26/02/2013

Περί Πεζικού: Αναβαθμίζοντας το G-3

To γνώριμο G-3 με σκοπευτικό EoTech

Ο Ελληνικός Στρατός, όπως και η Εθνική Φρουρά, με τα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα, ουσιαστικά δεν έχουν ελπίδες αντικατάστασης του φορητού οπλισμού των Μονάδων τους στο προβλεπτό μέλλον. Αν και οι ανάγκες είναι δεδομένες, εντούτοις πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το G-3 θα είναι εδώ για πολλά χρόνια ακόμα. Τι θα μπορούσε να γίνει; Πολλά, πολλά ουσιαστικά και φτηνά!  Η μεγάλη μάζα του ΕΣ χρησιμοποιεί το 7,62x51 ΝΑΤΟ με το G-3. Αυτό είναι δεδομένο και θα είναι για πάρα πολλά χρόνια ακόμη. Πως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την απόδοση του G-3 και σαν επακόλουθο την φονικότητα της Ομάδας Πεζικού; Κύριο μειονέκτημα του G-3, πέραν από το βάρος των πυρομαχικών του, είναι το βάρος του ίδιου του όπλου, αλλά γι αυτό πολύ λίγα μπορούν να γίνουν. Εκεί που θα πρέπει να εστιαστεί η όποια προσπάθεια «εκσυγχρονισμού» του είναι στον τομέα της σκόπευσης. Τα σταθερά σκοπευτικά του G-3, αν και παρέχουν την δυνατότητα εξαιρετικής ακρίβειας, εντούτοις είναι δύσκολα στην χρήση ειδικά από ένα κληρωτό στρατιώτη που δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες εξάσκησης. Η λύση είναι τα οπτικά βοηθήματα ταχείας σκόπευσης. Οι διόπτρες ερυθρής κουκίδας ή red dot στα νεοελληνικά...

Για όσους έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες συσκευές δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση. Απλοποιούν την διαδικασία σκόπευσης καθότι ο σκοπευτής εστιάζει πλέον σε ένα και μόνο επίπεδο, αυτό του στόχου. Αντίθετα, με τα σταθερά σκοπευτικά χρειάζεται να ευθυγραμμίσεις τον στόχο με την ακίδα και το κλεισιοσκόπιο. Αυτή η διαδικασία οδηγεί και στα περισσότερα λάθη στη σκόπευση. Με τις διόπτρες ερυθρής κουκίδας η διαδικασία απλοποιείται στον μέγιστο βαθμό καθώς το μόνο που έχει να κάνει ο σκοπευτής είναι να φέρει την κουκίδα επί του στόχου, έχοντας και τα δύο στο ίδιο εστιακό επίπεδο. Πέραν της απλοποίησης της διαδικασίας και της δραματικής αύξησης της ταχύτητας σκόπευσης, αυτά τα σκοπευτικά προσφέρουν κουκίδα απαλλαγμένη από το φαινόμενο της παράλλαξης, πράγμα που σημαίνει ότι οπουδήποτε μες την διόπτρα βλέπουμε την κουκίδα, εφόσον αυτή είναι πάνω στο στόχο τότε η σκόπευση μας είναι σωστή. Επίσης η δυνατότητα σκόπευσης και με τα δύο μάτια ανοιχτά βελτιώνει την αντίληψη της τακτικής κατάστασης από τον σκοπευτή και επιτρέπει μια πιο φυσική θέση του κεφαλιού κατά την βολή. Συνήθως, αφότου προσαρμοστεί στο τυφέκιο, το σκοπευτικό θα μηδενιστεί στα 200 ή 300 μέτρα. Με αυτόν τον μηδενισμό θα έχουμε όλες μας τις βολές επί του στόχου (από τον λαιμό μεχρι τον ομφαλό) ανεξαρτήτως απόστασης μέχρι τα 400 μέτρα εφόσον σκοπεύουμε το κέντρο μάζας (τρίγωνο που σχηματίζεται από την βάση του λαιμού και το δεξί και αριστερό στήθος). Φυσικά εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο πλέον καθοριστικός παράγοντας, αυτός της ρεαλιστικής εκπαίδευσης.

Τα σκοπευτικά ερυθρής κουκίδας βελτιώνουν θεαματικά την απόδοση της Ομάδας Πεζικού επιτρέποντας γρήγορα και απότελεσματικά πυρά σε συνθήκες έντονου στρες (τονίζω τον παράγοντα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ). Με την σημερινή οργάνωση, και με δεδομένα τα έξι G-3 σε κάθε Ομάδα Πεζικού (οι δύο φέρουν Minimi), εάν υποθέσουμε ότι ένα από τα έξι θα έχει κάποια διόπτρα ακροβολιστού τότε χρειάζονται πέντε σκοπευτικά ανά Ομάδα. Φυσικά μπορεί η βελτίωση να συνεχιστεί περιλαμβάνοντας προσαρτήματα X3 για κάποια από τα σκοπευτικά ερυθρής κουκίδας, χειροφυλακτήρες με ράγες Picatinny για προσαρμογή σκοπευτικών LASER ή εμπρόσθιων χειρολαβών (που αποδεδειγμένα βελτιώνουν και αυτές κατά πολύ την ευστοχία των βολών), βελτιωμένα κοντάκια ή έστω την αντικατάσταση των «Α4» από κοινά «Α3», πλαστικές θήκες σκανδάλης με αμφιδέξιο μοχλό επιλογής πυρός και ασφαλείας, αορτήρες μάχης ενός ή δύο σημείων, και πολλά άλλα. Αυτά είναι σχετικά φτηνές λύσεις που όμως βελτιώνουν κατά πολύ την εργονομία του όπλου και ταυτόχρονα μπορούν πολύ εύκολα να παραχθούν στην Ελλάδα. Με ένα κόστος μικρότερο από 500 Ευρώ ανά όπλο, συμπεριλαμβανομένης μια εργοστασιακής συντήρησης (φωσφάτωση, πιθανή αλλαγή κάννης και λοιπών φθαρμένων εξαρτημάτων).

Οι προσφερόμενες λύσεις στην αγορά είναι πάρα πολλές. Στον δυτικό κόσμο έχουν επικρατήσει κυρίως δύο εταιρείες. Η σουηδική Aimpoint με τα ομώνυμα σκοπευτικά και η αμερικανική ΕΟΤech με τα Holosight. Και τα δύο χαρακτηρίζονται από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μεγάλο πλεονέκτημα της σουηδικής εταιρείας είναι η μεγάλη διάρκεια λειτουργίας των σκοπευτικών χωρίς αλλαγή της μπαταρίας, που φτάνει μέχρι και τις 80,000 ώρες σε λειτουργία ημέρας ή τις 500,000 σε διαμόρφωση για χρήση από Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης. Επίσης είναι πολύ απλής κατασκευής και στιβαρότατες. Οι αμερικάνικες, αντίστοιχα, προσφέρουν πιο καλό σκοπευτικό, συνήθως με κύκλο 65 ΜΟΑ και κουκίδα ενός ΜΟΑ στο κέντρο(οι Aimpoint έχουν συνήθως κουκίδα 2 ή 4 ΜΟΑ). Θεωρούνται όμως πιο «εύθραυστες» και περισσότερο «ενεργοβόρες»(10,000 ώρες στηνκαλύτερη περίπτωση. Γενικά όμως και τα δύο σκοπευτικά αντέχουν στην σκληρή χρήση (soldierproof). Υπάρχουν φυσικά και άλλες εταιρείες με παρόμοια σκοπευτικά, όπως οι ισραηλινές Meprolight και ΙΤL, ή η γερμανική Carl Zeiss, καθώς και ανατολικοευρωπαϊκές και ασιατικές, με λιγότερο γνωστά και αποδεκτά προϊόντα. Στο τομέα αυτό θα μπορούσαν κάλλιστα να δραστηριοποιηθούν και Ελληνικές εταιρίες, προσφέροντας μια αμιγώς εθνική λύση με προφανή πλεονεκτήματα. Οι ανωτέρω διόπτρες ερυθρής κουκίδας, πέραν της χαμηλής τιμής τους, μπορούν να προσαρμοστούν πολύ εύκολα σε ένα G-3 μέσω μια απλής βάσης Picatinny χαμηλού προφίλ.

Σουηδός στρατιώτης με το AK4B (Τοπικά τροποποιημένη έκδοση του Η&K G3A3). Απουσιάζουν τα σταθερά σκοπευτικά τα οποία αντικατέστησε σκοπευτικό βοήθημα Aimpoint επί ράγας picatinny. Διακρίνεται brass catcher (συλλέγει τους κάλυκες) και πώμα αερίων για εκπαίδευση με αβολίδωτα (αντί για το κλασσικό μπαμ-μπαμ του ΕΣ..) Οικονομία (σε χαλκό) και αποτελεσματικότητα (στην εκπαίδευση). Κλασσικό παράδειγμα προσθήκης σκοπευτικών ερυθρής κουκίδας σε G3 αποτελούν τα σουηδικά ΑΚ4 στα οποία ενσωματώθηκε σε βάση Picatinny μια διόπτρα Aimpoint, μάλιστα αφαιρέθηκαν τελείως τα σταθερά σκοπευτικά. Ως αποτέλεσμα, ο Σουηδικός Στρατός αναγκάστηκε να δυσκολέψει τα τεστ καθορισμού επιπεδου σκοπευτικής ικανότητας, διότι μετά την εισαγωγή της Aimpoint διαπιστώθηκε ότι όλοι οι σκοπευτές κατατάσονταν ακούραστα στο μέγιστο από τα 3 επίπεδα που ίσχυαν.


Βολή Εθνοφύλακα με τροποποιημένο G-3A4 το οποίο φέρει σκοπευτικό EOTech, και άλλα καλούδια όπως ράγες piccatiny στο χειροφυλακτήρα, δίποδα και χειρολαβή. Η Εθνοφυλακή μας δείχνει τον δρόμο..



Του Ευστάθιου Παλαιολόγου

3 comments :

  1. Anonymous26/2/13 19:18

    ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΡΕΞΗ!ΑΥΤΑ ΤΑ "ΚΑΛΟΥΔΙΑ" ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ!ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΖΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ 24 ΩΡΕΣ!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  2. Anonymous26/2/13 19:34

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ!ΝΑ'ΧΑΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΙΣ ΒΟΛΕΣ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΑΜΕ!

    ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    ReplyDelete
  3. Anonymous14/2/19 13:57

    Πέραν από συνηθισμένη πυρ και κίνηση πεζικού, η σώματα ασφαλείας, δεν συνιστώ τα ολογραφικά σκοπευτικά.
    Σε οποιαδήποτε βαρέα χρήση, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πάθουν βλάβες.

    Σχετικά με τα σκοπευτικά ερυθράς κουκκίδας, συνιστώ ανεπιφύλακτα, aimpoint η npz, η μια δυτική εταιρία, η άλλη Ρωσική, οικονομικότερη με τεράστια αξιοπιστία σε αντοχές των προιόντων τους.

    Συνιστώ επίσης την npz optics σε ότι έχει σχέση με οπτικά, από σκοπευτικά, μέχρι λέιζερ, μέχρι και συσκευές νυχτερινής διόπτευσης.

    Σ'ότι αφορά ράγες, λαβές, κοντάκια, υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες επιλογές.

    Κάτι άλλο βέβαια, ελαφρώς υψηλότερου κόστους, είναι τα σκοπευτικά τριτίου.
    Π.χ. ένα σκοπευτικό τριτίου με δυνατότητες βολών έως τα 500 μέτρα από την npz optics, κόστους 400-500 ευρώ. Αθάνατο και άκρως αποτελεσματικό, μεγένθυσης x0.
    Με λίγα λόγια κάνει και την δουλειά του red dot και της κλασικής οφθαλμίδας.
    Θεωρείται πρισματικό.

    Τώρα για acog δεν το συζητώ καν, είναι πανάκριβες και υπερκοστολογημένες.

    Όλα τα παραπάνω αφορούν υλικά που θ'αντέξουν σκληρή χρήση.

    Καλά είναι και η νέα σειρά παραλλαγών που θα βγει, είτε η απλή, είτε ψηφιοποιημένη, να χει τις εξής αποχρώσεις ώστε να λειτουργεί ικανοποιητικά τόσο σε πυκνή βλάστηση, όσο και σε ανοιχτό πεδίο: Χακί ανοιχτό, χακί σκούρο, κογιότ καφέ, κογιότ μπεζ.
    Βάση από χακί ανοιχτό και κογιότ μπεζ, διασπαστικά ώστε να λειτουργεί και σε μεσαίες και σε μακρινές αποστάσεις.
    Διασπαστικά στοιχεία, χακί σκούρου και κογιότ καφέ, που ανακατεύουν τα προαναφερόμενα.

    Όπως αν προσπαθήσουμε να κάνουμε την A-TACS με σπρέυ σε όπλο, με την ίδια περίπου μέθοδο πρέπει ν ανακατέψουμε την παραλλαγή.

    Θα πρέπει να καθορίσουμε, τι στοιχεία θα υπερέχουν ανάλογα το έδαφος. Π.χ. Ελλάδα θα υπερέχουν τα πράσινα στοιχεία, Κύπρος/ βραχονησίδες, κάτι ενδιάμεσο.
    Φυσικά μπορούμε να ενισχύσουμε την παραλλαγή, με επιπλέον στοιχεία. Πανεύκολο.
    Αρκεί να μην έχουμε μια παραλλαγή που μας προδίδει σε ανοιχτό έδαφος, πεδιάδες και οτιδήποτε εκτός από δάσος. Ειδικά στην εποχή των ΔΝΟ και των υπερύθρων.

    Είναι οικονομική λύση, διατηρώντας το ήδη υπάρχουν μοτίβο σάβρας της Ελληνικής παραλλαγής.

    ReplyDelete