12/01/2013

Ο τούρκος πρόξενος, ο δήμαρχος της Καβάλας και η πρόκληση…

Μέσα στα γενικότερα πλαίσια της πτώσης που βιώνει η χώρα, εξέχουσα θέση στα αίτια που την προκάλεσαν –αλλά και που δυστυχώς την συνεχίζουν-, είναι και οι αντιλήψεις εκείνων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την διαχείριση της οικονομίας, της κοινωνίας και των προβλημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης προκειμένου να δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Το αποτέλεσμα, όπως ήδη το ζούμε, είναι δυστυχώς τραγικότερο του τραγικού και αυτό επειδή οι «άρχοντες» έχουν μεταβληθεί σε δούρειους ίππους εισαγωγής ιδιόμορφων αντιλήψεων διαχείρισης των κοινών. Κοινή συνισταμένη αυτών των αντιλήψεων έχει γίνει το χρήμα και η ανάπτυξη με κάθε τρόπο και κάθε… θυσία. Πριν από μερικές ημέρες επισκέφθηκε την πόλη της Καβάλας ο τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής Ιλχάν Σενέρ. Αυτή η επίσκεψη έγινε αντικείμενο έντονων αντιδράσεων από μερίδα κατοίκων της πόλης της Καβάλας, αλλά φαίνεται πως η αντίληψη των κατοίκων της πόλης δεν συνάδει με την αντίληψη του Δημάρχου, αφού ο «πρώτος άνδρας» της πολύπαθης ακριτικής αυτής περιοχής αντιμετώπισε την έλευση του τραμπούκου προξένου με πνεύμα σύγχρονου πατριωτισμού…!!!

Η δήλωση του δημάρχου Καβάλας
''Ο σύγχρονος πατριωτισμός περνάει μέσα από την ανάπτυξη η οποία στον τόπο μας συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό και την επίσκεψη Βουλγάρων και Τούρκων. Δυο λαών με τους οποίους σίγουρα έχουμε ιστορικές διαφορές αλλά οι αναπτυξιακές δράσεις, όπως ο τουρισμός, μπορεί να μας βοηθήσουν να πετύχουμε την αλληλοκατανόηση μέσα από το αμοιβαίο συμφέρον.''....
Αν τολμούσαμε να κάνουμε μία επικίνδυνη μετάφραση των λεγομένων του αυτοδιοικητικού «άρχοντα», θα λέγαμε πως είπε τα εξής: ''Σύγχρονος πατριωτισμός σημαίνει ότι μπορούμε να αφήνουμε το τουρκικό προξενείο να αλωνίζει σε ολόκληρη την Θράκη αναρτώντας σε κάθε γιορτή μουσουλμάνων σημαία ανεξάρτητης Θράκης αρκεί να έχουμε λίγους τουρίστες''... Μάλλον, ο σύγχρονος πατριωτισμός του Δημάρχου της Καβάλας θα πρέπει να δώσει πρώτα απαντήσεις για την μέχρι σήμερα ανικανότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων ανάπτυξης της πόλης από την πλευρά του Δήμου. Και δεν αναφερόμαστε προφανώς σε σχεδιαζόμενες δράσεις επιπέδου αντικατάστασης τραπεζο-καθισμάτων σε περιπατητικά μονοπάτια επί του Παγγαίου, ούτε σε δράσεις που συζητιούνται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες ξεκινούν από ευχολόγια και σταματούν σε ανεφάρμοστες μεγαλοστομίες.

Η δική μας αναφορά έχει άμεση σχέση με την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών σε επίπεδο επιχειρησιακών δραστηριοτήτων που μπορεί κάλλιστα να αναπτύξει ο δήμος Καβάλας χωρίς να δημιουργεί κανένα ανταγωνιστικό πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα της πόλης. Πόσες ενέργειες και σε ποια κατεύθυνση ακριβώς έχουνε γίνει συνεργασία με μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού; Πόσα σχέδια έχουν υποβληθεί για την δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων με καθαρά εξαγωγική δραστηριότητα; Εάν δεν μπορεί η δημοτική αρχή και οι διοικούντες αυτήν να έχουν όραμα την αυτόνομη ανάπτυξη της πόλης και δεν επιθυμούν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, μήπως θα ήταν προτιμότερο να αποσυρθούν ησύχως αντί να συζητούν με τον τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής; Έχει αντιληφθεί ο Δήμαρχος Καβάλας, πως τα πλαίσια του σύγχρονου πατριωτισμού ενδέχεται να μην είναι αποδεκτά από τους κατοίκους της πόλης του; Μήπως θα πρέπει να αναλογισθεί πως οι ενέργειές του μπορεί να χαρακτηρισθούν ως αυθαίρετες και άκρως επικίνδυνες για την ήδη προβληματική υπάρχουσα επιχειρηματικότητα της πόλης; Επειδή έχει ήδη τεθεί (σε επίπεδο περιφέρειας και μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη) το θέμα δημιουργίας ΕΟΖ (έχει ήδη γραφεί στον τύπο της χώρας πως οι ΕΟΖ λειτουργούν ως συστήματα εξ ολοκλήρου άλωσης τοπικών οικονομιών και λειτουργώντας σύννομα κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς καταργούν σειρά δικαιωμάτων –κυρίως εργασιακών και κοινωνικών- των κατοίκων της περιοχής) στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μήπως θα έπρεπε ο δήμαρχος της πόλης της Καβάλας να τοποθετηθεί και στη συνέχεια να τολμήσει -με το δημοκρατικό πνεύμα που τον διακατέχει- την διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, για να αναλάβουν οι Καβαλιώτες το βάρος της ευθύνης μίας απόφασης που θα εισάγει τουρκικές, γερμανικές, βουλγαρικές ή άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή;

Τέλος, επειδή θέλουμε να πιστεύουμε πως ο δήμαρχος της Καβάλας είναι αρκετά οξύνους, θα πρέπει να έχει αντιληφθεί πως κάτι πολύ παράξενο συμβαίνει τα τελευταία (κυρίως) χρόνια στην πόλη του, η οποία έχει γίνει τόπος τουριστικών εξορμήσεων τούρκων πολιτικών και επιχειρηματιών. Εξάλλου, είναι προφανές πως αφού τούρκοι ή άλλοι ξένοι «επενδυτές» μπορούν και βλέπουν δυνατότητες για αποκόμιση κέρδους από την περιοχή –και δη την πόλη της Καβάλας-, αυτομάτως ο δήμος της Καβάλας θα πρέπει να κατανοήσει πως θα υπάρξουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη εάν οι οικονομικές δραστηριότητες σχεδιασθούν και ολοκληρωθούν από τον ίδιο και, κυρίως, χωρίς να υπάρξουν κίνδυνοι εθνικών χαρακτηριστικών… Ιδού η πρόκληση, λοιπόν, για τον Δήμο της Καβάλας, να διαγράψει το (κακόβουλο ίσως) ερώτημα για το εάν γνωρίζει πως η Καβάλα ανήκει στην Ελλάδα και να εργαστεί προς την ανάπτυξη χωρίς να διακινδυνεύσει μία «ανάπτυξη» με τραγικές παρενέργειες για την πόλη. Εάν δεν μπορεί να το πράξει, τότε είναι προτιμότερο να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης σε κάποιον που θα έχει το σθένος, το όραμα και το σχέδιο για να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή, από το να παραδώσει τα κλειδιά της Καβάλας σε τούρκους… Εξάλλου, είμαστε βέβαιοι πως ο δήμαρχος της Καβάλας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι καλοί πολιτικοί ξεχωρίζουν όχι μόνο για όσα κάνουν, αλλά και για όσα αποφεύγουν να κάνουν…

Κωνσταντίνος

No comments :

Post a Comment