
Δεν αποτελεί έκπληξη πως η έρευνα ανέδειξε ότι η απώλεια ή η διαρροή δεδομένων που αποθηκεύονται σε ψηφιακές συσκευές –και ειδικότερα στα smartphone– θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς χρήστες. Τέσσερις στις δέκα γυναίκες, αλλά και τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους στο γενικό πληθυσμό ηλικίας 16-24 ετών, θα αισθάνονταν βαθιά θλίψη, δεδομένου ότι έχουν αναμνήσεις αποθηκευμένες στις συσκευές τους, που πιστεύουν ότι δε θα μπορούσαν να ανακτήσουν ποτέ ξανά. Μία στις τέσσερις γυναίκες και αλλά και ένας στους τέσσερις νεότερους ερωτηθέντες θα ήταν εντελώς έξαλλοι, καθώς οι συσκευές τους είναι το μόνο μέρος που αποθηκεύουν εικόνες και στοιχεία επικοινωνίας. Επομένως, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι παρά την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ψηφιακές συσκευές, το γεγονός ότι τις αντιμετωπίζουμε ως θεματοφύλακα των αναμνήσεων μας, αλλά και παρά το βαθύ συναισθηματικό αντίκτυπο της απώλειας των αναμνήσεων αυτών, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν προστατεύουν επαρκώς τις συσκευές αυτές με τεχνολογία ασφαλείας. Ιδιαίτερα ελλιπής είναι η προστασία των smartphones και των tablets. Μόνο ένας στους τρεις (36%) εγκαθιστά επιπλέον λύση ασφαλείας στο smartphone του και μόνο το ένα τέταρτο περίπου (23%) εγκαθιστά μια λύση ασφάλεια στο tablet του. Ένας στους πέντε χρήστες (21%) δεν προστατεύει οποιαδήποτε από τις συσκευές του με πρόσθετη ασφάλεια.
«Οι διασυνδεδεμένες συσκευές εμπλουτίζουν τη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα έχουν συμβάλει στην εμφάνιση της λεγόμενης «Ψηφιακής Αμνησίας». Πρέπει να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει αυτό για το πώς θυμόμαστε, αλλά και για το πώς θα προστατεύσουμε τις αναμνήσεις αυτές. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί που είναι σημαντικοί για τον καθένα μας είναι πλέον μόνο ένα κλικ μακριά. Έτσι, δεν καταβάλουμε πλέον καμία προσπάθεια να απομνημονεύσουμε λεπτομέρειες. Επιπλέον, ένα συντριπτικό 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στο σύγχρονο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι άνθρωποι καλούνται απλά να θυμούνται πάρα πολλούς αριθμούς, διευθύνσεις και υποχρεώσεις – κάτι που θεωρούν ανέφικτο, ακόμα και αν το επιθυμούν. Ανακαλύψαμε ότι πιθανή απώλεια ή διαρροή αυτών των πολύτιμων πληροφοριών δεν θα αποτελέσει μόνο μια ενόχληση, αλλά θα αφήσει πολλούς ανθρώπους βαθιά στενοχωρημένους. Η Kaspersky Lab έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τους κινδύνους στους οποίους θα μπορούσαν να εκτεθούν τα δεδομένα τους, καθώς και να τους προσφέρει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους αυτούς. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση λογισμικού ασφαλείας, το οποίο θα κρατήσει τις συσκευές και τα δεδομένα τους προστατευμένα», δήλωσε ο David Emm, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην αναλυτική έκθεση, με τίτλο “The rise and impact of Digital Amnesia: Why we need to protect what we no longer remember”.
No comments :
Post a Comment