01/04/2016

Die Zeit: Πρόσφυγες πληροφοριοδότες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών

«Τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες πήραν άσυλο στη Γερμανία τα τελευταία 15 χρόνια, επειδή έδωσαν πληροφορίες στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές», όπως αναφέρει σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η έγκυρη εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit». Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση μετά από σχετικό ερώτημα του κόμματος της Αριστεράς («Die Linke»).Ταυτόχρονα, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι όλες γερμανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν μετανάστες ως πηγή πληροφοριών και ότι αυτός ο αμφιλεγόμενος τρόπος άντλησης πληροφοριών δεν έχει λήξει, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς. Η εν λόγω εφημερίδα αναρωτιέται μάλιστα για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων τους οποίους διευκόλυνε η «Oμοσπονδιακή υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας» (BND) να πάρουν άσυλο, σημειώνοντας ότι «αν και η γερμανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα αριθμούς, η έκταση της αμφιλεγόμενης μεθόδου δεν είναι ακόμα σαφής».Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Die Zeit», από το 1958 έως το 2013 η «Oμοσπονδιακή υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας» (BND) φέρεται ότι διατηρούσε μια καμουφλαρισμένη οργάνωση, με την επωνυμία «Κεντρική Υπηρεσία Συνεντεύξεων» (HBW), η οποία συνεργαζόταν και με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, για να κρυφακούει μετανάστες και να συλλέγει πληροφορίες. Αν οι φυγάδες έδιναν ενδιαφέρουσες πληροφορίες τότε τους παρείχετο άσυλο, με την αιτιολογία ότι λόγω της συνεργασίας τους με τις γερμανικές υπηρεσίες κινδύνευαν να βασανιστούν ή να θανατωθούν.

Αυτή η πρακτική έγινε τώρα γνωστή μέσω της επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου για τις υποκλοπές των αμερικανικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Όπως έγινε γνωστή και η εμπλοκή όχι μόνο της «Oμοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών» της Γερμανίας, αλλά και της Υπηρεσίας «Προστασίας του Συντάγματος», αλλά και τοπικών εγκληματολογικών υπηρεσιών, τελωνείων και αστυνομικών τμημάτων. "Είναι εκπληκτική η έκταση της συμμετοχής τους", δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» η πράσινη βουλευτίνα Μαρτίνα Ρένερ, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν συνολικά σε 988 περιπτώσεις από το 2000 έως το 2015. Τα στοιχεία δείχνουν επακριβώς και για ποιες περιοχές οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: πρόκειται κυρίως για χώρες της Εγγύς και της μέσης Ανατολής. Οι περισσότερες κεκαλυμμένες συνεντεύξεις έγιναν μάλιστα στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2004. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πόσο εξαρτημένη ήταν η «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για μετανάστες και πρόσφυγες» (Bamf) από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η εν λόγω Υπηρεσία για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες χορήγησε σχεδόν σε όλους, από τους χίλιους που ζήτησαν άσυλο. Μόνο το 2002 απέρριψε δύο. Επισήμως η «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών» της Γερμανίας (BND) σταμάτησε τις μυστικές συνεντεύξεις το 2013. Όπως δείχνουν οι αριθμοί φαίνεται πως μειώθηκαν ήδη από το 2006, αφού τότε και μετά υπήρξαν μόνο 50 περιπτώσεις, όμως η μέθοδος των συνεντεύξεων για την συλλογή πληροφοριών από μετανάστες και πρόσφυγες δεν σταμάτησε εντελώς.

Σύμφωνα με έρευνα της Die Zeit η «Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών» (BND) και η Υπηρεσία «Προστασίας του Συντάγματος» είναι εγκατεστημένες σε καταυλισμούς προσφύγων και εξακολουθούν όπως και πριν να στρατολογούν πληροφοριοδότες μεταξύ των αιτούντων άσυλο. Αυτό το παραδέχεται τώρα έμμεσα η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αναφέρει στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τα εξής: Η υπηρεσία «Προστασίας τους Συντάγματος» και σήμερα θα «επεδίωκε σε ad hoc βάση σύναψη επαφών με αιτούντες άσυλο». Εκτός αυτού η ίδια η «Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών» (BND) αναφέρει για το 2014 και 2015 εννιά περιπτώσεις «συνετεύξεων» με πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, δηλαδή μετά το πέρας της δραστηριότητας της «Υπηρεσίας Συνεντεύξεων».Η "Die Zeit" επισημαίνει επίσης, ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ των στοιχείων των υπαρχουσών δύο στατιστικών, αφενός της μιας ανά χώρα και αφετέρου ανά υπηρεσία. Οι μεν κρατικές υπηρεσίες μιλούν για 998 περιπτώσεις ερωτηθέντων, ενώ οι ανά χώρα στατιστική μιλά για 803 περιπτώσεις. Για το πώς προέκυψε η απόκλιση αυτή των 195 περιπτώσεων δεν δίνει απάντηση η γερμανική κυβέρνηση στην απάντηση που έδωσε στις ερωτήσεις του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).

http://www.onalert.gr/

No comments :

Post a Comment