27/08/2015

Βουλγαρία: Ο στρατός θα ενισχύσει την συνοριακή άμυνα

Ως προληπτικό μέτρο το ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας, καθώς πυκνώνει το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη. «Η κατάσταση στις γειτονικές χώρες την Ελλάδα, την Σερβία και τη Μακεδονία, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και οφείλουμε να δράσουμε προληπτικά», δήλωσε η γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Βαλέρια Καρντασέβσκα. «Η Βουλγαρία έχει στείλει ήδη μια διμοιρία, με τον ανάλογο οπλισμό, στα σύνορα και είναι έτοιμη να ενισχύσει τον αριθμό των στρατιωτών που θα αναπτύξει στα σύνορα, προς ενίσχυση της συνοριακής αστυνομίας», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ελικόπτερα της συνοριακής αστυνομίας εκτελούν πτήσεις επιτήρησης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και με την Ελλάδα. Τα γειτονικά κράτη αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα. Στόχος πολλών μεταναστών είναι να φτάσουν στην Ουγγαρία, από όπου, ελέω Συνθήκης Σέγκεν, μπορούν να περάσουν στη δυτική Ευρώπη. Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει και η ίδια πρόβλημα με εισροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία. Η Βουλγαρία, πάντως, έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εκ Τουρκίας εισροής, τοποθετώντας φράχτη, μήκους 160 χλμ. κατά μήκος των συνόρων.

Το ίδιο μέτρο έχει υιοθετήσει και η Ουγγαρία, ανυψώνοντας φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με την Σερβία. Η Ουγγαρία απαιτεί, παράλληλα, επιπλέον κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυξημένη εισροή μεταναστών αναμένεται και στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, κάθε ημέρα αναμένεται η εισροή 3.000 προσφύγων και μεταναστών, στην ΠΓΔΜ, τους επόμενους μήνες. Εκπρόσωπος της επιτροπής δήλωσε πως οι χώρες μέλη της Ε.Ε πρέπει να κατανέμουν, αναλογικά, στα εδάφη τους, τους μετανάστες.

Περισσότεροι από 7.000 μετανάστες πέρασαν στην Σερβία από την ΠΓΔΜ, την περασμένη Παρασκευή. Μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν στην Σερβία, φτάνει τους 23.000.

Οι περισσότεροι μετανάστες που καταφέρουν να εισέλθουν στη ζώνη της Συνθήκης Σέγκεν, καταφεύγουν στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει να ανέλθουν στις 800.000 οι αιτήσεις παραχώρησης πολιτικού ασύλου, στη χώρα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΑΜΠΕ

Η Βουλγαρία προβλέπει ότι το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, ενδέχεται να στρέψει τους μετανάστες της Μέσης Ανατολής, να προσπαθήσουν να εισχωρήσουν στο βουλγαρικό έδαφος στην πορεία τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Ήδη, στα τέσσερα σημεία διέλευσης των συνόρων με τα Σκόπια, έχουν σταλεί τεθωρακισμένα οχήματα για να βοηθήσουν τη συνοριακή αστυνομία, ενώ ελικόπτερα ερευνούν τη γραμμή των συνόρων με το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων. «Αυξάνουμε την προληπτική ασφάλεια των συνόρων που είναι κυρίως έργο της συνοριακής αστυνομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Νικολάι Καραϊβάνοφ. Πρόσθεσε ότι έχουν σταλεί στρατιώτες με 25 τεθωρακισμένα οχήματα στα βουλγαρο-σκοπιανά σύνορα, αλλά ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον χρειασθεί.

Η Βουλγαρία έχει το δικαίωμα χρήσης του στρατού για τη φύλαξη των συνόρων, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπέρτο, με αφορμή την αποστολή των ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής των συνόρων με την πΓΔΜ και με τη Σερβία. «Οι χώρες της ΕΕ φέρουν την ευθύνη για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και τα μέτρα για το σκοπό αυτό παραμένουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, έτσι αυτό το σημείο δεν το σχολιάζουμε». Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή υπενθύμισε ότι, υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαδικασία για παραβιάσεις της εσωτερικής ασφάλειας, της μετανάστευσης και του ασύλου. Σε αυτή τη διαδικασία εντάσσεται και η Βουλγαρία, αφού οι νόμοι της δεν έχουν ακόμη ευθυγραμμισθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για ενοποίηση των κανόνων που ισχύουν για την παροχή διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με την πολιτική ασύλου. Εκτός από τους συνοριοφύλακες και το στρατό, στη φύλαξη των συνόρων της Βουλγαρίας, ιδιαίτερα στο τμήμα που συνορεύει με την Τουρκία, προστίθενται και δυνάμεις της Χωροφυλακής, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών. Η υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Ρουμιάνα Μπαχβάροβα, δήλωσε ότι δυνάμεις της «χωροφυλακής» με εξειδικευμένο εξοπλισμό από αύριο θα βρίσκονται στη γραμμή των συνόρων με την Τουρκία. Πριν από δύο ημέρες, οι δυνάμεις της φύλαξης των συνόρων της Βουλγαρίας, ιδιαίτερα στα σύνορα με τα Σκόπια, ενισχύθηκαν με στρατιωτικά τμήματα και έλεγχος των παραμεθορίων περιοχών γίνεται με ελικόπτερα.

Επικριτικός ήταν για την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ, να στείλει στρατό στα σύνορα της Βουλγαρίας για να αντιμετωπίσει τα κύματα των προσφύγων. «Τι πηγαίνουν να κάνουν εκεί; Να πυροβολήσουν τους μετανάστες;», είπε επικριτικά και τόνισε ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν είναι παρά μια κίνηση δημοσίων σχέσεων. Σύμφωνα με τον Στανίσεφ η ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των συνόρων είναι στάχτη στα μάτια της κοινωνίας. «Η Ευρώπη πρέπει να έχει μια μακροπρόθεσμη πολιτική για τη μετανάστευση. Το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών χωρών υποφέρει από δημογραφική κρίση και οι ενσωμάτωση των προσφύγων στις κοινωνίες αυτές θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ευρώπης», είπε ο Στανίσεφ και πρόσθεσε: «Πρέπει να χτυπηθεί η ρίζα της μετανάστευσης. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερες προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, να σταματήσει τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, να σταθεροποιήσει την περιοχή», είπε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment