08/11/2012

Κίνα: Σε δυο χρόνια τα υποβρύχια θα έχουν πυρηνικά…

Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που μελέτησε το θέμα, αποφάνθηκε ότι εντός της επόμενης διετίας τα κινεζικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια θα μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την αποτρεπτική αξιοπιστία του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, αφού θα διαθέτει χερσαία, αεροπορική και υποβρύχια δυνατότητα προσβολής… Την ίδια στιγμή, η Κίνα αποτελεί την πιο απειλητική δύναμη στον κυβερνοχώρο. Αυτά περιέχονται στην έκθεση της «Επιτροπής Οικονομικής Ανασκόπησης και Ασφαλείας ΗΠΑ-Κίνας» για το 2012. Η Κίνα είναι επίσης η μοναδική από τις επίσημες –μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ– πυρηνικές δυνάμεις που επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κίνα διαθέτει περί τις 240 πυρηνικές κεφαλές (οι ΗΠΑ έχουν βέβαια περισσότερες από 5.000).

http://www.defence-point.gr/news/?p=62476

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΦΕΡΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ  ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΨΙΛΟ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΘΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ. (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ.) ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ. ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΣΟ ΒΑΘΙΑ ΟΣΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΠΟΥ ΕΝ ΥΠΝΩΣΕΙ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΟΥΝ...

"Κρυφές σήραγγες διασχίζουν το έδαφος, μια ειδική μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου διαταράσσει τα ραντάρ του εχθρού. Στο νησί της Χαϊνάν, η Κίνα έχει κατασκευάσει μια μυστική βάση υποβρυχίων. Η κατασκευή δείχνει ότι το Κινεζικό Ναυτικό δεν θα περιορίζονται πλέον σε ρόλο αυτοάμυνας, αλλά και σε επιθέσεις μεγάλης κλίμακας."

Στην Αμερική μεγαλώνει η δυσφορία για το ολοένα αυξανόμενο οπλοστάσιο των Κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα μια ακόμη ανησυχία έχει προστεθεί. Σύμφωνα με μια έκθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου, η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα της απόκτησης πυρηνικών όπλων για τα πυρηνοκίνητά της υποβρύχια. Η νέα κατηγορία αναμένεται να αντικαταστήσει την κλάσση Xia (Τύπος 092) - ένα μόνο σκάφος κατασκευάστηκε στις αρχές του 1980, το οποίο εξοπλίστηκε με βαλλιστικούς πυραύλους τύπου JL-1 κατηγορίας SLBM. Το Πεκίνο είναι στον δρόμο για την «πυρηνική τριάδα,» αναφέρεται στο έγγραφο του Κογκρέσου, που παρατηρεί τις οικονομικές εξελίξεις και την ασφάλεια στην Κίνα. Ως εκ τούτου, μέσα σε δύο χρόνια, η χώρα θα μπορούσε να είναι σε θέση πυροδοτήσει πυρηνικούς πυραύλους από χερσαίες και από ναυτικές εγκαταστάσεις - ή να εξαπολύσει ατομικές βόμβες από βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι παρατηρήσεις για τα υποβρύχια Τύπου 094 (κατά ΝΑΤΟ: κλάσση Jin). Αυτά είναι σύμφωνα με την έκθεση της ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου σε θέση να πυροδοτήσουν βαλλιστικούς διηπειρωτικoύς πυραύλους JL-2 (ICBM) με μια εμβέλεια από αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα - περί τα 8000 χιλιόμετρα σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. Σύμφωνα με εκθέσεις των ειδικών του Center for Strategic and International Studies, κάθε υποβρύχιο Τύπου 904 μπορεί να μεταφέρει συνολικά 12 πυραύλους ICBM. Ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των κινεζικών υποβρυχίων είναι αραιές. Η Υπηρεσία Πληροφοριών του Αμερικανικού Ναυτικού υπολόγιζε σε μια έκθεσή της τον Δεκέμβριο του 2006 ότι η Κίνα θα μπορούσε να ναυπηγήσει συνολικά πέντε υποβρύχια κατηγορίας SSBN. Όπως έχουν τα πράγματα, τουλάχιστον δύο υποβρύχια Jin είναι έτοιμα, με επιπλέον τρία να ακολουθούν. Ακόμη και το Αμερικανικό Πεντάγωνο, σε μια έκθεσή του τον Μάιο του 2012, αποκαλεί τη συγκεκριμένη κατηγορία υποβρυχίων ως «σοβαρή θαλάσσια πυρηνική δύναμη κρούσης».

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αύξησε τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά 11,2% αυτό το έτος και πάλι, σε περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και συνεχίζει να βρίσκεται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ στον τομέα των δαπανών. Το Πεντάγωνο, παρά τις πρόσφατες περικοπές, δαπανά για φέτος περισσότερα 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για την αύξηση της δύναμης της ναυτικής δύναμης της Κίνας. Φοβούνται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για την εδραίωση της περιφερειακής ηγεμονίας του. Η Κίνα υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Θάλασσας της Κίνας της ανήκει, και έτσι έρχεται σε σύγκρουση με το Βιετνάμ, Ταϊβάν, Μπρουνέι, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Τις ανησυχίες τους εκφράζουν επίσης η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ινδία. Είναι λοιπόν σαφές, ότι η Κίνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εκτός ορίων του εχθρού, όπως ακριβώς έκανε η Σοβιετική Ένωση στη Θάλασσα του Οκχότσκ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ομοίως, η Κίνα πρέπει να εξασφαλίσει τις δυνάμεις της στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να τροποποιήσει τη ναυτική στρατηγική και το δόγμα της αναλόγως.

Αυτή η στρατηγική περιγράφεται συνήθως σε διάφορες αναλύσεις ως των «δύο αλυσίδων» και χρονολογείται σχεδόν δύο δεκαετίες πίσω, σε μια εποχή που η Κίνα άρχισε να περιβάλλει την Θάλασσα της Νότιας Κίνας μετά το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις Φιλιππίνες το 1991. Η Κίνα επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία τις «ιστορικές» της αξιώσεις σε όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή - περίπου το 80% μιας συνολικής θαλάσσιας έκτασης 3,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Κίνα ερμηνεύει επίσης τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) με τον δικό της τρόπο και δεν δέχεται τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ξένων σκαφών και υπερπτήσεις στα ύδατά της. Η Αμερική, από την πλευρά της, έχει καταστήσει σαφές την αντίθεσή της στην ολοένα αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας σε διάφορα περιφερειακά φόρουμ, υπογραμμίζοντας το στρατηγικό της ενδιαφέρον της για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία στη Σιγκαπούρη, με την ελπίδα ότι η παρουσία τους θα έχει ένα πρόσθετο αποτρεπτικό αποτέλεσμα σε σχέση με την Κίνα - όπως η Μεγάλη Βρετανία είχε αναπτύξει κάποτε τα αεροπλανοφόρα της στο «Γιβραλτάρ της Ανατολής», για να αποτρέψει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Ιαπωνίας.

http://www.fox2magazine.net/

1 comment :

  1. Anonymous8/11/12 18:55

    Το πρόβλημα δεν είναι η Κίνα αλλά η ακροαριστερή-πολυπολιτισμική-τροστικιστική Αμερική που πρέπει να αφανιστεί με οποιοδήποτε κόστος. Μήν επηρεάζεσε απο τις ασυναρτησίες των καραγκιόζηδων της ύποπτης Ο.Ε.Α. Η Κίνα στρατιωτικώς μετα βίας μπορεί να τα βάλει με την πεθαμένη ευρωπαική ένωση, και για τα επόμενα 50 χρόνια δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει Ρωσία ή Η.Π.Α.

    ReplyDelete