Η πρώτη περίπτωση θεωρείται ιδιαίτερα μπλεγμένη, καθώς δύο λιμενικοί κατήγγειλαν υπαλλήλους της ΕΥΠ, οι οποίοι έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την υπηρεσία. Για ευνόητους λόγους, τα στοιχεία των εμπλεκομένων, που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, δεν δημοσιοποιούνται. Οι δύο εν ενεργεία λιμενικοί συνεργάζονται σε πληροφοριακό επίπεδο με υπαλλήλους της Γ΄ Διεύθυνσης της ΕΥΠ (σ.σ.: χειρίζεται υποθέσεις αντικατασκοπίας-αντιτρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος). Σύμφωνα με την καταγγελία τους, οι δύο σύνδεσμοι τους, υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι οποίοι υπηρετούν στο Τμήμα Λαθρομετανάστευσης, δεν αξιοποιούσαν τις πληροφορίες που τους παρείχαν. Όπως υποστηρίζουν οι λιμενικοί, οι δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ φέρονται εμπλεκόμενοι σε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων ακτοπλοϊκώς και παρά τις καλά οργανωμένες επιχειρήσεις τους καμία δεν είχε αποτέλεσμα, αφού ποτέ δεν είχαν επιβεβαιωθεί οι συγκεκριμένες «πληροφορίες». Για την υπόθεση έχει ζητήσει ενημέρωση ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ενώ ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΥΠ με ανακοίνωσή του τοποθετήθηκε στη μία περίπτωση και υποστήριξε τον έναν συνάδελφο επισημαίνοντας ότι «δέχεται μια έντονη επίθεση λάσπης». Ωστόσο, για τον έναν από τους δύο καταγγελόμενους υπαλλήλους η εμπλοκή του σε υποθέσεις με «αμφισβητούμενη κατάληξη» δεν είναι πρωτοφανής. Πριν από περίπου δύο χρόνια, είχε σημειωθεί μια επεισοδιακή καταδίωξη και επιχείρηση του ΤΣΕ της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, στο ύψος του Ασπροπύργου, με τους λαθρομετανάστες να «χάνονται» και τους αστυνομικούς να βρίσκονται άοπλοι και αντιμέτωποι με όπλα. Στην ΕΥΠ είχε περιέλθει πληροφορία από αλλοδαπό πληροφοριοδότη της για μεταφορά λαθρομεταναστών. Το ποσό -τότε- είχε προσδιοριστεί στις 180.000 ευρώ, με άγνωστο, μέχρι και σήμερα, παραλήπτη.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ. Με αυτή την υπόθεση είχε ασχοληθεί και η Ασφάλεια Αττικής, η οποία αρκέστηκε στην καταγραφή της με εσωτερικό ενημερωτικό, αφού επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε ποτέ. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., στον κόμβο του Ασπροπύργου σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών, με τους δράστες να εγκαταλείπουν τον οπλισμό τους, τον οποίο περισυνέλεξαν αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών Αθηνών, που τους παρακολουθούσαν. Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης στη ΓΑΔΑ παρουσιάστηκε ο υπάλληλος της ΕΥΠ τον οποίο καταγγέλουν οι λιμενικοί. Η πληροφορία ανέφερε ότι στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, στην Αργολίδα, δουλέμποροι μετέφεραν στην Αθήνα τους αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν πληρώσει από 3.000 ευρώ το άτομο. Ο οδηγός, ελληνοποιημένος, από τη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, παρέλαβε τη νταλίκα από το χωριό Αμόνι της Κορίνθου. Τη λαθροδιακίνηση παρακολουθούσαν από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών δύο αυτοκίνητα του ΤΣΕ, με συμβατικές πινακίδες. Επιβαίνοντες ήταν δύο αξιωματικοί και δύο υπαξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Η πληροφορία για τη λαθροδιακίνηση, ωστόσο, είχε περιέλθει σε γνώση και στελεχών του Λιμενικού, οι οποίοι οργάνωσαν επιχείρηση παρακολούθησης, προκειμένου να συλλάβουν τους δουλέμπορους. Την ίδια λαθρομεταφορά παρακολουθούσαν και δύο Ιρακινοί πληροφοριοδότες της ΕΥΠ, με άλλο αυτοκίνητο. Κανείς ωστόσο από τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους υπαλλήλους των υπηρεσιών δεν γνώριζε για τις επιχειρήσεις των άλλων υπηρεσιών. Στα φανάρια του Ασπροπύργου, οι τέσσερις αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αθηνών αποφάσισαν να δράσουν, να σταματήσον τη μεταφορά των λαθρομεταναστών και να συλλάβουν τους διακινητές.
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ. Όπως υποστηρίζουν στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί, «άγνωστοι» τους ακινητοποίησαν ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρησή τους. Ένας από τους αστυνομικούς πρόλαβε να βγάλει το όπλο που έφερε και πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, ωστόσο οι «άγνωστοι δράστες» τους αφόπλισαν! Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ο «άγνωστος δράστης» ήταν ο ένας από τους Ιρακινούς πράκτορες της ΕΥΠ, οι οποίοι παρακολουθούσαν την ίδια νατλίκα. Στις καταθέσεις τους οι ασυνομικοί υποστηρίζουν ότι ο δεύτερος Ιρακινός πράκτορας της ΕΥΠ επιβιβάστηκε στη θέση του οδηγού της νταλίκας και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση, με τους 60 λαθρομετανάστες. Επίσης, ότι ο άνδρας που τους αφόπλισε (διαπιστώθηκε στη δυνέχεια ότι ήταν πράκτορας της ΕΥΠ), συνοδευόμενος από έναν ακόμα αλλοδαπό μαζί και με τον οδηγό της νταλίκας, διέφυγαν από το σημείο. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν αμέσως για την έκβαση της επιχείρησης τους επικεφαλής των υπηρεσιών τους και, έπειτα από κινητοποίηση, αστυνομικοί του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής και δικυκλιστές της ομάδας Δίας εντόπισαν τους εμπλεκόμενους στο επεισόδιο, στον Ασπρόπυργο, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην Ασφάλεια Αττικής, όπου εξακριβώθηκε η ταυτότητά τους. Η υπόθεση περιπλέχθηκε όταν στη ΓΑΔΑ εμφανίστηκε ένας άνδρας, χρησιμοποιώντας ένα μικρό όνομα, ως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ, προκειμένου να «λάβει γνώση για την υπόθεση και να περιορίσει την έκθεση». Όπως διαπιστώθηκε, ήταν το ίδιο πρόσωπο που καταγγέλουν σήμερα οι δύο λιμενικοί.
Σε άλλη περίπτωση, στο παράρτημα της ΕΥΠ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης η αντιδικία δύο υπαλλήλων τους οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα. Το επεισόδιο ξεκίνησε με μια διαφωνία. Συνδικαλιστής φέρεται να εξύβρισε υπάλληλο, στη συνέχεια ξέσπασε καβγάς, που είχε ως αποτέλεσμα να κληθεί η Άμεση Δράση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και όλοι κατέληξαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Σίνδου. Όπως αναφέρεται, ο συνδικαλιστής, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, έφυγε από το Αστυνομικό Τμήμα με ασθενοφόρο, χωρίς να δοθεί έκταση στην υπόθεση. Κι αυτά είναι μόνο μια μικρή αναφορά στα όσα συμβαίνουν στις υπηρεσίες μεταξύ υπαλλήλων που καλούνται να χειριστούν «πληροφορίες»...
Της Νάντιας Αλεξίου
Εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"
No comments :
Post a Comment