18/04/2013

ΤΟΥΡΚΙΑ: Σχέδια για δύο επιπλέον πυρηνικά εργοστάσια. ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Τα σχέδια της Άγκυρας για τη δημιουργία και δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στο έδαφος της μέσα στην επόμενη 20ετία φαίνεται ότι αρχίζουν να υλοποιούνται ουσιαστικά με την δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα εστιάσει στην εκπαίδευση επί της πυρηνικής ενέργειας. Αντικειμενικό σκοπός της νέας στρατηγικής της Άγκυρας είναι επίτευξη αυτόνομης ικανότητας στην κατασκευή και λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, το οποίο θα απαιτήσει εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό με ειδικές γνώσεις. Όπως έγινε γνωστό το υπουργείο Ενέργειας στην Τουρκία βρίσκεται στο στάδιο διερευνητικών επαφών με χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κίνα οι οποίες συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την ανάληψη του έργου κατασκευής 2 συνολικά πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η χώρα που θα αναλάβει το έργο θα χρηματοδοτηθεί επίσης για τη σύσταση του νέου πανεπιστημίου επί τουρκικού εδάφους το οποίο θα ακολουθήσει η κατασκευή των δύο εργοστασίων. Στόχος της Άγκυρας σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι να προσληφθούν ακαδημαϊκά στελέχη υψηλού επιπέδου στον σχετικό τομέα από όλο τον κόσμο για αυτό θα διεξαχθεί ειδική διαδικασία προσέλκυσης ενδιαφέροντος προς του υποψηφίους.

Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής της ¨Άγκυρας για μετατροπή της Τουρκίας σε χώρα με επιρροή σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, είναι η εξασφάλιση εμπειρίας από εγχώριους δημόσιους οργανισμούς. Η τουρκική κυβέρνηση η οποία φαίνεται ότι αποδίδει υψηλή σημασία στην έναρξη λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα, θα δημιουργήσει εταιρία παροχής ενέργειας η οποία θα συμμετέχει στο έργο κατασκευής των εργοστασίων με ξένες εταιρίες ώστε να διατηρηθεί ο επιμερισμός του επιχειρηματικού ρίσκου. Στα απώτερα σχέδια της Άγκυρας περιλαμβάνεται και η κατασκευή τρίτου εργοστασίου εφόσον συγκεντρωθεί η απαιτούμενη εμπειρία με προφανή την επιθυμία να καταστεί μια ενεργειακή υπερδύναμη αυξάνοντας την γεωπολιτική και οικονομική επιρροή της στην περιοχή. Φυσικά είναι προφανείς οι επιπτώσεις στον τομέα της Άμυνας όσο και τις περιβαλλοντολογικής ασφάλειας από μια «πυρηνική» Τουρκία η οποία θα βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με τη χώρα μας. Επιπλέον είναι σαφές ότι και άλλες χώρες όπως το Ισραήλ δεν βλέπουν με ιδιαίτερα καλό μάτι την μετατροπή της Τουρκίας σε μια χώρα που διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη αποφασίσει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού στη νότια επαρχία Μερσίν.Tο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού θα έχει το μέγεθος δυο γηπέδων ποδοσφαίρου. Η τελική παραγόμενη ισχύς από τους τέσσερις αντιδραστήρες του εργοστασίου υπολογίζεται στα 4.800 MW, το 1/10 δηλαδή της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της Τουρκίας. Η ρωσική εταιρεία Rosatom, που θα αναλάβει τη διαχείρισή της μονάδας, διαβεβαιώνει ότι το εργοστάσιο δεν θα προκαλεί ηχορύπανση ούτε θα παράγει απόβλητα, ενώ οι εργάτες δεν θα χρειάζεται να φορούν ειδικό εξοπλισμό.

Η κατασκευή του εργοστασίου στις ακτές της Μεσογείου θα ξεκινήσει εντός του 2013. Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο θα αντλεί νερό από τη θάλασσα για την ψύξη των αντιδραστήρων. Στους κινδύνους που έχουν επισημανθεί είναι η κατασκευή του σε απόσταση 16 μιλίων από ενεργό ρήγμα! Σύμφωνα με πληροφορίες το εργοστάσιο υποτίθεται έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ, ωστόσο ο συγκεκριμένος τύπος πυρηνικής μονάδας «VVER 1200» είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται, οπότε πρακτικά δεν έχει δοκιμαστεί. Επιπλέον λόγω της εγγύτητας της μονάδας στη Μεσόγειο Θάλασσα, δεν θα κατασκευαστούν πύργοι ψύξης. Βάσει του σχεδίου για τις ανάγκες ψύξης θα χρησιμοποιείται το νερό της θάλασσας, ωστόσο η Μεσόγειος μπορεί να πιάσει το καλοκαίρι θερμοκρασίες που φτάνουν τους 36 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που σημαίνει ότι το νερό είναι πολύ ζεστό για να ψύξει τους αντιδραστήρες. Τέλος δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα σχέδιο για την επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων. Δεδομένου ότι «δεν θα απελευθερώνονται έξω από τα όρια του εργοστασίου ραδιενεργά απόβλητα», η μόνη εξήγηση είναι ότι τα απόβλητα θα απορρίπτονται στη θάλασσα με προφανείς συνέπειες για το περιβάλλον τόσο εντός της τουρκικής επικράτειας όσο και για τις γειτονικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

1 comment :

  1. Anonymous18/4/13 19:25

    Εκεί για λίγο θα είχαμε το πάνω χέρι. Επί παπαδόπουλου γίνονταν μελέτες για εγκατάσταση στην ελλάδα, με όλα τα συνεπακόλουθα, τεχνογνωσία κλπ. Σε λίγα χρόνια οι τούρκοι θα έχουν και οπλοστάσιο λογικά.

    ReplyDelete