Οι χώρες που απαρτίζουν τον οργανισμό χωρών CSTO είναι η Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, οι οποίες συμφώνησαν στην διαμόρφωση ενός κοινού νομικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέψει την ανάπτυξη της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ) του CSTO (Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO – Collective Security Treaty Organization). «Ο οργανισμός των χωρών της συνθήκης συλλογικής ασφάλειας (CSTO) θα πραγματοποιήσει μια σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στο το 2013», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Valery Semerikov δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου σήμερα στο Κιργιστάν αναφέρει ο ρωσικός τύπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι στρατιωτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν αρχικά στη Λευκορωσία με τη συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων από τις χώρες μέλη-CSTO. Στο Κιργιστάν θα πραγματοποιηθεί ή άσκηση καταπολέμησης των ναρκωτικών με την ονομασία «Thunder-2013». Όλα τα υπόλοιπα οργανωτικά θέματα συζητούνται τώρα», είπε ο Valery Semerikov. «Κατά τη διάρκεια των μεγάλης κλίμακας ασκήσεων «Kobalt-2013» στην Περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας θα αξιολογηθεί το εύρος και οι δυνατότητες των χωρών μελών για την δημιουργία ειρηνευτικών δυνάμεων, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των διαφόρων διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ», τόνισε ό ίδιος.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Dmitry Rogozin, από την ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο "η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και θα μπορούσε εύκολα να "υπερκεραστεί" από τις ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις" αναφέρει η εφημερίδα Moscow Times. "Έχουμε λύσει το θέμα της διείσδυσης της αντιπυραυλικής ασπίδας," δήλωσε ο Rogozin, σε ομιλία του στη Ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Λυπούμαστε για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σπαταλούν τα χρήματα τους για την πυραυλική άμυνα και θέλουν και εμείς να πράξουμε το ίδιο. Η αντιπυραυλική ασπίδα για εμάς είναι μια "μπλόφα". Συγκεκριμένα, δεν αποτελεί τόσο στρατιωτική απειλή, όσο παραμένει ένα πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα", δήλωσε ό ίδιος αναφέρει και το πρακτορείο RIA-Novosti. Οι παρατηρήσεις του Rogozin, ο οποίος εποπτεύει όλη την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα σημείο καμπής στα αμερικανικά σχέδια για την αντιπυραυλική άμυνα.
"Η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταγγείλει την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη ως μια προσπάθεια υπονόμευσης της εθνική της ασφάλειας, και έχει «σπαταλήσει» μεγάλο διάστημα προσπαθώντας να πείσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει και η ίδια στα σχέδια αυτά" συνεχίζει ο ίδιος. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απάντησαν ότι η αντιπυραυλική ασπίδα «στοχεύει» στην αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν και δεν έχει να κάνει με τη Ρωσία. Οι συνομιλίες για μια πιθανή συμβιβαστική λύση δεν έχουν οδηγήσει έως τώρα πουθενά. Ο Dmitri Rogozin, συνεχίζοντας στο ίδιο τέμπο δήλωσε ότι πρέπει να εκτραπεί η κατασπατάληση πόρων για την δημιουργία πολυδάπανων οπλικών συστημάτων και τα χρήματα όλων των χωρών να διοχετευτούν στην δημιουργία μιας κοινής διαστημικής άμυνας εναντίον της πτώσης στην γη κάποιου «πιθανού αστεροειδή» «Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο «βλέπουν» αμήχανοι τον πακτωλό των χρημάτων που σπαταλούνται για την αντιπυραυλική άμυνα ενώ ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στο διάστημα », κατέληξε ο ίδιος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Καλά ποιος ξέχασε να των ενημερώσει ότι η αντιπυραυλική ασπίδα ακυρώθηκε και οι ΗΠΑ αποσύρουν το 30% των αεροσκαφών τους και κάνουν περικοπές στην άμυνα?
ReplyDelete