19/10/2012

Στη Ζουράφα, ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος, με πολεμικό πλοίο.

Δίπλα από την βραχονησίδα Ζουράφα - ο πυρσός της οποίας επαναλειτουργεί σε νέα τσιμεντένια βάση - αναμένεται να περάσει σε λίγο ο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος επιβαίνων σε πολεμικό πλοίο. Ο κ Κωσταράκος θα πάει από την βραχονησίδα και τον φάρο της Ζουράφας ή Λαδόξερας, επιστρέφοντας από την Σαμοθράκη, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού. Η Ζουράφα είναι η ανατολικότερη νησίδα των Θρακικών Σποράδων, περίπου 6 μίλια ανατολικά από το ΒΑ άκρο της Σαμοθράκης.

Το τεχνικό έργο (στην φωτό) εκτέλεσε το Πολεμικό Ναυτικό με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου καθώς ο προηγούμενος φάρος είχε πέσει πρό μηνών λόγω πολύ κακών καιρικών συνθηκών. Στην περιοχή αναβλύζει κατα καιρούς λίγο πετρέλαιο και έτσι πήρε από τους ψαράδες το όνομα Λαδόξερα. Η θέση της ελληνινής νησίδας επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας τηςχώρας δηλαδή τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της στον κρίσιμο χώρο του Β.Α. Αιγαίου, προς τα Ανατολικά. Η βραχονησίδα, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά κοντά στην οριογραμμή με την Τουρκία, αποτελεί πολλες φορές σημείο τουρκικών προκλήσεων καθώς τουρκικά αλιευτικα κάνουν κινήσεις εντός της ελληνικής πλευράς ή παρενοχλούν ελληνικά ψαράδικα.

http://www.onalert.gr/stories/zourafa-kostarakos-polemiko-ploio

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΓΓΕΘΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΝΗΣΙΔΑ. ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η Η ΜΟΝΗ ΑΛΛΗ, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΜΕΓΙΣΤΗΣ) ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΑΟΖ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 3/5/12: ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΜΕΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ "ΙΣΧΥΣ" ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΡΑ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΕΚΕΙ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΟΖ, ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥΛΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ, ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΙ ΑΛΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΩΣ ΑΟΖ. ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ (ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΣΟΥ), ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΛΙΒΥΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΓΑΥΔΟΣ-ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ), ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΚΙ ΕΚΕΙ ΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ. ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://isxys.blogspot.com/2012/07/blog-post_1116.html

No comments :

Post a Comment