13/10/2015

Τουρκία–Πακιστάν: Επέκταση αμυντικής συνεργασίας - Δοκιμές σε νέο Α/Α τουρκικό σύστημα, προγράμματος Hisar

Στην ενίσχυση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν κατέληξαν αξιωματούχοι των δύο χωρών κατά τη διάρκεια συναντήσεων που έλαβαν χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, στο Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης του Πακιστάν οι δύο χώρες θα διερευνήσουν και αξιοποιήσουν τη συνεργασία στους τομείς των επικοινωνιών, των αεροσκαφών και των ναυπηγήσεων. Όπως υπονοεί η ανακοίνωση οι λεπτομέρειες της διμερούς συνεργασίας στους ανωτέρω τομείς θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια της 11ης συνόδου της υψηλού επιπέδου στρατιωτικού διαλόγου που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο στην Τουρκία. Σημειώνεται, ότι ήδη η αμυντική συνεργασία Τουρκίας – Πακιστάν βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο. Για παράδειγμα ήδη η πακιστανική Pakistan Aeronautical Complex (PAC) κατασκευάζει μέρη της οικογένειας μη επανδρωμένων αεροχημάτων Anka που έχει σχεδιάζει και παράγει η Turkish Aerospace Industries (TAI). Αντίστοιχα, η πακιστανική Heavy Industries Taxila (HIT), που μεταξύ άλλων παράγει και το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς Talha (απεικονίζεται στη συνημμένη φωτογραφία), έχει αποκτήσει στενούς δεσμούς με τις τουρκικές Nurol Technologies και Aselsan στους τομείς των τεθωρακισμένων οχημάτων και των ηλεκτρονικών.

Όλα αυτά βέβαια δεν θα ανησυχούσαν κανέναν, εάν πίσω από την αμυντική συνεργασία δυο σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών, δεν υπήρχε η υποψία ότι σε ανώτατο επίπεδο, αυτό που θα μπορούσε να προωθείται, είναι η πυρηνική συνεργασία που δεν θα έμενε αποκλειστικά στη σφαίρα της ειρηνικής χρήσης, αλλά θα επεκτεινόταν στην επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το θετικό για την ελληνική ασφάλεια, είναι ότι οι χώρες που δεν επιθυμούν μια Τουρκία εξοπλισμένη με πυρηνικά, είναι πολλές, ισχυρές και αδίστακτες. Δεν χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη σοφία για να συνειδητοποιήσει κανείς την ανάγκη στενής παρακολούθησης της στρατιωτικής διπλωματίας της γειτονικής χώρας, πολλώ δε μάλλον όταν επεκτείνεται στον τεχνολογικό τομέα.

Την εκτέλεση δοκιμών πεδίου, συμπεριλαμβανομένων και βολών, ενός νέου συστήματος αντιαεροπορικών (Α/Α) πυροβόλων που ενσωματώνει σύστημα ελέγχου πυρός ανακοίνωσε η τουρκική Aselsan. Στις δοκιμές το σύστημα αποτελούνταν από ρυμουλκούμενα δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα Oerlikon GDF διαμετρήματος 35 χλστ. (σύμφωνα με ανοικτές πηγές οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις διαθέτουν περισσότερες από 120 μονάδες), το ανάπτυξης και κατασκευής Aselsan σύστημα ελέγχου πυρός αεράμυνας (Air Defence Fire Control System, απεικονίζεται στη συνημμένη καλλιτεχνική απεικόνιση) και νέα πυρομαχικά με πυροσωλήνα προσέγγισης διαμετρήματος 35 χλστ.Το συγκεκριμένο σύστημα έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Hisar (παλαιότερα γνωστό ως T-LALAMIDS). Στις δοκιμές πεδίου και βολές δεν συμμετείχε το αυτοκινούμενο σύστημα αντιαεροπορικών πυροβόλων Korkut παρά το γεγονός ότι βάλλει τα ίδια πυρομαχικά και ότι το σύστημα ελέγχου πυρός που διαθέτει είναι το ίδιο με το Air Defence Fire Control System.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment