28/06/2015

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κουρδικό κράτος - Ετοιμάζεται να εισβάλει στη Συρία με δυο ταξιαρχίες

Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σχετικά με τις προόδους που σημειώνουν οι Κούρδοι της Συρίας, έναντι των τζιχαντιστών, αναφέροντας πως δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορα με την Τουρκία. «Ανεξαρτήτως τιμήματος, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά μας», είπε ο Ερντογάν, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Ο Ερντογάν έφτασε ακόμα στο σημείο να κατηγορήσει τους Κούρδους πως «αλλάζουν τη δημογραφική σύσταση της περιοχής», ενώ είναι παγκοίνως γνωστό πως η περιοχή κατοικείται, κυρίως από Κούρδους και όχι από Τουρκομάνους, όπως αναφέρει, οι οποίοι ζουν κυρίως στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ. Την ίδια ώρα που όλος ο κόσμος βοά και η ίδια η τουρκική Δικαιοσύνη αναγνωρίζει τις σχέσεις της ΜΙΤ με τους τζιχαντιστές, ο Ερντογάν, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις κατηγορίες για συνεργασία Τουρκίας–ΙΚ, ως συκοφαντικές. Η Τουρκία, ο ορισμός του κράτους τρομοκράτη, δεν συνεργάζεται, επέμεινε, με τρομοκράτες. Η Τουρκία τρέμει το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία. Η αντιμετώπιση του ενδεχόμενου αυτού άλλωστε ήταν που καθοδήγησε την τουρκική συριακή πολιτική από το 2012, τουλάχιστον. Η δημιουργία κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία, το οποίο θα συγγενεύει πολιτικά, αντίθετα με αυτό του ιρακινού Κουρδιστάν, με το ΡΚΚ προκαλεί και ως σκέψη ακόμα τον απόλυτο τρόμο στην τουρκική ηγεσία, καθώς αφήνει ανοικτό τον δρόμο ανάλογων πρωτοβουλιών στους Κούρδους της Τουρκίας. Τι κι αν ένας εκ των ηγετών των Κούρδων της Συρίας, ο Σαλέχ Μουσλίμ Μοχαμέτ απέκλεισε το ενδεχόμενο. Ο τουρκικός τρόμος παραμένει και αποτελεί την αιτία για τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) έλαβε εντολή από την προηγούμενη Δευτέρα, 15-6, να προετοιμάσει σχέδια για την εισβολή στο έδαφος της Συρίας και τη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” σε βάθος δέκα χιλιομέτρων, με επίκεντρο την πόλη Τζεραμπλούς, την Ευρωπό των Ελλήνων, που βρίσκεται στις όχθες του Ευφράτη, αμέσως μετά τα τουρκικά σύνορα, ΒΑ του Χαλεπίου. Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ισχυρίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της 15-6-2015, ότι κάτι τέτοιο μπορεί δικαιολογηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αν η Τουρκία επικαλεστεί ότι το κάνει για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων από το Χαλέπι.  Οι στρατιωτικοί αλλά και οι διπλωμάτες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αντίδραση των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ιράν, του αραβικού κόσμου και τέλος της ίδιας της Συρίας. Παρ’ όλες τις ενστάσεις του στρατού και του ΥΠΕΞ, η τουρκική κυβέρνηση και το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου, φέρονται ως αποφασισμένοι να δημιουργήσουν τη ζώνη ασφαλείας, γιατί αυτό επιβάλουν στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα που επικαλείται η κυβέρνηση, που είναι η πραγματική αιτία που ωθεί την Τουρκία σε μια τέτοια κίνηση και όχι η αποτροπή εισόδου προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, αυτά σχετίζονται με τη δημιουργία του “Κουρδικού Διαδρόμου”, που αρχίζει από τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, διατρέχει τη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και εξασφαλίζει τη διέξοδο των Κούρδων στη θάλασσα. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αυτό συζητήθηκε για πρώτη φορά επίσημα στο προαναφερθέν Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έγινε μια μέρα πριν απελευθερωθεί η πόλη Γκίρε Σπι (Τελ Αμπυάντ), κίνηση η οποία έγινε με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων που μάχονται εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και επέτρεψε τους Κούρδους να ενώσουν τα καντόνια της Τζιζίρε και της Κομπάνι.

Όσο για την απάντηση στο ερώτημα “Και τι θα κερδίσει η Τουρκία, δημιουργώντας τη ζώνη ασφαλείας στην Τζεραμπλούς;”, έχουμε να πούμε ότι καταλαμβάνοντας αυτήν την περιοχή, δημιουργείται ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη συνένωση των καντονίων της Κομπάνι και του Αφρίν, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του “Κουρδικού Διαδρόμου” και την έξοδο των Κούρδων στη θάλασσα. Το θέμα είναι τεράστιας σημασίας, γιατί στην ουσία αποτελεί την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση που αποπειράται η Τουρκία από της ίδρυσής της, ΤΟ 1923, χωρίς να έχει την φανερή ή έστω την άτυπη στήριξη των ΗΠΑ! Αν δε, συνυπολογίσει κανείς ότι το εγχείρημα της δημιουργίας του “Κουρδικού Διαδρόμου” έχει την φανερή υποστήριξη των ΗΠΑ και την αφανή του Ισραήλ, καθώς και τις αντιδράσεις που πρόκειται να προκαλέσει η εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα, στις χώρες που προαναφέραμε, τότε γίνεται φανερό το πόσο πολύ ανησυχεί η τουρκική κυβέρνηση από τις εξελίξεις, για να προβαίνει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ηγεσία των ΤΕΔ φέρεται να ζητεί από την κυβέρνηση γραπτή οδηγία, για την εφαρμογή της οποίας μάλιστα να αποφασίσει η ηγεσία που πρόκειται να επιλεγεί στις επόμενες κρίσεις προαγωγών των αξιωματικών, που, σύμφωνα με τo νόμο γίνονται κάθε Αύγουστο και Δεκέμβριο. Επίσης, να σημειωθεί ότι η Τουρκία προέβαλε το αίτημα της δημιουργίας “ζώνης ασφαλείας” στο έδαφος της Συρίας αλλεπάλληλες φορές στις διεθνείς συσκέψεις που έγιναν για τη Συρία αλλά και στις ΗΠΑ, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε όλες τις φορές. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να διαβλέψει κανείς το πότε και εάν πραγματοποιηθεί η εν λόγω επιχείρηση.

Πάντως, κρίσιμο είναι να σταθούμε στα εξής:

Πρώτον, στην αγωνία της τουρκικής κυβέρνησης να προβεί σε ένα τόσο ρηξικέλευθο εγχείρημα, που θα την φέρει αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν, τον Αραβικό κόσμο, το Ισραήλ και τη Συρία!
Δεύτερον, στις ενστάσεις που προβάλλονται από πλευράς του τουρκικού ΥΠΕΞ, και
Τρίτον στην κωλυσιεργία που παρατηρείται στις τάξεις και στην ηγεσία των ΤΕΔ, η οποία έχει διπλή ή και τριπλή ερμηνεία.
α. Οι ΤΕΔ έχουν πολύ καλή γνώση των επιπτώσεων μιας τέτοιας ενέργειας σε διεθνές επίπεδο.
β. Ο στρατός ξηράς αντιμετωπίζει με προβληματισμό από πλευράς επιχειρησιακών δυνατοτήτων να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο, που αφορά μια ζώνη πλάτους δέκα χλμ. και μήκους 110 χλμ.
γ. Η ηγεσία των ΤΕΔ ενδεχομένως να θέλει να επανακαθορίσει τα όρια της επιρροής και του ρόλου του, με αφορμή την εν λόγω επιχείρηση.

Ούτως ή άλλως, οι εξελίξεις στην περιοχή, είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για τους Κούρδους, τη Συρία και την Τουρκία, αλλά και για την Κύπρο και την Ελλάδα. Δυστυχώς, όμως, η πατρίδα μας είναι στα χέρια των πιο ανεύθυνων πολιτικών που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Κρίμα…

Του Σάββα Καλεντερίδη

http://www.defence-point.gr/news/?p=131837

ΣΧΕΤΙΚΑ
Τουρκία: 18 χιλιάδες στρατιώτες θα εισβάλουν στη Συρία
Κοινή δράση Κούρδων και Στρατού Συρίας κατά των Τζιχαντιστών
Τουρκία: Φήμες για παραίτηση αρχηγού Στρατού εν όψει σχεδίου επέμβασης στη Συρία
Πρώην αρχηγός Στρατού της Τουρκίας παροτρύνει για υποστήριξη του Άσαντ

No comments :

Post a Comment