21/12/2012

Δημοψήφισμα για το μέλλον των Eνόπλων Δυνάμεων της Αυστρίας

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Αυστριακούς πολίτες να τάσσονται υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Στις 20 Ιανουαρίου, οι Αυστριακοί πολίτες άνω των 16 ετών καλούνται να αποφασίσουν με δημοψήφισμα για το μέλλον των Ενόπλων τους Δυνάμεων και συγκεκριμένα για το αν θα διατηρηθεί το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας διάρκειας 6 μηνών ή αν θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν επαγγελματικό στρατό, όπως συμβαίνει σήμερα στα 20 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για το πρώτο άτυπο δημοψήφισμα που διενεργείται σε παναυστριακό επίπεδο και του οποίου το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό, όπως αποφάσισαν πρόσφατα τα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τα οποία και έχουν διαφορετικές θέσεις ως προς το μέλλον των αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Σοσιαλδημοκράτες, ο ακροδεξιός «Συνασπισμός για το Μέλλον της Αυστρίας», το κόμμα των Πρασίνων και το φιλελεύθερο κόμμα «Ομάδα Stronach» του oμώνυμου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία υποστηρίζουν την καθιέρωση επαγγελματικού στρατεύματος, σε αντίθεση με το Λαϊκό Κόμμα και το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Οι υποστηρικτές της διατήρησης της στρατιωτικής θητείας θεωρούν πως μία κατάργησή της θα αποτελούσε ένα επιπλέον βήμα στην κατεύθυνση ένταξης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ και εγκατάλειψη του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητάς της που ισχύει από το 1955 και φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τον πληθυσμό της, με την συντριπτική πλειονότητά του να υποστηρίζει τη διατήρησή της. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, οι υποστηρικτές της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, έχουν σταθερό προβάδισμα, με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 60%. Στο παρελθόν, στην Αυστρία είχαν διενεργηθεί δύο δημοψηφίσματα, το πρώτο το 1978 για την λειτουργία του πρώτου πυρηνικού εργοστάσιου ενέργειας στο Τζβέντεντορφ που είχε απορριφθεί και το δεύτερο το 1994 για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε θετική έκβαση και η Αυστρία είναι από την 1.1.1995, πλήρες μέλος της Ένωσης.

http://strategyreports.wordpress.com/2012/12/21/

No comments :

Post a Comment