29/03/2013

Tουρκία: Προσφέρει τον εναέριο χώρο της για συλλογή πληροφοριών στο Ιράν με UAV

Την σχετική είδηση αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Vatan αλλά από τις διατυπώσεις δεν ξεκαθαρίζεται αν τα στρατηγικά κατασκοπευτικά UAV που θα χρησιμοποιούνται είναι αυτά των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που θα επιχειρούν για λογαριασμό του ΝΑΤΟ ή αν η έγκριση της Άγκυρας για τον εναέριο χώρο της αφορά τα πέντε αμερικανικής κατασκευής RQ – 4 Global Hawk - Block 40 που έχει παραγγείλει, σχετικά πρόσφατα, το ΝΑΤΟ. H παραχώρηση χρήσης του εναέριου χώρου της Τουρκίας -και ενδεχομένως βάσης ως εναλλακτικό χώρο προσγείωσης- πρέπει να προσέδωσε στην Άγκυρα σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη πολιτικά, διπλωματικά και επιχειρησιακά. Βεβαίως, προσθέτουν, η εμπλοκή στην αλυσίδα της συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δημιουργεί και κινδύνους - επιχειρησιακούς και διπλωματικούς.

Το Global Hawk -που ο πρώτος τύπος του ξεκίνησε την επιχειρησιακή του καριέρα το 2003 στο Ιράκ- μεταφέρει φορτίο με πληθώρα αισθητήρων πληροφοριών, αναγνώρισης και παρακολούθησης οι οποίοι δίνουν την δυνατότητα στους στρατιωτικούς διοικητές να συλλέξουν εικόνες και να ανιχνεύσουν κινούμενους ή στατικούς επίγειους στόχους με την χρήση του ραντάρ του. Έχει δυνατότητα να πετά για περισσότερο από 30 ώρες σε ύψος μεγαλύτερο των 60.000 ποδών. Μπορεί, επίσης, το σύστημα να παρέχει εναέριες επικοινωνίες και δυνατότητα διαμοιρασμού (sharing) πληροφοριών στις στρατιωτικές μονάδες σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.  Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τότε προορίζεται στο να δώσει στο ΝΑΤΟ αυτόνομη δυνατότητα επιτήρησης μεγάλου στρατηγικού, βάθους.

Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
http://www.onalert.gr/stories/arxise-na-dinei-i-tourkia-se-usa-israel-global-hawk

Οι Τούρκοι στρατηγοί με ανακοίνωσή τους διαψεύδουν όσα υποστήριξε ο τουρκικό Τύπος σε δημοσιεύματά του, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία άνοιξε τον εναέριό της χώρο σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) των ΗΠΑ, τα οποία εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών στο Ιράν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης. Στη συμφωνία, συνεχίζουν οι στρατηγοί, περιέχεται η πρόβλεψη, ότι οι πτήσεις αμερικανικών UAV διενεργούνται απολύτως εντός των ορίων που καθορίζουν οι τουρκικές οδηγίες και αφορούν τις επιχειρήσεις εναντίον «της αποσχιστικής τρομοκρατικής ομάδας» στο Βόρειο Ιράκ, δηλαδή… το κουρδικό PKK. Καταλήγει δε η ανακοίνωση, ότι τα τέσσερα UAV που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, είναι άοπλα κατά τη διάρκεια της πτήσης τους. Αν το ερώτημα προς εμάς είναι εάν η ανακοίνωση μας πείθει, η απάντηση είναι όχι.

1 comment :

  1. Anonymous29/3/13 23:21

    Δηλαδή η τουρκία πλέον είναι φίλη με το ισραήλ, έχει την υποστήριξη τις ΕΕ με εγκαταστάσεις patriot και λοιπά κολητιλίκια με τους γερμανούς και τώρα κάνει πλάτη και στις ΗΠΑ γυρίζοντας πλάτη στο ιραν. Κι εμείς μιλάμε ακόμη για ορυκτό πλούτο και εδαφικές ακεραιότητες, ελπίζω να καταλάβατε ότι την πο^&σαμε.!

    ReplyDelete