17/12/2015

ΗΠΑ: Τα 12 μαχητικά Boeing F-15 που είχαν αναπτυχθεί πριν από ενάμιση περίπου μήνα στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, αποσύρονται. - Έτοιμη για επιχειρήσεις στο Incirlik η Luftwaffe - Το NATO θα στείλει AWACS στην Τουρκία

Η απόφαση ανακοινώθηκε μόλις μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ στο Ιντσιρλίκ. Αν και παρουσία του ήταν σύντομη, ο υπουργός δεν είχε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της Τουρκικής Κυβέρνησης. Στις 6 Νοεμβρίου η Αμερικανική Αεροπορία είχε αναπτύξει σε αποστολή στην τουρκική βάση, έξι F-15C και έξι F-15E, με σκοπό να παράσχουν κάλυψη του τουρκικού εναέριου χώρου από απειλές. Η μόνη απειλή, όμως, που φαίνεται να υπολόγιζε η Ουάσινγκτων ήταν η παρουσία των ρωσικών μαχητικών. Επίσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Επισμηναγού Τόμας Μπέργκερ, Εκπροσώπου Τύπου των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, η ανάπτυξη των F-15 ήταν εξαρχής σχεδιασμένη να είναι σύντομη, όχι μόνο ως απάντηση σε αίτημα της Τουρκίας, αλλά και ως άσκηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης μαχητικών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη έγινε κατόπιν αιτήματος της Τουρκικής Κυβέρνησης, που ζήτησε την κάλυψη του εναέριου χώρου της από συμμαχικά μέσα, η σύντομη απόσυρσή τους είναι μία ακόμα “ηχηρή” προειδοποίηση προς την Άγκυρα, για τις καιροσκοπικές της επιδιώξεις, όπως εκφράστηκαν με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, αλλά και με το λαθρεμπόριο-στήριξη στο Ισλαμικό Κράτος. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη τέτοιου είδους προειδοποίηση, καθώς προηγήθηκε η χωρίς “έγκαιρη προειδοποίηση”, απόσυρση των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο δε δίνει μεγάλη έκταση στο ζήτημα, αναφέροντας ότι τα μαχητικά βρίσκονται στην Ευρώπη και οποιαδήποτε στιγμή απαιτηθεί μπορούν να αναπτυχθούν και πάλι στην Τουρκία, ενώ τα Α-10 θα παραμείνουν προς υποστήριξη των αποστολών κατά του ΙΚ. Επίσης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακό κενό, καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί τόσο τα γαλλικά όσο και τα βρετανικά αεροπορικά μέσα.

http://defense3.com/

Την ετοιμότητα των γερμανικών αεροπορικών δυνάμεων που αφίχθησαν στις 10 Δεκεμβρίου στην αεροπορική βάση του Incirlik, πλησίον της πόλης των Αδάνων, στη νότια Τουρκία, για άμεση επιχειρησιακή δράση στη Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της Αεροπορίας της Γερμανίας (Luftwaffe) ταξίαρχος Andreas Schick. Επίσης ανέφερε, ότι η πρώτη αποστολή εναέριου ανεφοδιασμού από αεροσκάφος Airbus A310 MRTT (Multi-Role Tanker Transport: πολλαπλού ρόλου, εναέριου ανεφοδιασμού – μεταφορών) που ήδη εδρεύει στο Incirlik, προγραμματίζεται για τις 16 Δεκεμβρίου 2015, ενώ οι πρώτες αποστολές τακτικής αναγνώρισης από μαχητικά Tornado Recce για τα μέσα Ιανουαρίου 2016. Προς το παρόν στο Incirlik έχουν αφιχθεί 40 άτομα προσωπικό της Luftwaffe, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη η γερμανική δύναμη θα αποτελείται από ένα αεροσκάφος Airbus A310 MRTT, μέχρι έξι μαχητικά Tornado Recce και προσωπικό δύναμης 250 ατόμων.

http://www.defence-point.gr/news/?p=143394

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να στείλει αεροπορική υποστήριξη στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος άλλης μιας κατάρριψης. Η αποστολή αεροπορικής υποστήριξης αναμένεται να εγκριθεί άμεσα. “Οι κανόνες εμπλοκής του NATO παρέχουν μεγάλυτερη ασφάλεια από εκείνους της Τουρκίας”, δήλωσε πηγή του NATO σύμφωνα με το euractiv.com Συμπληρώνει δε ότι ενώ “η αμερικανική ηγεσία συμμαχία υποστηρίζει δημοσίως την Τουρκία,είναι ιδιατέρα ανήσυχη για τον τρόπο που αντιδρά η Τουρκία”. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο το NATO προσπαθεί να αναπτύξει ένα σύστημα ασφάλειας με το οποίο θα μπορούσαν να αποφευχθούν προβλήματα στον εναέριο χώρο. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αποστολή αεροσκαφών Προειδοποίησης και Ελέγχου,ιπτάμενων ραντάρ (AWACS) και πλοίων με μεγάλες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας. Η παρουσία τους θα στέλνει από τη μια το μήνυμα προστασίας της Τουρκίας , αλλά από την άλλη θα αποτελεί κι ένα φραγμό για την Τουρκία και τις πρωτοβουλίες της.
 

No comments :

Post a Comment