12/01/2013

Το Μπαϊκονούρ δεν τους αφήνει ήσυχους

Οι διαφορές γύρω από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ ανάμεσα στους φίλους στην Τελωνειακή Ένωση – τη Ρωσία και το Καζακστάν - έχουν αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα. Όπως έγινε γνωστό, ήδη πριν από το νέο έτος η Μόσχα απέστειλε αντίστοιχη διακοίνωση προς την Αστανά. Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από την ηγεσία του Καζακστάν να διευκρινίσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταλγκάτ Μουσαμπάγιεφ (Talgat Musabayev), επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαστήματος της χώρας (Kazkosmos). Κατά τη γνώμη της Ρωσίας, ήταν «υπερβολικά τραχείς και βγαίνουν έξω από τις αρμοδιότητές του». Ο Μουσαμπάγιεφ ακόμα το 2008 απαιτούσε την αναθεώρηση της ισχύουσας νομικής βάσης ενοικίασης του Μπαϊκονούρ από τη Ρωσία. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2012, μιλώντας στη Βουλή, ο επικεφαλής της Kazkosmos ανακοίνωσε νέα σχέδια - να πάρουν γενικά το κοσμοδρόμιο από τη Ρωσία. Είναι αλήθεια ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν έσπευσε να δηλώσει ότι η εφαρμογή τέτοιων σχεδίων θα ήταν «αφελής και ανόητη», τονίζοντας ότι τα λόγια του Ταλγκάτ Μουσαμπάγιεφ είχαν παραποιηθεί από τους δημοσιογράφους.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία είχε ήδη αναγκαστεί μια φορά να επανεξετάσει τη συμφωνία με το Καζακστάν για τη ενοικίαση του Μπαϊκονούρ, με αποτέλεσμα να υπογραφεί νέα Συμφωνία, η οποία, όπως προβλέπεται, θα ισχύει ως το 2050 και η Αστανά παίρνει από τη Μόσχα 115 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά, οι περιοδικά εμφανιζόμενες «μικρές παρεξηγήσεις» - τύπου ξαφνικής αναβολής για ακατανόητους λόγους εκτοξεύσεων- ανάγκασαν τα μέρη να ιδρύσουν ειδική διακυβερνητική Επιτροπή για το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ. Επικεφαλής της έγινε ο Πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ιγκόρ Σουβάλοφ. Ακριβώς η Υπηρεσία του αναγκάστηκε να στείλει στην Αστανά την διακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις του Μουσαμπάγιεφ. Τι επιδιώκουν να επιτύχουν στην Αστανά; Στην πραγματικότητα είναι σαφές ότι το Καζακστάν μόνο του δεν θα τα βγάλει πέρα με το Μπαϊκονούρ. Εξάλλου, το Καζακστάν ούτε κάν επιθυμεί να διώξει την ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος (Ροσκόσμος) από το Μπαϊκονούρ. Άλλος είναι ο σκοπός όλων αυτών των διαβημάτων,- θεωρεί ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Αντρέι Γκρόζιν:
- Το Καζακστάν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της δεξιάς πτέρυγας του Μπαϊκονούρ και των εκτοξευτήρων πυραύλων Zenith. Θέλει να τους κάνει ιδιοκτησία του, προκειμένου να βγάζει χρήματα όχι μόνο από την ενοικίαση, αλλά και από ορισμένες εκτοξεύσεις μαζί με τους Ευρωπαίους, τους Ουκρανούς, ακόμα και μαζί με τις ρωσικές εταιρείες.

Το εν λόγω σχέδιο αρχικά απόβλεπε στις εκτοξεύσεις των φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον - χωρίς επτύλ- πυραύλων-φορέων τύπου Zenith και του πυραύλου Angara. Με τη βοήθειά του η Αστανά επιδίωκε να διατηρήσει το μονοπώλιο στη διαστημική διαμετακόμιση και να κρατήσει τη Ρωσία στο περιθώριό της. Ωστόσο, σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, η συμπεριφορά του Καζακστάν θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα - θα αναγκάσει τη Μόσχα να επιταχύνει την κατασκευή εναλλακτικών διαστημικών εγκαταστασεων. Εξάλλου, το καθήκον αυτό βρήκε ήδη την αντανάκλασή του στο κρατικό πρόγραμμα των διαστημικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας ως το 2020, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό Μεντβέντεφ στα τέλη Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στα βασικά καθήκοντα αυτού του προγράμματος περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή στο έδαφος της Ρωσίας του κοσμοδρομίου Βοστότσνι και ο εκσυγχρονισμός του κοσμοδρομίου Πλεσέτσκ. Όσον αφορά το Μπαϊκονούρ, οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι η Μόσχα μαζί με την Αστανά θα κανονίσουν τις διαφορές τους στο εγγύς μέλλον.

http://greek.ruvr.ru/2013_01_10/100597287/

No comments :

Post a Comment