλλα διπλωματικά ή στρατιωτικά βήματα που ξεκίνησαν από τους Obama και Putin στη Συρία, όπως αυτές για την ενδεχόμενη απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, οι δύο δυνάμεις βλέπουν μια λύση του ζητήματος του Golman ως μια σταδιακή διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως ακόμη και χρόνια. Όμως, όπως το βλέπουν αυτοί, το Ισραήλ θα πρέπει να αποσυρθεί από το Golan, στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Netanyahu δεν ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει το θέμα του Golan με τον Obama. Τα συχνά ταξίδια του πρωθυπουργού και των ανωτέρων υπαλλήλων στη Μόσχα κατά τους τελευταίους μήνες δείχνουν που φυσούν οι άνεμοι στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η Μόσχα δεν είναι η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόμπι στη ρωσική πρωτεύουσα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα συχνά ταξίδια από ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους στη Μόσχα δεν έχουν δημιουργήσει μια πολιτική του Ισραήλ που μπορεί να επηρεάσει τον Putin ή άλλα ανώτερα μέλη της ρωσικής ηγεσίας. Ο Putin έχει κάνει περιστασιακές παραχωρήσεις στο Ισραήλ σε θέματα ελάχιστη στρατηγικής σημασίας, αλλά σε διπλωματικά και στρατιωτικά βήματα σχετικά με τη Συρία και το Ιράν έχει δείξει σεβασμό στη στάση της Ιερουσαλήμ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία βάση για τον ενθουσιασμό του Netanyahu, των ισραηλινών υπουργών και των ανώτερων αξιωματικών της IDF, για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία. Όλες οι παρακλήσεις από έναν σεβαστό αριθμό εμπειρογνωμόνων της Ρωσίας, κυρίως εκείνων του DEBKAfile, για ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις με τον Putin έχουν πέσει στο κενό μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας στην Ιερουσαλήμ και την εντολή της IDF στο Τελ Αβίβ. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, τρείς περιφερειακοί φορείς είναι πολύ ευχαριστημένοι με τη συμφωνία ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα να ζητήσουν την αποχώρηση από το Golan. Ο Προέδρος της Συρίας Assad η ιρανική ηγεσία στο Ιράν και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah. Τώρα, δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ, επειδή οι Obama και Putin συμφώνησαν ουσιαστικά να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για αυτούς."

http://www.viadiplomacy.gr/ipa-simmachoun-tin-rosia-gia-na-anagkasoun-tou-islailinous-na-apochorisoun-apo-golan-heights/

No comments :

Post a Comment