14/07/2013

Κοινό γερμανο-πολωνικό Πολεμικό Ναυτικό;

Η περαιτέρω ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού υπερκράτους, ή αλλιώς και Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αρχίζει να αναδύεται. Πρώτα ήρθε ο πολιτικός συντονισμός, τώρα ολοκληρώνεται ο οικονομικός, και τα πρώτα βήματα μιας βαθύτερης στρατιωτικής συνεργασίας, με απώτερο στόχο τον έλεγχο και συντονισμό των στρατιωτικών ικανοτήτων. Η τάση της στρατιωτικής ενσωμάτωσης, όπως έχει εντοπιστεί εδώ, άρχισε να διαμορφώνεται με την ανάπτυξη γερμανικών σχηματισμών στην ανατολική Γαλλία, μόλις πρόσφατα με την ανάληψη της διοίκησης των Ολλανδών αλεξιπτωτιστών, και συνεχίζεται με τη ναυτική συνιστώσα στην Βαλτική. Το ευρωπαϊκό υπερκράτος, με τον επερχόμενο ευρωπαϊκό στρατό είναι εδώ, μέσω του οικονομικού πολέμου και της υποταγής, μέσα από την εγκατάλειψη των εθνικών δικαιωμάτων περί κυριαρχίας. Εάν συνδέσετε τις τελείες, θα δείτε ολόκληρες χώρες υπό τον αφανισμό της κυριαρχίας τους - όπως έγινε στους πρώτους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ και ο Πολωνός ομόλογός του Τόμας Σιεμόνιακ υπέγραψαν στις 27 Μαΐου ένα μνημόνιο κατανόησης για στενότερη συνεργασία μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για 28 κοινά έργα, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού παρακολούθησης της Βαλτικής Θάλασσας, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές αποστολές και την συνεργασία στη ναυπηγική βιομηχανία. Νωρίτερα, η πολωνική ναυπηγική βιομηχανία «κατακρεουργήθηκε» με μια σειρά μέτρων των Βρυξελλών.

Το ρωσικό Periskop.2 μας υπενθύμισε μετά από μια τοποθέτησή επί του θέματος, αναφερόμενο σε ένα πρωτόκολλο προθέσεων για την ενίσχυση της συνεργασίας στο ναυτικό τομέα, στη διάθεση του γαλλικικού πρακτορείου TTU. Στην περαιτέρω αναζήτηση πληροφοριών, στην ιστοσελίδα του Πολωνικού Ναυτικού αναφέρεται ως «μακράν» η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο ναυτικών δυνάμεων. Ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας αναφέρει την υπογραφή για τη στενή συνεργασία με τη Γερμανία ως μέρος του σχεδίου του εκσυγχρονισμού του Πολωνικού Ναυτικού μέχρι το 2030. Οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν άμεσα με υλοποίηση των κοινών σχεδίων. «Με την υπογραφή της επιστολής προθέσεων για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο χώρες όχι μόνο τονίζουν την ιδιαίτερη σχέση, αλλά την ίδια στιγμή θέλουν να δώσουν νέα ώθηση στην μελλλοντική συνεργασία», αναφέρεται σε ένα δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Γερμανικού Ναυτικού. Η επιστολή προθέσεων είναι ένα έγγραφο της συμφωνίας-πλαισίου που υπογράφηκε στις 21 Ιουνίου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία, εξηγεί η Γερμανική Πρεσβεία στην Βαρσοβία. Για πρώτη φορά προσδιορίζεται με ακρίβεια ο κλάδος των ενόπλων δυνάμεων, στον οποίον επεκτείνεται το πλαίσιο της συνεργασίας. Σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο υπογράφηκε στη ναυτική βάση Rostock-Warnemünde, με την παρουσία ενός πολωνικού πλοίου αμφίβιων αποβάσεων, και ενός γερμανικού πλοίου υποστήριξης.

Όπως η εσωτερική γερμανική στρατιωτική αγορά άμυνας είναι περιορισμένη, και οι έως σήμερα εξαγωγικές αγορές είναι αυτή τη στιγμή ασταθείς, η Γερμανία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την προώθηση των εξαγωγικών προϊόντων άμυνας, μέσω της δημιουργίας φιλόδοξων συμμαχιών στο άμεσο στρατηγικό περιβάλλον - Μπενελούξ, Βαλτική, Κεντρική Ευρώπη. Το πρωτόκολλο αυτό ορίζει 28 τομείς συνεργασίας, οι οποίοι καλύπτουν όλο το φάσμα του ναυτικού εξοπλισμού. Η σπονδυλική στήλη των εξοπλιστικών προγραμμάτων ορίζεται από την από κοινού ανάπτυξη μιας ενιαίας-πλατφόρμας επιφανείας στον τομέα της λογιστικής υποστήριξης (Joint Support Ship), κοινή λειτουργία με κοινό πλήρωμα, και το πολλαπλών χρήσεων πολεμικό πλοίο με βάση το γερμανικό σχέδιο Mehrzweckkampfschiff 180. Το πρωτόκολλο δίνει χώρο στη συνεργασία στον τομέα των υποβρυχίων, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου διαχείρισης στη Βαλτική Θάλασσα, με μακροπρόθεσμη τοποθέτηση κοινών παραγγελιών. Περαιτέρω αναφέρεται η δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας, συνεργασία σττον τομέα υποστήριξης των πυραύλων RBS-15 Mk 3 και των τορπιλών MU90, καθώς και την αύξηση του επιπέδου διαλειτουργικότητας.

Εάν εφαρμοστούν όλα αυτά τα προγράμματα, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια «συρρίκνωση» της πολωνικής αγοράς των εξοπλισμών και της απώλειας της αγοράς για τους Γάλλους κυρίως, αλλά και άλλους Ευρωπαίους κατασκευαστές. Η Γαλλία μέσω του Υπουργού Άμυνας έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προ την Πολωνία, προτείνοντας συγκεκριμένα την ενίσχυση της συνεργασίας στο Τρίγωνο της Βαιμάρης, όπου οι Πολωνοί υποτίθεται ότι έχουν το ίδιο κύρος με τους Γάλλους και Γερμανούς. Συζητήθηκε επίσης και η πιθανή συμμετοχή των εταιρειών DCNS και MBDA, με την πρώτη να μπορούσε να συμμετέχει στον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων στην Πολωνία για να αναλάβει παραγγελίες για τις γαλλικές κορβέτες Gowind και τα υποβρύχια Scorpene. Αλλά πίσω από όλα αυτά, τίποτα δεν συνέβη. Στην περιοχή αυτή, το Παρίσι δεν έχει καμία πολιτική επιρροή ή την οικονομικής δύναμη του Βερολίνου, το οποίο αρνείται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως φάνηκε στις επιχειρήσεις στη Λιβύη το 2011, αλλά κατευθύνει τις προσπάθειές του αποκλειστικά για την ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Δηλαδή, υπάρχει μια στρατηγική να αυξήσει την ισχύ του σε σταθερές βάσεις, στοχεύοντας κυρίως την υπόλοιπη ευρωπαϊκή βιομηχανία. Μετά την επιτυχία στον τομέα των εξαγωγών όπλων, η Γερμανία, με τη βοήθεια του ανατολικού γείτονά της, αναμένει να λάβει μια ηγετική θέση στην Ευρώπη στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, όπου έχουν ήδη σημειωθεί σημαντικές επιτυχίες, όπως η πώληση το περασμένο έτος των φρεγατών στην Αλγερία. Αλλά, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Οι επιστολές προθέσεων είναι ένα ευχάριστο πράγμα» - αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα.

No comments :

Post a Comment