19/02/2013

Ευαρέσκεια και ικανοποίηση στο Μαξίμου - "Mήνυμα προς ΗΠΑ οι δηλώσεις Ολάντ για ΑΟΖ"

Ως έμμεσο "μήνυμα προς τις ΗΠΑ" χαρακτηρίζουν πηγές από το Μαξίμου και το υπουργείο Εθνκής Άμυνας τις δηλώσεις Α.Σαμαρά για την ΑΟΖ, αλλά και την απάντηση του Γάλλου προέδρου για το διακίωμα της Ελλάδας να προχωρήσει σε έρευνες "βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας" στον ατίποδα δηλώσεων και διαρροών από τις ΗΠΑ ότι "Η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες". "Η Γαλλία στηρίζει, τελεία και παύλα. Αντίθετα με άλλους που μιλάνε για "μονομερείς ενέργειες" όταν αναφέρονται στην άσκηση των δικαιωμάτων μας" τόνισε υψηλά ιστάμενη πηγή του Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι «η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» και υπογράμμισε ότι «αν μπορέσει η Γαλλία να συνεκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα το κάνει». Δηλαδή προσέφερε και συμμαχία, εκεί που οι ΗΠΑ απειλούν με κρίση. Κατ'αυτό τον τρόπο, είναι μια κίνηση που δίνει ισχυρή γεωστρατηγική κάλυψη στην Ελλάδα για την σχεδιαζόμενη ανακήρυξη της ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters αναφέρει σε τηλεγράφημά του ότι ο Γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός με θέρμη στην Αθήνααπό τους Έλληνες πολίτες σε αντίθεση με την επίσκεψη της Μέρκελ στην ελληνική πρωτεύουσα στην οποία η αστυνομία επέβαλε μέτρα για να συγκρατήσει τους διαδηλωτές εναντίον της γερμανίδας καγκελαρίου, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Την "ευρωπαϊκή ασπίδα" πρόταξε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς σε ότι αφορά την ανάγκη προστασίας στις έρευνες για τα κοιτάσματα αρχικά και εν συνεχεία στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο, αλλά και στις μέχρι στιγμής έρευνες που διεξάγονται στο Ιόνιο και νότια, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μάλιστα για πρώτη φορά υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως εναλλακτικής πηγής υδρογονανθράκων για την ΕΕ σε σχέση με την Ρωσία (την οποία δεν κατονόμασε φυσικά). "Αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ, ευρύτερα της Ευρώπης. Μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο. Μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε έναν ευρύτερο ρόλο να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες και αυτό το υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα προς την Γαλλία" είπε ο Α.Σαμαράς σε μία δήλωση που καταδεικνύει εξαιρετική βεβαιότητα για την ύπαρξη πλούσιων ενεργειακών πεδίων ειδικά φυσικού αερίου, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του defencenet.gr για τα αποτελέσματα των ερευνών του Nordic Explorer της PGS.

Αλλά και μια δήλωση που αποτελεί πρόταση συνεκμετάλλευσης προς την Γαλλία. Μια πρόταση που, φυσικά, άμεσα έγινε δεκτή από τον Φ.Ολάντ. "Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα τα αποθέματα φυσικού αερίου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι κανόνες (εννοεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας) θα γίνουν αποδεκτοί. Αν η Γαλλία μπορέσει να βοηθήσει να γίνει από κοινού αυτή η διερεύνηση θα το κάνουμε". Πιο καθαρή πρόταση συνεκμετέλλευσης δεν θα μπορούσε να γίνει... Το γιατί προχώρησε σε τέτοια πρόταση είναι ευκόλως πολιτικά αντιληπτό ανα και σε εθνικό επίπεδο προβληματίζει: Πρόκειται και για μία έμμεση ρεαλιστική, πάντως, παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να προστατέψει τα δικαιώματά της και να εκμεταλλευθεί τις πλουτοπαραγωγικές ηγές της. Και είναι η πρώτη φορά που εμμέσως πλην σαφώς ομολογείται δημοσίως η γεωστρατηγική υποχώρηση της Ελλάδας. Το αν είναι μια μόνιμη κατάσταση ή όχι, αυτό θα το δούμε μελλοντικά...

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα και τους Έλληνες ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Δεν έκρυψε επίσης την ενόχλησή του για τα δημοσιεύματα που τον έφεραν να έρχεται στην Ελλάδα για να πουλήσει φρεγάτες. "Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς με τον τρόπο που το λέτε, το άκουσα κι αυτό, ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη στις προσπάθειές της", είπε χαρακτηριστικά.  Και φυσικά όχι: Η πρότασή για τις FREMM είναι καθαρά επενδυτική και προβλέπει είσοδο στο μ.κ. των ναυπηγείων Ελευσίνας...  Προς επίρρωση των λεγομένων του Φ.Ολάντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, δήλωσε: “Συζητήσαμε με τις τον Γάλλο πρόεδρο για τις ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην ενέργεια, τις κατασκευές, τις μεταφορές , την άμυνα, τη διαχείρηση των υδάτινων πόρων, αλλά και τη δυνατότητα ενεργού ανάμιξης γαλλικών επιχειρήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων".  Ο Γάλλος Πρόεδρος, ανέφερε οτι σκοπός της επίσκεψης του στην Ελλάδα είναι προκειμένου να εκφράσει στον ελληνικό λαό, την στήριξη της Γαλλίας και να εκφράσει την εμπιστοσύνη του για την δράση της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες.

Ανέφερε ότι υπάρχουν ιστορικές σχέσεις φιλίας και είναι τιμή για την Γαλλία που μπόρεσε σε σημαντικές ιστορικές στιγμές να συνεισφέρει στην ανεξαρτησία της Ελλάδας. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της Γαλλίας σε όλες τις δυστυχισμένες ή ευτυχισμένες πλευρές της ιστορίας. "Και όταν ακούω τους Έλληνες ηγέτες να μιλούν γαλλικά πείθομαι", είπε χαρακτηριστικά. "Είμαι εδώ, ως ηγέτης μιας χώρας που θέλησε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη και από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να πείσω όλους τους ηγέτες ότι έπρεπε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη" ανέφερε χαρακτηριστικά. "Καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δοκιμασίες. Έπρεπε να γίνουν θυσίες και μεταρρυθμίσεις αλλά την ίδια ώρα πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία να πετύχει τους στόχους της. Επιτρέψαμε στην Ελλάδα να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα από την στιγμή που τήρησε τις δεσμεύσεις της."

Ο κ. Ολάντ επεσήμανε επίσης τους τομείς που θα υπάρξει συνεργασία όπως η δημόσια διοίκηση, η υγεία, ο τουρισμός, το φορολογικό, το κτηματολόγιο, η ενέργεια, το νερό, οι σιδηρόδρομοι και προανήγγειλε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν με κάθε διαφάνεια σε όλους τους διαγωνισμούς για τις αποκρατικοποιήσεις. "Όταν μιλάμε για αλληλεγγύη, δεν αναφερόμαστε μόνο σε ρευστότητα αλλά μιλάμε και για ανάπτυξη, είπε ο κ. Ολάντ και συνέχισε: "Στηρίζω την δράση της Ελλάδας και ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό διότι ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μας στήριξε στην επιχείρησή μας στο Μάλι." Και πρόσθεσε αναφερόμενος στους εξοπλισμούς: "Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας θα έρθει στην Ελλάδα. Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς όπως το λέτε - το άκουσα κι αυτό - ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη. Οι προσπάθειες των Ελλήνων ήταν χρήσιμες για όλη την Ευρώπη. Ήρθα για να δώσω στην Ελλάδα ένα μήνυμα φιλίας, στήριξης και ανάπτυξης." Όντως η πρόταση δεν έχει να κάνει με "πώληση όπλων". Η πρόταση για τις FREMM (περισσότερο "καίγεται" σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, παρά οι Γάλλοι) είναι μια καθαρά επενδυτική πρόταση αφού προβλέπει συμμετοχή της DCNS στο μετοχικό κεφάλαιο είτε των Ναυπηγείων ελευσίνας, εότε σε έναν μελλοντικό ενιαίο ναυπηγικό φορέα...

2 comments :

  1. Anonymous19/2/13 19:39

    Κομουνισμού συνέχεια. Θα μας γαμίσουν πάλι οι αμερικάνοι και θα ρωτάμε γιατή.

    ReplyDelete
  2. Anonymous19/2/13 20:34

    ΤΟ ΞΑΝΑ'ΠΑΜΕ!ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ MONEY ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΣΥΧΗ!ΚΑΙ ΠΑΨΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΑΝΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ!ΑΥΤΗ ΣΑΣ Η ΨΥΧΩΣΗ ΣΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ(ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΝΕΝΤ)ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΧΟΛΕΡΑΣ!ΜΗΠΩΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΛΛΑΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ;
    Ε ΞΥΠΝΑΤΕ!ΣΕ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ "ΜΠΡΟΥΚΛΗΔΕΣ" ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ!ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΕΤΕ!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete