02/02/2015

ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ...ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ Η ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΩΝ, ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟΝ ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝΑ (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Πέμπτη 28/2/2013) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΣΕΙΡΑΣ ΑΡΘΡΩΝ, ΠΟΥ ΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΩΝΕΨΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΟΖ. ΤΑ ...ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, Η ΕΙΡΗΝΗ (ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ, ΕΤΣΙ ΛΕΕΙ) ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΨΤΕ... Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΑΠΑΝΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΟΣ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΟΖ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ή ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΟΥ. Η ΓΑΛΛΙΑ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗΣ, ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙ ΖΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΟΣΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΕΙΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΣ ΗΤΤΗΜΕΝΕΣ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ, ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ Η ΕΛΛΑΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΟΖ. ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΥΠΟΘΑΛΑΣΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΟΧΙ ΟΛΟΝ !!!! (ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ)  ΑΚΟΜΗ ΘΕΩΡΕΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΟΝ ...ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ!!! ΠΑΡΑΝΟΙΑ. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΣΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ.

Το Αιγαίο, το πετρέλαιο και η κοινή εκμετάλλευση

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ (Καθηγητής αρχαίας και σύγχρονης μεταλλουργίας και τεχνολογίας και πατέρας του Γιάννη Βαρουφάκη).

Η ερώτηση είναι δύσκολη και η απάντηση που θα έδινε κάθε Ελληνας θα ήταν μάλλον αρνητική. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι όπως εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλάζουν συνεχώς προς το καλύτερο και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν βελτιωθεί πολύ, από τότε μάλιστα που στην ηγεσία της γείτονος υπάρχει ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ταγίπ Ερντογάν. Είναι βέβαιο ότι θα άξιζε τον κόπο να αναλάβει η χώρα μας να κάνει ένα πρώτο βήμα προς μια προσέγγιση με την Τουρκία σχετικά με το θέμα της εκμετάλλευσης του πετρελαίου και αερίου του Αιγαίου, μια και για την ώρα η ύπαρξη της υφαλοκρηπίδας δεν επιτρέπει να αναμένεται από τη χώρα αυτή να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία. Είναι πράγματι γεγονός ότι το Αιγαίο κρύβει στα σπλάχνα του πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που η εκμετάλλευσή τους θα έλυνε μελλοντικά τα οικονομικά μας προβλήματα και θα συνέβαλλε πολύ στην άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου.

Το ερώτημα είναι: Γιατί δεν προχωρούμε σε κάποια πρωτοβουλία εκμετάλλευσης του θαλάσσιου αυτού πλούτου; Απλούστατα γιατί οι ξένες δυνάμεις, που ουσιαστικά μας κυβερνούν όπως πάντα, δεν το εγκρίνουν, και γιατί θα νιώσουμε δυνατοί, κάτι που δεν το θέλουν. Ενα δεύτερο ερώτημα είναι για το τι θα μπορούσαμε να πράξουμε αν είχαμε ανεξάρτητη πολιτική και λειτουργούσαμε για το συμφέρον μας και μόνον. Απλούστατα θα συνεργαζόμασταν ακόμη και με το διάβολο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα μεγάλο μερίδιο (;;;) από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου μας. Είναι βέβαιο ότι αν προτείναμε στη γείτονα χώρα να συμπράξουμε στην εκμετάλλευση αυτού του πλούτου, και μάλιστα υπό τη σημερινή ηγεσία του προοδευτικού Ταγίπ Ερντογάν, θα λύναμε τα εξής σημαντικά ζητήματα: 
1) μια παντοτινή ειρήνη στο Αιγαίο (το πιο βασικό από όλα), 
2) τη συνεργασία με ένα κράτος που διαθέτει μια πολύ καλή διοικητική οργάνωση, 
3) μια άνευ προηγουμένου μείωση των εξοπλισμών (Η Ελλάδα έρχεται 2η στους εξοπλισμούς ανάμεσα στα 27 μέλη του ΝΑΤΟ!)
4) μια πολιτική και οικονομική ευημερία για το λαό μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι αν κάποτε -και δεν είναι διόλου ανέφικτο- η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο όρος υφαλοκρηπίδα δεν θα υφίσταται. Να θυμίσω ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στο παρελθόν ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Για αιώνες ολόκληρους, οι δύο αυτές χώρες βρίσκονταν σε διαρκείς πολέμους και το μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς ήταν φοβερό. Οι Γάλλοι μάλιστα χαρακτήριζαν τους Γερμανούς βαρβάρους (στα γαλλικά «les boches»). Να θυμίσω ακόμη ότι μέσα στον 20ό αιώνα υπήρξαν δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι ανάμεσά τους, με κατάληψη μάλιστα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και του Παρισιού από τα ναζιστικά στρατεύματα. Και όμως, μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι δύο αυτές χώρες διαβιούν ειρηνικά μεταξύ τους. Αν κάποιος ταξιδεύει σιδηροδρομικώς από τη Γερμανία προς τη Γαλλία, θα διαπιστώσει ξαφνικά να τον προσπερνούν μεγάλες γαλλικές διαφημιστικές πινακίδες. Με άλλα λόγια, θα έχει εισέλθει στη Γαλλία, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμιά τελωνειακή δυσκολία, όπως γινόταν παλιά. Γιατί να μη γίνει το ίδιο σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, έστω και αν η τελευταία δεν έχει ακόμη εισέλθει στην Ε.Ε.

Για το λόγο αυτό, όμως, απαιτείται η ύπαρξη ενός μεγάλου ηγέτη, όπως ήταν κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Να σημειωθεί ότι ο ηγέτης αυτός, αρκετά χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης, συνεργαζόταν στην εξωτερική πολιτική με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Μάλιστα, είχε τόσο καλές σχέσεις μαζί του, που κάποια στιγμή είχε προτείνει για τον τελευταίο να λάβει το Νόμπελ Ειρήνης! Αυτό επιβάλλει η διεθνής διπλωματία, που τόσο κατείχε ο αλησμόνητος Ε. Βενιζέλος. Ενας μεγάλος ηγέτης, πράγματι, που αν τον ακούγαμε τότε, ποτέ δεν θα φτάναμε στην καταστροφή της Σμύρνης, της όμορφης αυτής πόλης, το Παρίσι της Ανατολής. Πράγματι, χρειάζεται η ύπαρξη μιας παρόμοιας προσωπικότητας, που δυστυχώς δεν διαθέτουμε σήμερα. Είναι βέβαιο ότι αν επιθυμούσαμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν (και το τονίζω αυτό, γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς εδώ και λίγα χρόνια, χάρη στη μεγάλη προσωπικότητα αυτού του μεγάλου ηγέτη), το αποτέλεσμα θα ήταν επωφελές και για τους δύο γειτονικούς λαούς, αφού θα είχαν εξασφαλιστεί:
α) μια παντοτινή ειρήνη, όπως ήδη αναφέρθηκε, μέσα στο πάντοτε ανήσυχο Αιγαίο, και
 β) ένας υποθαλάσσιος πλούτος για το λαό μας, που θα άλλαζε το επίπεδο της ζωής του.
Ερώτημα: Μέχρι τότε να περιμένουμε μήπως εμφανιστεί και πάλι ένας μεγάλος ηγέτης σαν τον Ε. Βενιζέλο; Δύσκολα το βλέπω.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=346924
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/02/blog-post_67.html

1 comment :

  1. Anonymous2/2/15 16:55

    Είναι κρίμα να βλέπουμε ηλικιωμένους να έχουν πέσει στην κατάχρηση κάνναβις.! Δεν εξηγείται αλλιώς! Πάντως με το προφίλ που κτίζουν τα ΜΜΕ στον γιό του όχι μόνο θα μπορεί να περνάει ότι θέλει σε λίγο καιρό άλλα θα γένει και εθνικός ήρωας στο τέλος.! Εδώ έχουμε να κάνουμε με κλασική νεοελληνική μαλάκυνση. Ο λαός θεωρεί πατριώτη των βαρουφάκη και πατριωτικό το συριζα επειδή πουλάνε τσαμπουκά στους ευρωπαίους και κανείς δεν έχει ψάξει τις θέσεις τους περί του μακεδονικού, της μετανάστευσης κλπ κλπ.

    ReplyDelete