15/06/2015

Ο αργός θάνατος της Βενεζουέλας

Η Βενεζουέλα έχει περισσότερο πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία, αλλά και περισσότερη φτώχια από τη Βραζιλία. Ως η μόνη χώρα με αριστερή κυβέρνηση ήλπισε να μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα της επανάστασης στη Λατινική Αμερική. Αυτή την στιγμή η χώρα βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική κρίση. Ο πληθωρισμός έχει αγγίξει τριψήφια νούμερο και η χώρα έχει τον μεγαλύτερο δείκτη αυτοκτονιών στον κόσμο, μετά την Ονδούρα. Οι κάτοικοι περιμένουν, σε μεγάλες ουρές, για να αγοράσουν προϊόντα. Οι εκλογές που θα διεξαχθούν προς τα τέλη του έτους θα αποτελέσουν την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για τον Μαδούρο. Η πώληση πετρελαίου συνεισφέρει κατά 95% στην τροφοδοσία της οικονομίας της Βενεζουέλας με ξένο συνάλλαγμα, καθώς η χώρα δεν παράγει, ουσιαστικά, τίποτε άλλο. Έτσι τα 30 εκατ. των κατοίκων βρέθηκαν με 60% λιγότερα χρήματα, στις αρχές του 2015, από όσα κέρδιζαν μόλις έξι μήνες πριν. Έτσι κατέστη πολύ πιο δύσκολο για τη χώρα να εισάγει όσα χρειάζεται. Από το 2013 που εξελέγη, με ελάχιστη πλειοψηφία, ο πρόεδρος Μαντούρο, ένας πρώην συνδικαλιστής, έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στον αυστηρό συναλλαγματικό έλεγχο που ισχύει. Παράλληλα εξαπολύει επιθέσεις κατά των ξένων μέσων και συλλαμβάνει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 43 άνθρωποι. Τα κρατικά ομόλογα της χώρας έχουν χάσει την αξία τους και τα εθνικό νόμισμα, το Μπολιβάρ, έχει χάσει το 90% της αξίας του, στη μαύρη αγορά. Μόνο τον Μάιο έχασε 30% της αξίας του.

Ο Τσάβες είχε κερδίσει τις εκλογές, το 1998, χρησιμοποιώντας ακραία αντιαμερικανική ρητορία.
Ο Τσάβες κρατικοποίησε χιλιάδες επιχειρήσεις, συντρίβοντας την ικανότητα της οικονομίας της χώρας να παράγει οτιδήποτε άλλο εκτός από πετρέλαιο. Έδωσε χρήματα στους πτωχούς και μοίραζε, κάθε χρόνο, στις γειτονικές χώρες πετρέλαιο αξίας 8 εκατ. δολαρίων. Μετέτρεψε, ουσιαστικά, το κοινοβουλευτικό σε αυταρχικό καθεστώς. Αν και η κατάσταση των πολύ φτωχών βελτιώθηκε, το ίδιο βελτιώθηκε οικονομικά και η θέση των φίλων του που πλούτισαν. Μετά από ένα πραξικόπημα που τον απομάκρυνε από την αρχή για 48 ώρες, το 2002, ο Τσάβες έγινε ακόμα πιο ριζοσπάστης, κηρύσσοντας την «επανάσταση του Μπολιβάρ». Ο απόλυτος συναλλαγματικός έλεγχος που επέβαλε, υπερτίμησε το Μπολιβάρ. Έτσι κέρδιζε φτηνά δολάρια και μπορούσε να εισάγει προϊόντα. Ο Τσάβες κέρδισε τρεις φορές τις εκλογές με ποσοστό άνω του 50%.

Ο Μαντούρο επίσης αγωνίστηκε για τη λαϊκή αποδοχή.
Το ποσοστό αποδοχής του, στις αρχές του 2015, έπεσε στο 22% και ο τεράστιος πληθωρισμός έσπρωξε εκατομμύρια ανθρώπους και πάλι στη φτώχεια. Με την τιμή του πετρελαίου να πέφτει στράφηκε στο εξωτερικό για δάνεια. Ωστόσο, ο Μαντούρο αντιμετώπιζε υψηλό πληθωρισμό, διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα και ελλείψεις προϊόντων πριν οι τιμές του πετρελαίου αρχίσουν να πέφτουν, τον Ιούνιο του 2014. Ο Μαντούρο έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή του για να αποφασίσει αν θα περικόψει τις δαπάνες, θα χρεοκοπήσει τη χώρα, ή θα εξασφαλίσει νέα δάνεια από την Κίνα. Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας θα κάνουν υπομονή. Την ώρα που οι κάτοικοι της χώρας αγωνίζονται να θρέψουν τις οικογένειές τους, τα περιθώρια λάθους είναι ελάχιστα.

http://www.defence-point.gr/news/?p=130802

No comments :

Post a Comment