02/11/2012

Ισραηλινά κατασκοπευτικά τσιπ στα F-16;

Η διοίκηση της αεροπορικής δύναμης του Ιράκ δήλωσε ότι στα νεοαποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη F-16 εντοπίστηκαν δήθεν ύποπτες ηλεκτρονικές εφαρμογές κατασκοπευτικού υλικού. Η ηγεσία της Ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας απέστειλε επιστολή προς την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin που κατασκευάζει τα μαχητικά F16, για να διευκρινίσει για ποιο σκοπό έχουν εγκατασταθεί επί του αεροσκάφους στοιχεία ύποπτα ισραηλινής παραγωγής, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Fars. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας του Ιράκ, τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που αγοράστηκαν από το Ιράκ, νωρίτερα από την Αίγυπτο, την Τουρκία και το Ομάν, έχουν επίσης εγκατεστημένα συστήματα πληροφοριών παραγωγής ισραηλινής εταιρείας, σε μια εκ των προτέρων συμφωνία.

Σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε το 2012 από τις ιρακινές αρχές, η χώρα θα αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιπλέον 18 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Το πρώτο συμβόλαιο για 18 μαχητικά του τύπου υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2011 και στοίχισε τη Βαγδάτη τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράκ παραπονιέται για κατασκοπευτικό υλικό στα μαχητικά του. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιράκ 1990/91 είχε διαρρεύσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει από την Γαλλία πρόσβαση στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των γαλλικής προέλευσης μαχητικών αεροσκαφών Mirage

Πέρυσι είχε γίνει γνωστό ότι Τουρκία έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα ραντάρ για τα F-16 που επιτρέπει την επίθεση κατά ισραηλινών στόχων. Το αμερικανικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο στα τουρκικά μαχητικά τα εμποδίζει να βάλουν κατά ισραηλινών μαχητικών, μια και τα αναγνωρίζει ως «φιλικά».

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment