11/08/2012

Προελαύνει ο Άσαντ στο Χαλέπι: Τι θα κάνει η Δύση; Τουρκία: Ετοιμασία για ζώνες ασφαλείας εντός Συρίας…

Οι αντικαθεστωτικοί του Ελεύθερου Συριακού Στρατού φέρονται να έχουν υποχωρήσει ολοκληρωτικά από τη περιοχή του Χαλεπίου, Σαλαχεντίν – μάλλον πρόκειται για περιοχή η οποία έχει λάβει το όνομα από τον Κούρδο ηγέτη και κατακτητή της Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους Σαλαντίν (Σαλαχαντίν στα Αραβικά). Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Άσαντ φαίνεται να προελαύνουν στη πόλη. «Τακτική υποχώρηση» την χαρακτηρίζουν οι αντικαθεστωτικοί αφού πλέον η περιοχή είναι «τελείως άδεια από τους επαναστάτες». Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών βρίσκονται στις περιοχές Μασχάντ και Σαίφ-Αλ-Ντάουλα (για τους συστηματικούς αναγνώστες του «defence-point.gr» να υπενθυμίζουμε πως το δεύτερο όνομα ανήκει στον εμίρη του Χαλεπίου ο οποίος κατατροπώθηκε από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά, λίγο πριν καταλάβει τον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, κατά τη διάρκεια εκστρατείας του στο Χαλέπι. Αφήνοντας την ιστορική παραδρομή στην ιστορική αυτή πόλη, επανερχόμαστε στη σκληρή πραγματικότητα, παρατηρώντας πως η «τακτική υποχώρηση» των επαναστατών έχει να κάνει με τη συστηματική προπαρασκευή πυρός των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες δεν τους άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Η Δαμασκός χρησιμοποιεί πλέον πυροβολικό αλλά και την αεροπορία σε βαθμό ώστε η περιοχή του… Σαλαντίν να έχει καλυφτεί από ένα πυκνό σύννεφο σκόνης.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, οι δυνάμεις τους έως τη Πέμπτη το βράδυ είχαν πλήρη έλεγχο της περιοχής αλλά αυτό που συνέβη τη Παρασκευή «δεν έχει ξανασυμβεί» αφού ο βομβαρδισμός ήταν σκληρός, ακριβής και δεν άφηνε κανένα περιθώριο αντίδρασης. Η αποχώρηση από τη περιοχή δεν σημαίνει βέβαια πως οι αντικαθεστωτικοί εγκαταλείπουν το Χαλέπι αλλά «δεν είναι σε θέση να δημοσιοποιήσουν τα σχέδιά τους για τις επόμενες κινήσεις τους». Υπενθυμίζεται, πως γύρω από το Χαλέπι έχουν συγκεντρωθεί περί τους 20.000 άντρες πιστοί στη Δαμασκό, ενώ στις αρχές των μαχών για τη πόλη, οι αντικαθεστωτικοί έλεγχαν το 50% περίπου αυτής. Για ακόμα μία φορά να επαναλάβουμε πως το Χαλέπι είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το Στάλιγκραντ ή το Σεράγεβο για τη Δυτική κοινή γνώμη, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί μία επέμβαση στη Συρία. Οι εξελίξεις θα πρέπει να συνδυαστούν με τα όσα δραματικά συμβαίνουν αυτή τη στιγμή το Χακάρι της Τουρκίας όπου η Άγκυρα προχωράει σε κανονική πολεμική επιχείρηση για να καταλύσει τον θύλακα των Κούρδων σε μία τεράστια περιοχή η οποία στην ουσία είχε, για την ώρα, αποσχισθεί από τον κορμό της χώρας. Είναι προφανές πως ολόκληρη η περιοχή με επίκεντρο το δίδυμο Τουρκία-Συρία να είναι έτοιμη να εκραγεί. Η «μάχη του Χαλεπίου» στη Συρία, και η «μάχη του Χακάρι» στη Τουρκία είναι πιθανό να δώσουν το έναυσμα… χωρίς να μετράμε το τι μπορεί να συμβεί μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

http://www.defence-point.gr/news/?p=55477

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην απόφαση της Τουρκίας να επιχειρήσει τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους, με πρόσχημα την προστασία των προσφύγων από τα στρατεύματα του Μπασάρ Αλ Άσαντ.Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet», η απόφαση αυτή θα ληφθεί αποκλειστικά σε κυβερνητικό επίπεδο, δηλαδή από τον Ερντογάν και κανέναν άλλο και δεν θα ζητηθεί η έγκριση του τουρκικού Κοινοβουλίου. Οι ζώνες αυτές θα δημιουργηθούν σε βάθος 20 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους, σε πέντε σημεία που θα βρίσκονται επάνω στους οδικούς – μεταφορικούς άξονες, δίπλα στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Εάν τελικά η πρωτοβουλία της Τουρκίας προχωρήσει, θα πρόκειται για μια ενέργεια προαναγγελία ουσιαστικά μεγαλύτερης (για την ακρίβεια, πιο άμεσα ορατής…) εμπλοκής του διεθνούς παράγοντα στην εμφύλια σύγκρουση. Ωστόσο, είναι επίσης προφανές ότι από τη στιγμή που χώρα θα παραβιάσει την εδαφική κυριαρχία της Συρίας θα μετατραπεί αυτόματα σε στρατιωτικό στόχο τον οποίο οι Σύροι θα μπορούσαν ακόμα και να πιεστούν από διάφορες πλευρές να πλήξουν… Σε μια τέτοια περίπτωση η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι μέχρι και δραματική…

http://www.defence-point.gr/news/?p=55496

No comments :

Post a Comment