31/03/2016

Η.Π.Α: Για πρώτη φορά μετά το τέλος του ψυχρού Πολέμου αποστολή εκ νέου στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη (περιέχει σχόλιό μας)

250 άρματα μάχης (Abrams), ΤΟΜΑ (Bradley) και αυτοκινούμενα πυροβόλα (Paladin) στην Ευρώπη, συνοδευόμενα από συνολικά 1.700 οχήματα διαφόρων τύπων και μια μονάδα μεγέθους ταξιαρχίας. Στόχος... η «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας», όπως δηλώνεται αρμοδίως. Όλο το υλικό και η δύναμη που αναμένονται σε ευρωπαϊκό έδαφος σταδιακά από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά, αναφέρεται σε ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal» ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γουόρκ: "οι προσθήκες σε έμψυχο δυναμικό και στρατιωτικό υλικό, θα συμπληρώσει στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου δύναμη μεγέθους μεραρχίας να ανταποκριθεί, εάν κάτι συμβεί, ώστε να «κρατήσει» μέχρι την άφιξη ενισχύσεων… Δεν είναι το τέλειο, αλλά είναι καλύτερα από αυτό που υπάρχει τώρα. "
Ο Λευκός Οίκος φέρεται στο δημοσίευμα να έχει δώσει το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του σχεδίου, όταν ενέκρινε την Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Καθησύχασης (European Reassurance Initiative), αφήνοντας τις λεπτομέρειες να τις ρυθμίσει το Πεντάγωνο. Αυτές οι «λεπτομέρειες» έλαβαν τη μορφή όσων αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Υπενθυμίζεται, ότι η κεντρική απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης αφορά τον τετραπλασιασμό των διατιθέμενων κονδυλίων για το θέατρο επιχειρήσεων Ευρώπης, που θα ανέλθουν στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η έγκριση της απόφασης από το Κογκρέσο εκκρεμεί.

Η Ρωσία αντιδρά στην προοπτική αποστολής επιπρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, λέγοντας ότι παραβιάζεται η ιδρυτική συνθήκη που διέπει τις θεσμοθετημένες σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997, καθώς σε αυτή αναφέρεται ότι η Συμμαχία δεν θα τοποθετήσει σημαντικές δυνάμεις, σε μόνιμη βάση, στα ρωσικά σύνορα. Συμμαχικοί «κύκλοι» απαντούν ότι το μέγεθος των δυνάμεων που είναι υπό συζήτηση, δεν αποτελεί παραβίαση της συνθήκης, ενώ από ευρωπαϊκής πλευράς επισημαίνεται, ότι οι δυνάμεις δεν θα αναπτυχθούν στα σύνορα, αλλά σε συνθήκες μακράς αποθήκευσης (το υλικό) στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Αυτό όμως προκαλεί την αντίδραση των Πολωνών και των χωρών της Βαλτικής, που αισθάνονται ότι μένουν απροστάτευτες σε αυτό που διαπιστώνουν πως δεν είναι τίποτε άλλο από μεγάλη αύξηση ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών που απειλούν την εθνική τους ασφάλειας, οι οποίες, σε τελική ανάλυση, είναι η αφορμή όσων γίνονται στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης, που πλέον ακολουθούν στο εν λόγω μέτωπο «ψυχροπολεμικά πρότυπα».

Το αδιέξοδο είναι προφανές, αφού ..."απροστάτευτα μέλη" θα οδηγούσαν σε αμφισβήτηση του ρόλου του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που μόνο αφελείς δεν βλέπουν ρόλο για τη Συμμαχία υπό το φως των εξελίξεων των τελευταίων ετών στον τομέα της διεθνούς ασφαλείας, ενώ απρόσεκτος χειρισμός στις σχέσεις με τη Ρωσία, θα οδηγούσε σε αποτελέσματα που υποτίθεται ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση επιθυμούν να αποτρέψουν. Τέτοιες υποθέσεις επιλύονται μόνο σε ανώτατο επίπεδο, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι καθεμιά από τις εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν σε κινήσεις που καθησυχάζουν τους εκατέρωθεν φόβους, για τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς. Η προσάρτηση της Κριμαίας έχει καταστρεπτικές συνέπειες, αφού αποτελεί ζωντάνεμα των χειρότερων εφιαλτών των βαλτικών Δημοκρατιών και της Πολωνίας, τους οποίους σκοπίμως καλλιεργεί η Μόσχα.  Θα χρειαστεί μεγάλη ωριμότητα εκατέρωθεν και πάνω από όλα πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εάν τελικά Μόσχα και Ουάσιγκτον αποφασίσουν ότι η προοπτική ενός νέου Ψυχρού Πολέμου θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
http://www.defence-point.gr/news/?p=149393

«Κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, θα αρχίσουν σύντομα να εμφανίζονται αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες που θα βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή», γράφει ρωσικό δημοσίευμα. Το Πεντάγωνο έχει, ήδη, εκφράσει την πρόθεσή του να περικυκλώσει το ρωσικό στρατό. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρινλάβ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν μια ισχυρή και ισορροπημένη προσέγγιση για την υποστήριξη των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και την προστασία τους από την επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και αλλού», τόνισε ο στρατηγός. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και πριν από το Φεβρουάριο του 2017 στις έξι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία θα τοποθετηθούν περίπου 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες μαζί με 250 άρματα μάχης, οχήματα πεζικού Bradley, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και άλλος εξοπλισμός. Επίσης, κάλεσε τη Δύση να στηρίξει τον Πέτρο Ποροσένκο προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, σε μια χώρα, που όπως σημειώνεται, εκφράζεται η επιθετικότητα της Μόσχας.

The Hellenic Information Team
Σχόλο "Ισχύς": Το αδιέξοδο είναι προφανές αλλά  την επιδείνωση των σχέσεων Η.Π.Α-Ρωσίας, εμείς την θυμόμαστε λίγο διαφορετικά. Άρχισε όταν αμφιβόλου "ποιότητος" και "εξυπηρέτησης συμφερόντων" (κυρίως ΕΒΡΑΙΩΝ ιδιοκτητών) ινστιτούτα μελετών, αποφάσισαν να κάνουν "πορτοκαλί" επανάσταση στην Ουκρανία, προσπαθώντας να την αποσπάσουν από την Ρωσική επιρροή. Αποτέλεσμα αυτής της αισχρής και αδικαιολόγητης (η Ουκρανία δεν έχει καμμια γεωστρατηγική αξία και η κατοχή της από την Σοβιετική Ένωση δεν της προσέδωσε ουδένα γεωστρατηγικό σοβαρό πλεονέκτημα) πολιτικής εφαρμογής, ήταν η Κριμαία. Άρα αν κάτι οδηγεί σε νέο ψυχρό πόλεμο, αυτό έχει την έναρξη του στην επιθετικότητα της "Δύσης" κι όχι στην στάση της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν εκτιμούμε πως θα περάσουμε σε νέα "ψυχρή" εποχή διότι αυτό δεν εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Κίνας. Αυτή ενδιαφέρεται για "θερμές" αντιπαραθέσεις μεταξύ Η.Π.Α-Ρωσίας κι όχι για παγιοποιημένες καταστάσεις που τείνουν να αποκλείουν τις ενεργές συγκρούσεις.

No comments :

Post a Comment