10/12/2015

Θετική η τριμερής, αλλά μικρή η προσδοκία για ΑΟΖ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΜΑ ΣΟΒΑΡΑ... ΥΠΗΡΧΕ-ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥ... "ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ" ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΟΖ; ΕΛΕΟΣ. ΑΛΛΙΩΣ... ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΧΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΑΝΕ ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΟΖ. ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ. 

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι στην Αθήνα είναι εξ ορισμού σημαντικό γεγονός, όπως και η τριμερής με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Θέτει τις βάσεις μιας μελλοντικής συνεργασίας των τριών χωρών, κατά την οποία διαφαίνεται πως η Ελλάδα έχοντας το γεωγραφικό πλεονέκτημα, θα αποτελέσει τον διαμετακομιστικό κόμβο του ορυκτού πλούτου που θα παράγει η Κύπρος και η Αίγυπτος - ειδικά η τελευταία μετά και την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας άλλωστε έκανε γνωστό ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και την περεταίρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, καθώς και των αγωγών προώθησης ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο. Ανακοίνωσε ακόμη ότι συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Απευθυνόμενος δε, εμμέσως προς την Τουρκία, υπογράμμισε πως η συνεργασία αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής τρίτων χωρών, ή εναντίον τρίτων χωρών. Θετικά όλα αυτά, αρκεί να μην δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις περί μιας μεγάλης γεωστρατηγικής επιτυχίας, δεδομένου ότι η συμφωνία, με τη βοήθεια του τηλεοπτικού υπερθεάματος, έγινε δεκτή από Μέσα Ενημέρωσης με τίτλους που διαβεβαιώνουν ότι «επιταχύνεται η ΑΟΖ». Παρενθετικά να πούμε ότι είναι θετικές οι προσεγγίσεις με όμορες χώρες και δη με την Αίγυπτο, καθώς η προεδρία του Αλ Σίσι επιτρέπει την αισιοδοξία για μια μελλοντική διευθέτηση της ΑΟΖ. Άλλωστε η Αίγυπτος έχει κάνει συμφωνία με την Κύπρο το 2003, ενώ το 2012 παραχώρησε οικόπεδα για έρευνα, χωρίς να καταπατήσει την νοητή γραμμή της ελληνικής ΑΟΖ. Γεγονός που έχει την σημασία του.

Αυτό παραμένει το θετικό πεδίο. Ωστόσο εντυπώσεις ότι επιταχύνεται η κήρυξη ΑΟΖ, ανήκουν στο πεδίο της εύπιστης ελπίδας. Σαφώς υπάρχουν αρμοδιότεροι εμού, εξειδικευμένοι επιστήμονες, για να σκιαγραφήσουν τα θετικά και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η κήρυξη ΑΟΖ, και αν αυτή δύναται να επιταχυνθεί, ερήμην του, παρανόμως ενδιαφερόμενου, της Τουρκίας. Όμως, δημοσιογραφική αδεία, απλώς να θυμίσω ότι η δεύτερη τριμερής σύνοδος κορυφής έγινε στην κυπριακή πρωτεύουσα 29 Απριλίου. Εκεί τρεις ηγέτες υπέγραψαν την διακήρυξη της Λευκωσίας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αποφάσισαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπου αυτό δεν έχει γίνει». Ακόμη τίποτε δεν έγινε... Επίσης με τη διακήρυξη οι τρεις ηγέτες απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώσει το νησί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εμπεριείχε και άλλα ευχολόγια περί ειρήνης και καλής γειτνίασης στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά τον ορυκτό πλούτο, αυτός «μπορεί μας λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία». Παράλληλα έκαναν έκκληση για την εφαρμογή μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρηνικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή κ.λ.π. Αυτά και άλλα παρόμοια έλεγε η διακήρυξη, σε απόλυτη συνάφεια με τα σημερινά. Ως εκ τούτου τα αποτελέσματα είναι μακροπρόθεσμα. Αν όμως κάτι αξίζει μνημόνευσης, είναι η συνεργασία των τριών χωρών για την ισλαμική τρομοκρατία. Η Αίγυπτος σαφώς έχει εν πολλοίς χαρτογραφήσει τον χώρο και θα μπορούσε να είναι πλήρως επιβοηθητική για τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Του Γιάννη Σιδέρη
http://www.liberal.gr/

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τα βήματα που συζητήθηκαν για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Στη διάρκεια της τριμερούς συνόδου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Αλ Σίσι δήλωσε ότι η συνάντηση της Αθήνας αντανακλά την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια επίτευξης της ανάπτυξης και της προόδου. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε περαιτέρω συνεργασία σε διάφορους τομείς, ιδίως στην οικονομία, στις θαλάσσιες μεταφορές και τον τουρισμό. Οι τρεις πλευρές- συνεχίζει το αιγυπτιακό δημοσίευμα- συμφώνησαν, επίσης, σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. «Συμφωνήσαμε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, χτυπώντας τις ιδεολογικές βάσεις των τρομοκρατικών ομάδων, ώστε, να μην περιοριστούμε μόνο στην ασφάλεια και στις στρατιωτικές στρατηγικές», δήλωσε ο Αλ Σίσι. Οι επικεφαλής των κρατών υπογράμμισαν την περαιτέρω διεθνή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί από μια συνολική προοπτική που θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές διαστάσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι η συνάντηση της Αθήνας είχε ως στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παράλληλα με την ενίσχυση της θαλάσσιας και ενεργειακής συνεργασίας.

Στην κοινή δήλωση επιβεβαιώθηκε επίσης η ανάγκη για μια πολιτική λύση στη διαμάχη για την Κύπρο, εκτός από τη δίκαιη επίλυση της παλαιστινιακής σύγκρουσης. Ένα από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Αλ Σίσι στην Αθήνα ήταν η συμφωνία για τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για να συζητήσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις. Ο Τσίπρας, εκτός των άλλων, διαβεβαίωσε τη συνεχή στήριξη της χώρας του στην Αίγυπτο, επισημαίνοντας τον καίριο ρόλο της στην περιοχή και τις προσπάθειές της για την προώθηση της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας. Ο Αλ Σίσι επαίνεσε το επίπεδο ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζεται σε ένα κοινό όραμα σχετικά με τη φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Δήλωσε ότι η Αίγυπτος επιθυμεί να αναπτύξει στρατιωτική συνεργασία για την ασφάλεια με την Ελλάδα, ιδίως εν όψει των αυξανόμενων απειλών της τρομοκρατίας και την κρίση των προσφύγων, ενώ θα προωθήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων και της εμπορίας ανθρώπων. Όσον αφορά τα περιφερειακά θέματα, η Ελλάδα και η Κύπρος συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθεί η κυβέρνηση της Λιβύης και ο εθνικός στρατός της. Ο Αλ Σίσι συναντήθηκε επίσης με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη στην Αθήνα. Συμφώνησαν στις κοινές προσπάθειες για την προώθηση των θαλάσσιων μεταφορών, του εμπορίου, και την εξερεύνηση και εξόρυξη των φυσικών πόρων. Συζήτησαν, επίσης, την ανάπτυξη των αιγυπτιακών εγκαταστάσεων για την εισαγωγή και την υγροποίηση του κυπριακού αερίου. Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού, Μαχμούντ Χεγκάζι πήγε στην Ελλάδα την Τετάρτη για την αιγυπτο-ελληνική αεροναυτική άσκηση ‘Μέδουσα 2015’. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Χεγκάζι θα συναντηθεί με αξιωματούχους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και θα συζητήσει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment