16/04/2013

ΚΙΝΑ: Εύκολα πάνω από 10.000.000 οι ένοπλες δυνάμεις της. 1.000.000 οι μόνιμες δυνάμεις

Η Κίνα για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε τον αριθμό των στρατιωτών που υπηρετούν και στους 3 κλάδους των ενόπλων δυνάμεων της. Στην 8η έκθεση αμυντικής πολιτικής της χώρας που είναι γνωστή ως "Λευκή βίβλος", και φέρει τον τίτλο «Οι ποικίλες δραστηριότητες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων σημειώνεται πως η Κίνα θέσπισε μια νέα έννοια ασφάλειας με βάση την αμοιβαία ασφάλεια την ισότητα, τον συντονισμό και την συνεργασία με όλες τις χώρες. Τονίζεται ότι η Κίνα δεν έχει πρόθεση ηγεμονίας και δεν θα αναμιγνύεται στα εσωτερικά των υπόλοιπων χωρών και οτι η  «Η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές και πολύπλοκες απειλές» δίνοντας έμφαση στην ανάγκη της, να προστατέψει «την εθνική ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα αλλά και τα αναπτυσσόμενα συμφέροντά της». Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «η διαρκώς αυξανόμενη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού, οι εδαφικές διαφορές με την Ιαπωνία, και οι αποσχιστικές δραστηριότητες της Ταιβάν αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια της χώρας».

Σύμφωνα με το έγγραφο οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούνται από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), τη Λαϊκή Στρατοχωροφυλακή και την Εθνοφυλακή και αριθμούν συνολικά 2,3 εκατ. προσωπικό. Σε περίπτωση μερικής επιστράτευσης με την κλήση των τριών πρώτων κλάσεων οι ένοπλες δυνάμεις φτάνουν εύκολα το εντυπωσιακό νούμερο των 6,7 εκατ. προσωπικού! Με τη σειρά του ο PLA αποτελείται από τον Στρατό, το Ναυτικό, την Αεροπορία και τη Δεύτερη Δύναμη Πυροβολικού η οποία είναι και φορέας του πυρηνικού της οπλοστασίου. Ο Στρατός περιλαμβάνει 18 Στρατιές και έχει δύναμη 850.000 ανδρών. Η δύναμη αυτή είναι ανεπτυγμένη και κατανεμημένη σε επτά κύριες διοικήσεις: Σε αυτές του Πεκίνου, του Σενγιάνγκ, του Λανζου, του Τζινάν, του Ναντζινγ, του Γκουάνγκζοθ και του Σενγκντού. Το Ναυτικό της χώρας αποτελείται από τρείς Στόλους: Το Στόλο του Μπειχάι, του Ντονγκχάι και του Νανχάι, και περιλαμβάνει στη δύναμη του 235.000 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες. Η Αεροπορία έχει συνολική δύναμη 398.000 ατόμων και οι δυνάμεις της είναι ανεπτυγμένες ανά διοίκηση στις επτά κύριες στρατιωτικές περιφέρειες που αναφέρθηκαν.

Στην έκθεση δόθηκαν πληροφορίες και για το Δεύτερο Σώμα που αποτελείται από όλα τα βαρέα όπλα καθώς και τα πυραυλικά συστήματα του κινεζικού Στρατού αποτελώντας έναν απο τους πιό επίλεκτους σχηματισμούς των κινεζικών ΕΔ. Τονίστηκε πως από άποψη στρατηγικής σημασίας αυτός ο σχηματισμός αποτελεί τον «αποτρεπτικό βραχίονα» των κινεζικών ΕΔ. Σημειώθηκε επίσης πως θεσπίστηκαν τμήματα στήριξης πυρηνικών επιχειρήσεων και συντονισμού των δυνάμεων πυροβολικού και ανακοινώθηκε πως το σώμα διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους "Dong Fıng" και πυραύλους "Çang Cien". Η Δεύτερη Δύναμη Πυροβολικού περιλαμβάνει τόσο πυρηνικούς όσο και συμβατικούς πυραύλους καθώς και μονάδες υποστήριξης και ως κύρια αποστολή της έχει την αποτροπή εναντίον άλλων χωρών από το να χρησιμοποιήσουν το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο εναντίον της Κίνας, Ταυτόχρονα άλλη αποστολή των πυρηνικών δυνάμεων είναι η διεξαγωγή κτυπημάτων αντιποίνων αλλά και επιθέσεις ακριβείας με τη χρήση πυραύλων με συμβατική κεφαλή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments :

Post a Comment