15/05/2013

Kenneth Waltz και Ιράν

Kenneth Waltz, ένας από τους κουρυφαίους θεωρητικούς των Διεθνών Σχέσεων.

Απεβίωσε χθες πλήρης ημερών ο οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Berkeley και κορυφαίος πολιτικός επιστήμονας, Kenneth Waltz. Εμβληματικά έργα του Waltz είναι τα βιβλία «Ο Άνθρωπος, το Κράτος και ο Πόλεμος» (Man, the State, and War, 1959) και «Θεωρία Διεθνούς Πολιτικής» (Theory of International Politics, 1979), τα οποία μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 60 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στην Ελληνική από τις Εκδόσεις Ποιότητα. Το έργο του αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο για τη σύγχρονη επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων, διδάσκεται και μέχρι σήμερα ερευνάται σε όλα τα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Ο Kenneth Waltz ανέπτυξε περαιτέρω το κλασσικό παράδειγμα που έχει τις ρίζες του στον Θουκυδίδη και το εμπλούτισε με τη θεώρηση του δομικού ρεαλισμού, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας των Διεθνών Σχέσεων μεταπολεμικά. Το Μάιο του 2011, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (απόφοιτος του οποίου είναι και ο γράφων), ο Waltz είχε χαρακτηρίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε έξι πολέμους, την τελευταία 20ετία, ως «μη απαραίτητη» και την πολιτική των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό ως «ατυχή». «Το λάθος των ΗΠΑ ήταν ότι πάντα έδινε και ακόμη δίνει πολλά χρήματα και υποστήριξη στο Ισραήλ, με τις πιέσεις του Κογκρέσου. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εκτός ελέγχου» είχε δηλώσει.

Aίσθηση ωστόσο είχαν προκαλέσει οι αμφιλεγόμενες θέσεις του για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων (The Spread of Nuclear Weapons: More May Be Better, Adelphi Papers, 1981) που επαναδιατύπωθηκαν στο Foreign Affairs το 2012 για το Ιράν. Στο άρθρο αυτό, ο Waltz ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική ασυμμετρία είναι εγγενώς αποσταθεροποιητική, επειδή καθιστά την άοπλη πλευρά (Ιράν) να αισθάνεται αδύναμη και ευάλωτη και κατά συνέπεια την ενθαρρύνει να αναζητήσει τρόπους για να αισθανθεί περισσότερο ασφαλής. Ταυτόχρονα, αντίπαλα κράτη που έχουν ήδη πυρηνικά όπλα (στην περίπτωση αυτή, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ), θα σκέφτονται πώς να αποφύγουν τον πόλεμο. «Η ύπαρξη μιας μόνο πυρηνικής δύναμης σε μια περιοχή χωρίς να υπάρχει άλλη για εξισορρόπηση αποτελεί συνταγή για αστάθεια. (…) Υπ’ αυτή την έννοια το Ισραήλ αποτελεί ανωμαλία», είχε γράψει ο Waltz, σημειώνοντας πως «η ανωμαλία αυτή απομακρύνεται όταν το Ιράν γίνει πυρηνική δύναμη». Εάν λοιπόν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τα κράτη θα εισέλθουν σε μία λογική αποτροπής και οι σχέσεις μεταξύ τους θα είναι περισσότερο όχι λιγότερο σταθερές. Σημειώνει παράλληλα πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ηγέτες του Ιράν είναι παράλογοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα για επιθετικούς σκοπούς.

Ολόκληρο το άρθρο: http://strategyreports.wordpress.com/2013/05/14/kenneth-waltz-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BD/

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΕΔΩ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ:  http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/05/kenneth-waltz.html

ΣΧΕΤΙΚΟ:  ΜΙΑ "ΗΛΙΘΙΑ" ΠΡΟΤΑΣΗ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΗΛΙΘΙΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ.

No comments :

Post a Comment